Neustálé restartování PC (*VYŘEŠENO*)

Zdravím,
od Štědrého dne mám velice závažný problém na svém osobním počítači.Jako dárek jsem dostal tablet od geniusu, ktery jsem se rozhodl ješte ten stejný den nainstalovat.Ovšem po vložení instalačního CD nastaly potíže.Zprvu se systém choval jako bych žádné CD nevložil, po opakovaném vložení CD už jen hlásil, že je neznámého formátu a poté se celý systém zasekl a byl jsem nucem "natvrdo" restarovat, jelikož ani starý známý ctrl+alt+del nepomáhal.Při načítání došlo ovšem k problému.BIOS se načetl bez potíží, ovšem při uvítací stránce Windows XP Home a hláškou, že načítá osobní nastavení, se znenadání restartoval a celý koloběh operací se rozjel znovu od začátku.Takhle se stále dokola restartovával.Nakonec jsem se rozhodl, že zkusím přeinstalovat OS.Bootnul jsem tedy z CD, dal instalaci/opravu systému, ovšem jakmile došlo k samotnému kopírování systémových souborů, tak přibližně v půli se celý počítač opět restartoval a opět začínal opět od začátku.Po několika pokusech jsem zkusil bootnout z jinačích médií.Jmenovitě z flash disku, CD s Linuxi, i bez zapojení samotného původního HDD.Veškeré snahy spustit počítač byly ovšem přerušeny zatuhnutím v BIOSu, ten v pořádku zkontroloval paměti i paměťová média ovšem poté pokaždé došlo k zákysu.Buď byla černá obrazovka s blikajícím psacím kurzorem vlevo nahoře nebo v menu Linuxu došlo k opětovnému zamrznutí po snaze např. provést paměťovou kontrolu.
Samotný počítač celý den fungoval v pořádku, ještě dopoledne jsem na něm normálně pracoval až do toho "osudného" večera.Chtěl bych se zeptat jak tento problém vyřešit nebo zda-li tento problém vyřeší výměna základovky.Složení mého PC je základovka ASUS P5LD2 STD, CPU Intel Pentium D 3,0GHz LGA775, HDD Seagate Barracuda 120GB SATA-II, VGA ATI Radeon Saphire HD 5750, RAM 2x1024MB DDR2 667MHz.Samotný počítač již vlastním nečo málo kolem 4 let, ale z původní sestavy je zachována jen základovka, CPU a HDD.
Děkuji za pomoc. :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a ty hned chceš, aby to byla hardwarová závada? ten tablet máš doufám teď odpojený? vyndej HDD, máš nějaký jiný k dispozici? nebo tenhle zkus naformátovat v jiném počítači.. tedy nejprve jej tam dej jako druhý a zálohuj z něj důležitá data, pak jej naformátuj (a rovnou rozděl, viz www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd )

Obrázek uživatele Felgran

Tablet jsem vůbec nezapojil, defakto pořád leží v krabici.Určitě bych rád vyměnil základovku, ale pokud to nebude nutné, tak bych tomu dal ještě čas.Další HDD k dispozici nemám, ovšem odpoledne se má stavit kámoš s jedním volným k mání, takže se to pokusím rozjet z něho.Ovšem pokud by to byl problém HDD, pak by počítač neměl mít problém se spustit ze záložních médií, což jsem zkoušel.To mi právě nedává smysl.Tomu stejnému kámoši jsem poskytl můj HDD a doma to rozjel na Linuxech a vypadá prý naprosto v pořádku.Nicméně po pokusu to spustit z toho náhrádního HDD budu snad moudřejší.

Obrázek uživatele Felgran

No takže jsem napojil jinačí hardisk a nemělo to žádný efekt.BIOS se načetl, zkontroloval paměti, zaregistroval nový HDD, ale následně se to seklo - černá obrazovka a nic se nedělo.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

restartuj bios vyndáním baterky... mi řekni, co by takové CD mohlo způsobit za paseku? hardwarově asi nic... odpoj mechaniku, odpoj všechno, co není potřeba, nech jednu ramku a pokud není integrovaná, tak i grafiku a jedne disk a pokus se to spustit... furt nic?

Obrázek uživatele Felgran

Vypadá to, že vyndáním baterky se relativně vše vyřešilo.Načetl jsem defaultní hodnoty BIOSu a teď už kámošův HDD načtu.Nicméně ten svůj stále nerozjedu, ale to by měla být otázka zálohování některých důležitých dat a následného zformátování.Až se stydím jak řešení bylo primitivní. :-( Každopádně děkuji za pomoc.Ušetřil jsi mne zbytečných složitostí. :-) Ovšem stejně by mě zajímalo čím byl tento problém v úplném počátku způsoben.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tanky se teprve otočily a ty už vztyčuješ vlajku :)) počkej, naformátuj to a uvidíme.. ale přeju aby tanky odjely :))

Obrázek uživatele Felgran

Takže jsem disk naformátoval, nainstaloval OS a vypadá to že jede bez problému.Ovšem teď mám zase problém s CD/DVD-ROM¨nechanikou. :-( Když chci doinstalovat ovladače, ať už zvukovky, síťovky apod., tak se mi hryzne komp a následně se chová jako bych žádnou mechaniku neměl.Zmízí popis ve správci zařízení a ikona v tomto počítači.Po restartu se to vrátí zase z5, ovšem při pokusu zase něco instalovat se koloběh opakuje.Mám dojem, že vyřešení jednoho problému způsobí akorát zádrhel někde jinde. :-( Pochopitelně jsem ji zapojil, přesně tak jak byla před restartem BIOSu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a když jí vyndáš a nainstaluješ všecky ovladače stažené z internetu?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Vyzkoušel jsem připojit další mechaniku, kterou jsem si vypůjčil z "firemního" PC.Byl jsem schopen nainstalovat některé ovladače, nicméně při snaze nahodit další programy mi to vypsalo chybu, že je poškozený zdrojový soubor nebo nefunční mechanika.Původní mechanika nyní způsobuje zaseknutí s následnou hláškou, že nemůže načíst některý soubor.Pak opět zmizí ze seznamu nainstalovaného hardwaru.Ovšem když jsem se pokoušel nainstalovat určitý program, tak na obou mechanikách mi to vypsalo stejnou chybu, ale pokud jsem zapojil tu vypůjčenou zpět do původního PC a nainstaloval tentýž program, tak to již žádné komplikace nedoprovázelo a instalace byla úspěšně dokončena.Každá mechanika je od jiného výrobce a připojují se na rozdílném rozhraní.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no jedině, že by měl nějaký problém čipset základní desky, ale takové věci se těžko potvrzují v domácím prostředí... každopádně instalace ovladače čipsetu proběhla vpořádku?

Obrázek uživatele Felgran

Ano, veškeré ovladače k základovce jsem nainstaloval relativně bez problémů, tzn. že párkrát jsem musel restartovat počítač, ale nakonec se podařilo.Dnes dopoledne jsem jel za kámošem vyzkoušet moji původní mechaniku a pokusili jsme se nainstalovat tentýž program.Vše fungovalo bez nejmenších potíží. :shock:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže čipset desky bude asi vkelu... takže reklamovat desku, nebo servis?

Obrázek uživatele Felgran

Problém je vyřešen.Vyměnil jsem starou základovku za novou, už jenom proto, že to byl stařík.Takže nyní šecko šlape jak hodinky, program, který jsem předtím testovně instaloval, nyní neházel žádnou chybu. :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jsem to říkal nee :)) ale zrovna výměna desky není nejlevnější řešení no.. aspoň že tak.. :))