PC nejde zapnout

Dobrý den,
prosím o pomoc s následujícím problémem:
v průběhu hry se mně z ničeho nic vypnul počítač. Bohužel v okamžik vypnutí jsem nebyl přítomen, takže nevím, co se vlastně stalo. Poté se mně PC už nepodařilo zapnout, tzn., že po zmačknutí tlačítka se nic nedělo. Následně jsem PC rozebral a zjistil, že po opětovném zapojení napájecího kabelu do proudu se mně rozsvítí pouze časový údaj na věži (Asus Terminator T2-R) a to ještě s časem 12.00-předtím se vždy zobrazil správný čas). Žádný z větráků se ale neroztočí (jen se lehce mihne větrák zdroje při prvním zapojení do zásuvky, asi o 1 mm). Pak jsem zkusil odpojit jen větev na grafickou kartu (Gainword n Vidia Ge Force 6600 GT, AGP 8X 256 MB) a napájecí zdroj opět fungoval a všechny větráky v PC se také rozběhly (grafická karta ale nemá viditelné známky poškození). PC se tedy bez zapojení GK rozběhne, tzv. stále běží, ale na monitoru nic nenaběhne a ukazuje, že je bez signálu. Do BIOSU se nedostanu, protože nejde PC. Je možné rozběhnout PC s Windows i bez grafické karty?
(pozn.: všechny nečistoty z vnitřku PC a větráků jsem důkladně odstranil)
Vůbec si nevím rady, v čem může být problém: špatná grafická karta nebo slabý zdroj (Asus, 200 W)? (PC sestavu mám už cca 5-6 let a vše fungovalo bez problémů i s 200 W zdrojem). Jak je možné ještě zjistit, co je špatné a co mám koupit: zdroj nebo graf. kartu?
Předem Vám děkuji za jakékoliv rady.

Obrázek uživatele Michal Čížek

vypadá to na nap zdroj, koukni pořádně na ten zdroj, je na něm štítek s názvem výrobce a watáží. GK vyloučíš ze seznamu zavad jen tehdy, pokud v PC vyzkoušíš jiný silnější zdroj a i s GK bude fungovat. Takhle bych řekl, že zdroj je na pokraji životnosti, jestli jsi jej nikdy nečistil ( vyfoukaval kompresorem z něj prach alespon 1 ročně ), začali se kondenzátory a ostatní součástky pod vrstvou prachu přehřívat, následně vysychat elektrolit v kondenzátorech a při zátěži je výstupní napětí již tak zvlněné, že GK začla stávkovat, ale je i možné, že vlivem závady ve zdroji může být i GK nějakým způsobem poškozena.
Takže ve tvém PC vyzkoušet jinej silnější zdroj a pokud závada bude znova projevena, tvou GK vyzkoušet v jiném PC.
Pokud se ti povede PC rozjet, zkontroluj větráček na té GK, jestli se točí.

Obrázek uživatele Marbikas

Děkuji za ochotu a radu,
bohužel náhradní zdroj nemám a zatím nechci riskovat, že zbytečně vyhodím peníze za nový. Souhlasím s Vámi, že zdroj je pravděpodobně už slabý, ale nejdříve se chci doprátrat, co je skutečnou příčinou (karta, deska, zdroj ??).
Nicméně jsem se už trochu pohnul vpřed. Vyndal jsem fyzicky grafickou kartu a nainstaloval ovladač karty ze zákl desky a světe div se, PC opět běží i s Windows. Jen se obávám, aby mně PC stejně nekleknul. PC funguje, i když se při startu i teď objevují následující problémy:

Při zapnutí se rozběhnou jen větráky a hučí naplno a na monitoru se objeví, že není signál a PC nejde tlačítkem vypnout. Pak vyndám napájecí kabel ze zásuvky opět ho zapojím, zmáčkunu start a PC se rozběhne a na černé obrazovce se objeví hláška, že mám vložit cd, protože není žádný disk(když dám enter-text se neustále opakuje řádek po řádku). Když pak zmáčknu ctrl+alt+del PC se rychle restartuje a vše naběhne i s Windows. Vůbec to nechápu. (asi ten krám celý vyhodím :-( )
Prosím, pokuste se mi ještě poradit.

Obrázek uživatele Michal Čížek

no každopádně nějaký kamarád by na zkoušku zdroj půjčit mohl, aby se zjistilo jestli je GK v pořádku, ale myslím, že na 99% je špatný jen samotný zdroj. Tím, že se odpojila GK a PC se rozjelo na integrovanou, je známka toho, že se zdroji trochu ulevilo, ale určo není vpořádku.
Následné problémy se zdrojem budou mít nějakou souvislost.
Pokud neseženeš někoho, kde bys mohl jednotlivé komponenty odzkoušet, nedopátráš se ničeho. Zdroj bych koupit doporučil už nyní a to zdůvodu, že kvalitní zdroj můžeš následně použít popřípadě i do nové sestavy, pročti si zdejší forum, je tu spousta rad jaké zdroje vybírat a sám si vytvoříš obrázek toho jak moc jsou PC na dobrém zdroji závislá. Do tvého PC bych asi za pár korun ještě pořídil novou baterii, která drží nastavení BIOSu.

Obrázek uživatele Marbikas

Mockrát díky,

:-) přesvědčil jsi mě. GK nechám odzkoušet v místním PC servisu a jdu shánět zdroj a baterii. No, to jsem zvědav, jak dopadnu :???:

Obrázek uživatele Michal Čížek

neboj se toho, ber na vědomí, že výměnou baterie se BIOS resetuje a po prvnim puštění se pár drobností asi bude nastavovat, je ale možné, že ti PC jede na default biosu a pak se nic nastavovat nebude. Pokud koupíš zdroj, nemusíš nechávat GK nikde kontrolovat, sám si jí se zdrojem vyzkoušíš.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Když už budeš kupovat zdroj, nekupuj nic levného, nevyplatí se to. Pročti si to tu at víš co máš koupit a nekoupíš nějakej 350W zmetek.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tu grafiku nedávej do servisu, to sovnou můžeš dát celej komp, zaplatíš za to tak jako tak... vyzkoušej ji zadarmo v jiném počítači u kámoše... stejně tak bys mohl prubnout ramky... a stejně tak si půjčit kámošovo lepší zdroj a zkusit ho u sebe (dones si k němu kompa a proberte se v tom)...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.