Nezrychlující se větráček (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den,
mám tu další problém. Prvních pár dnů po zakoupení nového PC se mi větráček u procesoru zrychlil až na 5000 otáček, pokud se procesor začal moc zahřívat. Po pár dnech, kdy jsem stahoval nejrůznější ovladače na desku se mi stalo, že vetráček se pohybuje neustále mezi 3355-3370 RPM a ani když zkouším zátěžový test a procesor zahřeji, tak se nezrychlí. Myslel jsem, jestli to nemohlo být způsobeno tím, že z dvd od MSI, které jsem měl u zakoupené jsem nainstaloval jejich program "OverClock", který dokáže podobné věci regulovat. V tom jsem však nic neměnil a teď je už odinstalovaný. Hledal jsem také v BIOSu, zda tam není nějaké nastavení větráčku, ale bohužel jsem nic nenašel. Jediné co s tím souviselo bylo povolení Cool´n quiet, ale to pokud vím nezabraňuje zrychlení větráčku.
Chtěl jsem vás poprosit, jestli nevíte, čím to může být způsobeno a jak bych mohl opět povolit, aby se větráček sám od sebe zrychlil, pokud se procesor více zahřívá.
Děkuji

Edit: procesor mám 4jádrový, Phenom II X4 925, desku MSI 785GM E51/E65

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zkus vypnout ten CnQ, dělat by to, jak říkáš, neměl, ale kdo ví, co se nepohodlo.. vypnutí tě bude stát jeden restart..

teplota procesoru v inkriminovanou dobu je jaká?

Obrázek uživatele JakubJ

Když nic nedělám, tak je teplota v jádrech 31 stupňů, což je v pořádku. Pokud zapnu v Everestu test, teplota se vyšplhá na 55 stupňů, ale větráček se nezrychlí, jediné co jsem zpozoroval bylo, že chvílemi se zrychlil na 3450, ale zase se vždy vrátil.
Vypnutí CnQ nepomohlo, vše zůstalo při starém.
Poškozený ten větráček asi být nemůže, že?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nevím čeče, ale nevidím jediný důvod, proč by měl při této teplotě fan hnát plno :)

víš co udělej? na chvíli ho při zátěži odpoj a až vyleze teplota na 80°C, nebo 90°C (ale víc se o snaž nepřehnat), tak ho zase připoj a uvidíš, že pojede na minimáln 5000rpm.. pokud ano, termoregulace funguje jak má a není jediný problém :)

Obrázek uživatele JakubJ

Juj až 80-90? Já právě celou dobu myslel, že jakmile je teplota třeba kolem 60-70, tak už je zle a že při 55 už to má jet pořádně rychle ten větrák. Každopádně vyzkouším, děkuji ti mockrát.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

55°C není teplota, kvuli které bychom se měli znepokojovat.. u procesoru jako mšá ty je hraniční teplotou 80°C, za hranicí 100°C už by se měl sám bezpečně vypnout.. dobře, zkus mu dát jen 80°C, ať zbytečně nezatěžuješ teplovodivou pastu..

Obrázek uživatele JakubJ

Tak už vše v pořádku, stačilo něco málo přes 60 stupňů a větráček se vážne rozjel. Tímto se omlouvám za planý poplach :). Může být lock.