nenaběhne bios/zamrzne boot OS

Zdravim, včera večer mi po prvý zamrznul kompletně pc - musel jsem restartovat. Po restartování jsem strávil snad 20minut na bootovní systému "Spouštím systém Windows", nevěděl jsem co dělat tak jsem pc restartoval, ale nenaběhl mi BIOS (to se mi občas stává - prostě nepípne). Takže jsem klasicky vypnul zdroj následně vyndal baterku, zandal, spustil nastavil BIOS po odentrování exit & save se počítač na cca 5sec vypne a pak zase zapne s tím, že zase BIOS nepípne. Zkusil jsem zase vyndat baterku a BIOS dát do defaultního nastavení, ale zase jsem zkejsnul na bootování OS.
Jako poslední věc co mě napadla, byla zase vyndat baterku a odpojit hlavní disk s OS - hodit do mechaniky dvd s OS a nainstalovat na druhý disk - jenže zase jsem selhal s ukládáním BIOSu.

Už jsem fakt v koncích.

Jsem ve škole, po 4hodině zkusim veškerý rady

sestava
mb - asus p5kc
cpu - intel quad 9450 bez taktu
grafika - HD5850 bez taktu
zdroj - Forton black power 550W
hdd - WD 1TB + Seagate 640GB

EDIT- ještě dodávám, že mi to nedávno hodilo 2 BSOD (když jsem kopíroval po reinstalu OS zálohy okolo 20GB na hlavní disk a pak druhou ale to už nevim u čeho) jestli to pomůže

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, s odpojenym HDD a CD/DVD mechanikou BIOS vždy nastartuje, nebo ne? Budeš muset udělat memtest pro kontrolu RAM, ale to jen pro pořádek, myslím, že zrada bude někde u HDD, pokud OS naběhne, nebo HDD dej do jiného PC a pomocí HD Tune mrkni na záložku HEALTH a ERROR SCAN.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tady snad jedině vylučovací metodu - odpojit co jde a zbylé komponenty testovat jinde - ramky, grafiku, pokud možno i procesor, zdroj.. Nejspíš ti zbyde deska a procesor, v jednom z nich to bude..
Tvrdý restart v zátěži totiž může způsobit vysoké přepětí integrovaných obvodech a to může způsobit jejich smrt.. Je to raritní, ale stává se a u tebe to vypadá spíše na HW problém..

Obrázek uživatele kolomlyn

Mno, nedávno jsem kupoval z bazaru ten 4jádrový procesor, doufám že to nebude tím. No nic, jdu zkusit všechno odpojit a když budu mít štěstí tak u kámoše zkusim hdd s OS

EDIT - tak jsem zkusil odpojit druhý hdd s tou mechanikou a než jsem zapl zdroj vzpomněl jsem si že jsem jednou vymazával CMOS když jsem jednou updatoval BIOS pak mi nenajížděl tak mi to poradil známý co mi skládal starý pc. No a teďka mi to zase jede, takže až bude druhý pc prázdný tak si vemu baterku a zkusim nastavit ten bios s ní, jestli se uloží.

Obrázek uživatele Michal Čížek

v defaultu ti PC nenabíhal? respektive nestartoval bios? ten musí nabíhat vždy, ikdyž je baterie vybitá, no zkus test HDD, i RAMky, nová baterie neuškodí a pokud můžeš, nainstaluj OS na defaultním nastavení BIOSu, pak uvidíme, jestli to třeba nebude dělat ještě jiná komponenta

Obrázek uživatele kolomlyn

No právě, že když hodim default nastavení, tak naběhne teďka už vše i OS který se včera seknul na bootu. Teďka jak jsem vymazal CMOS tak to jede. Zkoušel jsem ale vypnout pc abych zkusil zda se uloží BIOS ale zase to samý, prostě nepípne jen se všechno točí.

Test ramek s memtestem jsem nedávno zkoušel protože jsem měl problémy s BSOD nechal jsem to snad dva dny a ani jeden problém, ale HDD jsem nezkoušel (máš nějaký osvědčenou utilitku?)

Obrázek uživatele Michal Čížek

jak jsem psal HD Tune bude zatím stačit http://www.slunecnice.cz/sw/hd-tune/ hod sem obrázek ze záložek HEALTH a ERROR SCAN.

Obrázek uživatele kolomlyn

ok tady je hdd s OS


Obrázek uživatele Michal Čížek

HDD jako novej, obávam se, že ti opravdu zůstane v ruce CPU, nebo deska.
Psal jsi o odpojení druhého HDD, test jsi dělal jen jednoho, oba zkontroluj.

Obrázek uživatele kolomlyn

tady je ten druhý, to žlutý mě tam znervózňuje :shock:


Obrázek uživatele Michal Čížek

ano to tě znepokojuje právem, můžeš tento disk nechat odpojenej a zkoušet provoz jen stim jednim? tento disk vypadá, že má problémy s elektronikou a to může být to co hledáme.

Obrázek uživatele kolomlyn

Zkusim, používám ho jen na zálohování dat.

Edit: takže jsem ho teďka odpojil než jsem zapnul PC a zase nic :( novou baterku jsem tam dával taky.

Horší je to, že nemám kde vyzkoušet základní desku a ten procesor :( každý má buď starý pc nebo nový a nebo amd

Pořád mě ale zaráží, že když vyndám a zandám baterku hodim tam defaultní nastavení BIOSu tak můžu dělat cokoli a jakkoli zatěžovat počítač.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.