Nejde spustit PC (*VYŘEŠENO*)

Potřeboval bych trochu pomoct s PC. Včera normálně makal a dneska nechce vůbec naskočit. Při spuštění to neudělá vůbec nic. Zelená kontrolka na MB ale svítí, ale to je tak vše co se tam děje. Napadnul mě zdroj, ale potřeboval bych vědět, jak postupovat dál, abych se nemusel pořád ptát. Je to sice už starší dvoujádrovej kousek, ale pořád makal spolehlivě.
Díky za odpovědi

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, po zapnutí se větráček na zdroji roztočí? Roztočí se i větráček na chladiči CPU?

Obrázek uživatele 1palm

Ne nic ani ťuk...

Obrázek uživatele Michal Čížek

odpoj zdroj od zákl. desky, nech ho připojený k zásuvce a vem kus drátku, propoj zelený vodič s některým černým, přidrž to spojený, jestli se ani nyní neroztočí větráček na zdroji, tak je zdroj mrtvej.

Obrázek uživatele 1palm

Tak po vyzkoušení předešlé rady se větrák zdroje točí.... Co dál?? Už ale nesvítí kontrolka na MB.... Zkusím vyměnit baterku.

Obrázek uživatele Michal Čížek

pokud propojíš přímo ty vodiče zdroje a větráček se točí je zdroj vpořádku, propoj odstraníš a připojíš znova zdroj do zákl. desky, po stisku POWER se musí větráček roztočit, pokud ne máš vadný bud spínač power, nebo základní desku.

Obrázek uživatele 1palm

Tak baterka vyměněna, zelená dioda na MB pořád nesvítí. Když jsem po výměně zapnul kolíbkový vypínač vzadu, tak sebou škubnul větrák u procesoru a problikla červená dioda na grafice ale jinak nic... Prosím co dál?? Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

baterii jsi měnit nemusel, ta nemá vliv na nastartování, baterie pouze drží nastavení biosu, pokud je vybitá, nebo tam není pouze vždy po vypnutí nastaví bios do defaultu.
Sežen si (půjčit) jiný nap. zdroj a zkus to sním.

Obrázek uživatele 1palm

Ale vždyť se zdroj po zkratování rozběhl.... Stejně to může být problém v něm?? Mohlo mít i vliv, že jsem PC vypnul ze sítě asi na půl hodiny, protože jsem ho potřeboval přemístit?? Zkusím ten zdroj vyměnit....

Obrázek uživatele Michal Čížek

na zdroji je několik napětí, větve 5 a 12V jsou dále používány pro napájení HDD, mechanik, GK. Další napětí jako 3.3V a -12V jsou využívány zákl. deskou, některé z těchto napětí tam třeba nejsou. Větráček zdroje je brán z jednoho z napětí 5 bo 12 V. Takže jedno napájení co i roztočí větráček je funkční,ale druhé nemusí.
V každém případě, při absenci jednoho z těchto napětí se PC nerozjede. Nejjednodušší zkouškou je PC napájet z jiného ověřeného funkčního zdroje a tvůj zdroj na jiné desce, tím zjistíš, že je vadný zdroj, nebo zákl. deska, každopádně nemá cenu dále zjištovat, jestli je vadný zdroj co je vněm vadné.

Obrázek uživatele 1palm

Ok, díky za osvětu! Vyměnil jsem zdroj a PC zase šlape!!! Hlavně, že to nebyl MB, sice se chystám na koupi nového PC, ale ne hned. Takže ještě jednou díky.

Obrázek uživatele Michal Čížek

:)) neni zač