MB Gigabyte vs.CPU + integrované GPU ??? (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den,

mám 2 dotazy.

První klasika: podpora CPU stávající MB:

jsem vlastníkem gigabyte GA-MA78G-DS3H (rev. 1.0) -AM2+
http://www.gigabyte.cz/products/mb/specs/ga-ma78g-ds3h_10.html

a chci si zakoupit procesor Phenom X3 (AM3), kde je na stránkách výrobce u podpory napsáno F6 -asi číslo biosu -můj je F2... pravděpodobně ho tedy můj současný bios podporovat nebude, ovšem automatický update (software od výrobce s názvem BIOS) z nějakého důvodu nefunguje.. Můžete mi někdo poradit jak se vyhnout flash biosu -příp. radu jak jej zjednodušit, jestli je to tedy možné. Nikdy jsem flash nedělal a nechci si zničit desku jen kvůli vyššímu výkonu...

Druhý dotaz:

Používám dnes 3870 GPU pro příležitostné hraní. Avšak protože opravdu hraji tak 1-2 krát v měsíci, stačilo by mi na tu dobu používat integrovanou 3200 grafiku a šetřit spotřebu...

Nevíte někdo nějakou cestu jak pohodně přepínat mezi grafikami, bez odinstalovávání a instalování ovladačů?? Jestli nestačí 3800 grafiku jen nějak zakázat, kdy by fungovala integrovaná a v případě potřeby ji povolit?? Nebo nějaký tip?

Děkuji velice za odpověd. :))

Obrázek uživatele tatik

Ad GK :
Někde jsem vyčetl, že 3870 má spotřebu maximálně kolem 100 W. Při hraní her si vezme něco i integrovaná, vyvstává otázka, zda se oplatí takové přehazování kvůli řádově korunám měsíčně. V závislosti na počtu hodin, které strávíte hraním her. Jak vidíte, rozdíl spotřeby v použití GK musí být menší než 100W/hod, což při 10-ti hodinách není ani 1 kW.
Připočtu-li následující argumenty
- přehazování kabelu monitoru
- pracnost přepínání mezi kartami (není to tak jednoduché např. kliknout myší na volbu "tu použij a tu ne"
- kolik času spotřebujete surfováním na netu, psaním textů např. ve Wordu, příjmem mailů, ... (nestačila by integrovaná karta?)
Vychází mi, že střídání karet se neoplatí

Ad BIOS :
dle výrobce Vám BIOS podporovat procesor pravděpodobně nebude. Co se týká flasnutí BIOSu, vždy nějaké malé riziko existuje, že "to počítač nerozchodí"

Obrázek uživatele Peca

Bez flashnutí BIOSu vám CPU opravdu nepůjde. Ono to není nijak složité, ale jak píše tatik, určité riziko tam vždy, ale většinou to dopadne dobře. A jestli se na to necítíte, tak to dejte do nějaké firmy.Tolik to nemůže stát a když se jim to nepovede, tak to bude na nich.
To přepínání grafik by mělo jít přes BIOS, ale nevím jestli se tam nebudou hádat ovladače, když tam budou oboje, navíc přehazování kabelu na jiný výstup...atd. Podle mě zbytečný.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Existuje na to věc s názvem Hybrid CrossFire, ale bohužel to tvoje deska nepodporuje..
já bych také nepřehazoval, ale tatik má jednu nepravdu, a sice, že ta grafika bere v zátěži přes 100W, ale v klidu stále bere přes 60.. a tedy i při běžné práci a to, když se veme celý čas na počítači jen pro internet, určitě nějaké peníze veme, ale tolik asi opravdu ne.. alternativou by byla nová grafika, HD4670, která je výkonnější než HD3870, v zátěži bere 55W, v klidu 20W, stojí 1600 a poddporuje nové tehnologie.. uspořená částka pravděpodobně ale nedsáhne ani pár stovek.. to pak třeba moje deska podporuje ještě i EPU, a to dokáže snížit spotřebu počítače až o 70% ve chvíli, kdy to není potřeba, zatímco běžné technologie které ovládá tvoje deska více jak 20% nedokáží a to eště v závilsosti na zátěži.. a to pak průměrná sestava bere v zátěži 220W, v klidu pak nějakých 70W.. a to už je trochu rozdíl - měřeno wattmetrem na mé sestavě s Phenom II X3, 2GB ram, HD4670, jedním diskem, mechanikou, fanem.. když připojím zvukovku a neony, spotřeba je v obou případech o 30W vyšší..
co se biosu týče, není to nic těžkého, ale já to klasicky flashkově taky nedokázal, musel jsem využít ASUS auto update a pak vše proběhlo vpořádku :) nový BIOS by tvuj problém nejspíš vyřešil..

Obrázek uživatele MB

Velice děkuji za odpovědi...

Dám na Vás a budu dále používat externí grafický čip. Zkoušel jsem to ještě z Biosu, ale z nějakého důvodu onboard čip nefunguje, když je nainstalován ovladáč pro PCI kartu a karta funguje.. No nechám to být. Pravdou je, že ta úspora by nebyla nejspíš tak velká. To už do budoucna zauvažuji o jiné grafice -třebas té 4670, příp něco z řady ATI 5... Uvidíme -spíš potřebuji ale výpočetní výkon než grafický..

Do toho flashu BIOS bych se nejspíš nakonec pustil.. Přeci jen, dříve to byla jistě daleko více rizikovější záležitost a nyní když už se to dá dělat i přes WINDOWS by to tak hrozné být nemuselo. Tím neříkám, že není riziko -jen že jsem ochoten ho podstoupit. :cool:

Teď jen jak na to? Díval jsem se na internet a žádný dobrý současný návod nenašel.. Jediné co vím -dát soubory na flash -nastavit v Biosu boot z flash a to je vše -nic ohledně dalšího postupu, času čekání, možných dotazů systému atd.. abych věděl co a kdy dělat.

Pokud s tím někdo máte zkušenosti a dáte menší návod budu Vám vděčný.

Ještě jednou děkuji za odpovědi. :)) S pozdravem MB

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

stačí se podivat do návodu ke tvé desce, tam to bude popsáno :)
k tomu windowsovému způsobu potřebuješ tilitu od výrobce desky a deska to musí podporovat - já mám ASUS Update a ASUS BIOS Update, koukni na CD od desky do utilit, zda tam bude něco takového..
ten výpočetní výkon potřebuješ na co? totiž nové HD5, když si k nim seženeš patřičný SW, podávají výkon brutální, tak obrovský paralelní výkon, že Core i9 je proti němu nic.. 2 teraflopy výkonu za 4 tisíce korun proti pár stovkám směšných gigaflopů u i7ky za 20 tisíc :) ale zase se na tom zatím nedá dělat vše..

Obrázek uživatele MB

Do návodu jsem se právě díval,

http://www.gigabyte.cz/download/mb/manual/18614/ -strana 66-70

a nevypadá to zas tak těžce, bios stáhnut a pročítám.. jen pár věcí mi není jasných jako napřídlad začátek:

Updating the BIOS with the Q-Flash Utility

A. Before You Begin:
1. From GIGABYTE's website, download the latest compressed BIOS update file that matches your
motherboard model.
2. Extract the file and save the new BIOS file (e.g. MA78GDS3H.F1) to your floppy disk, USB flash
drive, or hard drive. Note: The USB flash drive or hard drive must use FAT32/16/12 file system.
3. Restart the system. During the POST, press the <End> key to enter Q-Flash. Note: You can
access Q-Flash by either pressing the <End> key during the POST or pressing the <F8> key in
BIOS Setup. However, if the BIOS update file is saved to a hard drive in RAID/AHCI mode or a hard
drive attached to an independent IDE/SATA controller, use the <End> key during the POST to
access Q-Flash.
-to znamená že se nemusí nastavovat boot z USB v BIOSU, protože to za mě děla ta Q-flash utility??

Obrázek uživatele MB

Vyřešeno. Ta utilitka si sama najde misto odkud flashnout BIOS, pokud mu dáte USB klíč.

Takže se zadařilo -mám verizi F8 s podporou CPU AM3 -ted jeste najít nějaký vhodný procesor -neb původní Phenom II X3 720 není bohužel k sehnání..

No takže nejspíš projdu v pondělí 2-3 obchody a něco už ulovím... Jsou mezi těmi PhenomII takové rozdíly ? 4 jádro pravděpodobně nevyužiji, ale když nic nezbude, tak vezmu to no co už. A možná se to bude hodit za rok, dva -kdo ví...
Ted jen jaké?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

každý procesor má své výhody a nevýhody, musím vědět na co jej ptořebuješ.. no 720tku maj minimálně na CZC, a určitě se najdou i jiné shopy.. ale BE edice jsou dělány na to aby byly přetaktovány, bez toho nemá smysl brát BE procesory..

