nadvláda nad ventilátorem, aneb když gpu topí.. (*VYŘEŠENO*)

Kucí, máme problém..
Byl jsem celý šťastný že mohu vyzkoušet Dirt 2.. spustím, na střední detajly (auto) to běží pohádkově, tak jsem dal nejvyšší a parádička.. ale po 15 minutách to začlo škubat (jako i v GTA IV, Carbonech), ale nikdy jsem nevěděl proč.. hodil jsemt edy správce - cpu vytížení 20%.. tak sjem dal Catalyst a co jsem neviděl - teplota čipu 99°C!! já myslel že se zcvoknu - Accelero L2 a neuchladí HD4670? to mi bylo podezřelé, tak juknu na větrák - no ten si drží klidné tiché otáčky.. tak to se pak nedivím..
ke grafie je dodáván ASUS Smart Doctor, ale ten z neznámého důvodu nechce najet (neotevře knihovnu .dll kterou má v adresáři).. hledám tedy nějaký program, kde bych si mohl prostě nějak navolit aby větrák foukal víc.. nevadí mi hluk (mám sluchátka) takže klidně aby foukal.. bylo mi divné, že hry 15 minut šlapou a pak už ne, přisuzoval jsem to malé ramce a zaplnění bufferu, ale už vím, že to tak neni.. rozhodně nehodlám mít na grafice 90°C, kdybych měl ten ventilátor píchnout na klasickejch 12V..
zkoumal sjem nějaké ty programy, ale moc jsem nenašel a to co ano, tomu nevěřím natolik abych to nainstaloval.. dám raději na zkušenosti..

Obrázek uživatele TheALuminium

No to je celkem dost. Z jakého kovu je ten acellero? Co se týče softwaru, tak ohledně ATIn mám dobrý zkušenosti s http://www.guru3d.com/article/ati-tray-tools-/ , které taky dokáže nastavovat otáčky větráku, nebo možná i RivaTuner, ale to si nejsem jist.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to accelero je docela solidní hliníkový blok s měděnym (prý) jádrem a 8cm větrákem.. chladí se s nim HD4770, HD4850.. ale to jen výjimečně.. neni to žádnej zázrak ale je to o hooodně větší než referenční placka :D jen prostě se neobtěžuje zvýšit otáčky.. (já míval nastaveno max otáčky od 60°C..) na WOW mam 101°C po dvou hodinách hraní.. neni možné sakra! du zkusit ten tray -> nefunguje - systém vyžaduje digitálně podepsaný ovladač (W7 Profi CZ 64bit).. kurňa..

Obrázek uživatele TheALuminium

Áha, tak to bude problém na to něco sehnat. Nevím jak SpeedFan, ale v tom jsem se nikdy pořádně neorientoval. Asi bych tam na tvrdo připojil 12V. Ono kdybys tam dal nějakej malej transformátor a dostal z něj tak 20V, tak by to tomu větráku nevadilo. Jen by ti vydržel asi tak půl roku možná. :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ve speedfanu právě jsou u fanů hodnoty "100%" a já tedy nevim co to asi znamená, kydž ten větrák jede tak na 40%.. teď je timhle Accelerem L2 chlazena nová přetaktovaná Radeonka HD5770 od PowerColor, tak mi neřikej že neutahne HD4670 s polovičnim TDP.. on nejede na max, to je mi jasný, ale zas by nemusel jet furt na max, to taky ovlivní jeho životnost.. otázkou je proč nejeden an max ani v zátěži.. chyba někde v ovladačích, ale jak na ní? dvanáctky vyjsou buhví kdy.. hlavně si nejsem jsitej jesi je to dvanáctka nebo pětivoltka.. mam eště jinou osmičku, tak ji tam plácnu místo tohodle..

hm, tak jsem to trochu zkoumal a začínám bejt vzteklej :D vyndal jsem zvukovku jež byla hned před a fan neměl dost místa, ale nic se nezměnilo.. koukal jsem se skrz bočnici a co nevidim! ventilátor stojí - a to jsem na něj předtím za chodu sáhl a točil se, dal mi ránu a točil se vesele dál.. tak jsem začal zkoumat - oddělal bočnici a "pomohl" mu se točit.. no po pěti minutách už zase stál.. nevím čím to může být ale zase stojí.. speedfan je uplně naprd a ani na něj nereaguje.. ale fan pujde jen těžko vyměnit, ten co mám nemá konektor a stejně je to tam nacvaklý a ne našroubovaný.. přijde mi, že je chyba v pwm řízení grafiky než ve ventilátoru.. teď nemám čas ale jen co se k tomu dostanu, vyndám ho a nechám ho chvíli běžet na 12V zdroji co máme ve sklepě.. jestli je to větrákem nebo kartou.. každopádně asi to bude na reklamaci (bohudík je v záruce) a výměnu minimálně větráčku.. takže budu muset jet na integrované a to se mi opravdu nechce :D ale aspoň ji otestuju :D nemyslím si že bude o mo pomalejší.. achjo, já musim mít trápení..

myslím, že to bude Catalysty.. grafika si totiž drží ve 2D referenční takty, předtím vždy podtaktovávala jako o život..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

problem temporarily solved
původní fan jaksi zkratoval a při připojování na baterii (6V) padaly i jiskry), byl vyměněn za jiný -> konektor na grafice jaksi nefungoval -> připojeno na desku (vpravo od kolíčku když je nahoře - snad je to 12V)..
-> teplota GPU v zátěži 51°C :???: