M5A99x EVO - problém s bootem

Ahoj,

chtěl jsem si zkusit jak funguje utilita od Asusu na taktování.
Začal jsem tím, že jsem koukl na stránky výrobce a zjistil, že mám poměrně starej BIOS v0901. Na novějších verzích byly napsány popisky jako "vylepšená stabilita" a "rozšířená podpora USB zařízení". Zdůvodu pocitu, že se "lepší stabilita" bude hodit jsem udělal update na v1708 (Doinstaloval jsem asus AI Suite II - nějak sem na něj po instalci WIN10 zapomněl a přes něj udělal update). Vše proběhlo v pořádku, bios naběhl, systém taky.
Šel jsem tedy do biosu, že si nejdříve zkusím režimy od Asus tam. Zvolil jsem rezim "Asus optional" nebo tak nějak. Taktlo to od každého trochu. No a odteď nastává můj problém.

Pro uložení samozřejmě save and reset ale Windows nenajel. Ne že by byl problém v taktování, ale nemohl najít bootovací disk. Tak jsem znovu vlezl do biosu, v advanced rezimu procházel seznam připojených zařízení a koukám, že v seznamu jsou položky jako 4x různě pojmenovaná čtečka karet co mám v PC, dokonce to našlo i připojenou EPS Jablotron co mám stále v USB zapojenou. Takže jsem seznam promazal, ve smyslu že jsem dal všechny položky disabled až na SSD disk se systémem, který jsem dal na druhou pozici a mechaniku na první (Nikde sem v UEFI nenašel něco jako boot priority) což předpokládám je jakože ono jak má zkoušet hledat bootovací sektor, jen to tak není pojmenované.
Save and reset a následně systém naběhl. Tak si říkám, OK, akorat se rozhodil seznam bootovaní tím updatem biosu.
Udělal jsem si nějaké testy, zdali mi enkodování videa poběží rychleji (což se bohužel nestalo, ale to tu řešit nechci). Takže jsem se vrátil do biosu, že zapnu normální režim, protože nemám tedy důvod aby to běželo nataktované. Zvolil jsem, ulozil a následně po restartu zase hláška Reboot and select proper device jako předtím. No myslel sem si, že to je tím profilem, takže sem znovu nastavil seznam bootování (byl úplně nějak jinak random vyplněnej, ale SSD disk byl na prvním místě).
Save and restart a jelo to. Tak paradá, vypnul sem pc a šel spát. Druhej den po zapnutí ale to samé, zase "Reboot and select proper device". To už si říkám něco je hodně špatně. Koukám v biosu zase seznamu bootovaní guláš, ale ssd zase na prvním místě. Omylem sem zvolil ze sekce hned podtím, že chci rovnou zkusit boot z mechaniky, tam žádné dvd nebylo, ale systém normálně naběhl, ale nic to nespravilo. Po restartu hláška stále.

No a v tom stavu stále jsem, ať už jsem zkusil třikrát možnost nahrání defaultních hodnot biosu, nechat v seznamu bootovani pouze SSD a nic jiného, vždy když seznam upravím (dám ostatní random zvolené věci jako disabled, že nechci aby se na ně koukal) tak to funguje do prvního restartu/vypnutí windows.

Nestalo se někomu zde něco podobného. Mě už jediné co napadá, že zvolím zase že chci flashovat bios a nahraju tam zpátky tu verzi 0901, nebo možná zkusím nejdřív jen o něco starší než nejnovější 1708.
Nikde sem nenašel bohužel něco jako, zrušit hledání bootovaní z USB zařízení. Nebo pokud to mé oči viděly, tak nepochopily, že to na to je. To by možná pomohlo, takovej můj laickej názor. Zapojení disků nebo něčeho podobného se nic neměnilo.

Prostě to vypadá, že nový bios si nepamatuje seznam bootovaní, i když SSD sám dá na první místo tak z něj nebootuje.
Zkusil sem chvíli googlit po netu, ale nic takového jsem nenašel. Všichni měli jen problémy s tím seznamem, ale když ho upravili tak pak už vše běželo.

Není zde náhodou někdo, kdo se s tímto už setkal, a nebo nesetkal ale napadá jej jak to vyřešit? :cool:
Díky.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ahoj,

tenhle problém jsem ještě nezažil, ale je to jak píšeš - může být chybka v této verzi BIOSu, byť jsem moc problémů na google nenašel.
Daleko méně převděpodobné, ale také odpovídající je vybitá CMOS baterka. Zkus koupit novou.

Obrázek uživatele BiLLG

Ahoj,

přestal jsem mít chvíli na PC čas a tak jsem to neřešil. No po nějaké době jsem se k tomu zase dostal ale čas nic nespravil :eek: . Když jsem PC zase pustil poněkolikáté tak jsem šel "mačkat" do biosu co mě napadlo :D . Ve výsledku jsem nic neudělal, jak jsem ale skoro očekával. Po pár dnech kdy sem se více soustředil na to jak "random" mi to seřadí zařízení na bootovaní. Teď si nejsem jistý, jestli sem zkusil pravé tlačítko myši a nebo někde nahoře v menu našel aby nahrálo defaultní nastavení pouze toho seznam na bootovani. SSD mi to nechalo na prvním místě a zbytek potom nějak zpřeházelo. Řekl jsem si, že nic neztratím když to tak zkusím a světe div se, od te doby bootuje normálně.
Píšu to sem jako odpověď kdyby někdo narazil na podobný problém, aby si to mohl přečíst a případně zkusit.

Takže problém vyřešen.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.