Obrázek uživatele MB

Tak počítač používám především na běžné aplikace.. Jako je televize, kino, intenet. Jinak semo tamo střih videa, současné hry -což je ale jen tak 20-30%, nicméně tady už můj starý procesor opravdu nestíhá.

Rád bych tedy něco co je rozumným kompromisem s přihlédnutím do budoucna.
Vzhledem k tomu, že nejsem žádný extra náročný uživatel, spíše běžný myslím, že by mi bohatě 3 jádra stačily.. V taktování se nevyznám -nikdy jsem nedělal - ale neříkám že s pořízením BE verze bych si to rád nevyzkoušel alspoň trochu zvednout.

To je tak pro stručný popis. Pokud se s toho nějak dá odhadnout vhodný procesor, či alspoň doporučit třída, budu rád. Díky

Možné varianty o kterých jsem uvažoval:

AMD Phenom II X2 550 Black Edition
AMD Phenom II X3 720 Black Edition
AMD Phenom II X4 945

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, v jednovláknových aplikacích se hodí jedno silnější jádro, v jádrově optimalizovaných alikacích se hodí více jader.. takže spíš bych sáhl pro Phenomu II X2 nebo X3, Athlon II X4 vede v programech typu rendering, kde má fyzické jádro navrch.. jenže 720tka Phenom už není nikde k dostání.. ***e procesory také nemá smysl kupovat.. a BEčka jsou vyloženš nutná přetaktovat..
Phenom II X2 550 je velká loterie, protože má 4 jádra, jen 2 vyplá a jsou lidi, kteří z něj udělali plnohodnotný Phenom 965BE a taktovali ještě výše.. ale těch je opravdu malé procento ale je tam velká šance alespoň na třetí jádro..

volba je na tobě..

Obrázek uživatele MB

Velice děkuji za pomoc

-volba nakonec padla na AMD Phenom II X4 945.
Procesor je nainstalován a s novým biosem v pořádku funguje.

Rád bych se zeptal ještě na jednu věc -pro ušetření enegrie jsem si z www.amd.com stáhl software
AMD Power monitor a v něm nastavil power setting na minimální spotřebu -což sníží rychlost a napětí procesoru- ty se v případě že procesor zatížím sama upraví na vyšší hodnotu.

Tento nástroj považuji za velice efektiní, avšak chci se zeptat jestli nemá takové neustále automatické upravování napětí na něco vliv.. Měl jsem dojem, že při taktování nahoru, či dol§ se napětí jen nastaví a je. Žádné dynamické změny. Nemám s tím zkušenosti a tak se ptám na tento tool.. A dále jestli netušíte jak se pracuje s Cool n Queit (já ho v Biosu dal pouze na enabeled -žádné další instalace softwaru -musí se rovněž něco instalovat? na amd stránkách nic pro instalaci není) případně, jaké další věci jsou vhodné použít??

Děkuji.

edit: ještě bych chtěl dodat, že bez použití AMD Power monitor byla frekvence jádra bez ohledu na vytížení 3000 MHZ -tzn. i bez zátěže jel na plno. Možná je potřebovat nainstalovat nějaký driver nebo podobně na podporu úspory. Ovšem nevím jaký. Tak jen na doplnění. :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já mám ASUS a EPU, ostatní moc neznám, ale oni určitě mají něco takového a ten Power Monitor bude to samé, jen tedy na CPU..
co se týče změny taktů a napětí - vůbec mu to nevadí, spíš naopak, nižší takt a voltáž znamená nižší teplotu a tedy vyšší životnost a zároveň nižší spotřebu.. ten ovladač ej vlastně ten SW.. takže víc není co řešit :)
ten CnQ pracuje sám - EPU to má ošetřeno že ovládá cpu, grafiku, desku, fan i disky, zaímco ten HW monitor ovládá jak koukám jen CPU a desku ale fan asi ne.. ten CoolnQuiet sám ovlivňuje otáčky velntilátoru CPU v závislosti na jeho teplotě.. takže znamená ztišení ventilátoru při nízkém zatížení..
mě připadá EPUčko vymakanější a efektivnější.. ale rozhodně ten HM a CnQ se ti velmi vyplatí :)

Obrázek uživatele MB

Uznávám. Příště bych taky raději koupil ASUS desku.

Díval jsem se na to, kolik jaká ušetří a jsou tam řádové rozdíly.

Funkci šetření tedy budu používat, pokud to procesu nevadí. Ba právě naopak... :grin:

Díky za pomoc a zatím Tobiasi :???: