kompabilita desky s procesorem (*VYŘEŠENO*)

Zdravím potřeboval bych poradit ohledně kompability
mám obyč desku:Gigabyte GA-M52L-S3(rev. 1.x)a rád bych tam nějak nacpal
AMD Phenom II X4 940, ale nějak si nejsem jistej tou podporou(deska by to čistě teoreticky rozjet mohla-starosti mi dělá tdp nevím jestli to deska utáhne)
Pokud by to deska rozjet nemohla(tomu bych se nedivil) tak Vás prosím jestli byste mi mohli poradit nejlepší procesor jakej by zvládla.
předem děkuji za rady :-)

Obrázek uživatele lancelot202

Tak tahle deska má socket am2, takže na tu ten phenom nedáš. A processory jsou už jen výprodejní kousky, které seženeš jen málokde v nějakých shopech, ale jak říkám už je to jen výprodej am2 processory se už nevyrábějí. Jestli ale chceš toho phenoma, tak si trochu připlať na desku se socketem am3.

Ale nezapomínej, že ve hrách máš větší výkon s dvoujádrovým processorem a skvělou grafickou kartou než klidně s šestijádrovým processorem a grafickou kartou na nic. Jaký máš zdroj? Jestli máš ten jak jsi tam měl už od začátku, tak ten může každou chvíli schořet a ten phenom bych neriskoval.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

ta deska má podporu i AM2+, ale k ničemu jí to není :(
stejně už plánuju přechod na AM3 takže to asi nemá cenu příliš řešit...

Obrázek uživatele lancelot202

Koukni sem, ta deska prostě ten processor nepodporuje.
http://www.gigabyte.cz/products/mb/specs/ga-m52l-s3_1x.html
Chceš poradit deksu na am3? Ale to budeš muset mít i processor am3 protože ten 940 je am2+, ona hodně desek s am3 podporuje am2+, ale ne všechny, takže se rozhodni jestli am3 nebo ten am2+.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ono to tam jde.. jen sir lancelot nezná potřebná fakta :)

AMD to má tak vymakané, že jakýkoliv procesor AM3 můžeš dát i do desky AM2/AM2+, jenže AM2 k tomu není výhodná.. má ještě staré FSB s nízkou rychlostí a výkon procesoru by tak byl silně omezen.. tedy záleží na situaci..

ale jako fungovat by měl.. deska ho ale bude podporovat, a to bych ještě musel zjistit), stoprocentně až po reflashi BIOSu.. nebudu to ale hledat, pokud nemám jistotu, že by to nebylo zbytečné :))

po pravdě se to ale stejně nevyplatí, a pokud máš v plánu kupovat nový počítač/vnitřek, tak je zbytečné o tom polemizovat..

navíc tenhle model procesoru není zrovna nejlepší.. jsou i výhodnější modely..

problémem by taky mohl být zdroj..

deska není z nejdražších, ale takovýhle procesor by zvládla..

Obrázek uživatele lancelot202

Moje chyba, tu tvou desku jsem našel na českým gigabyte a tam teda nebylo vše a u toho processoru jsem dlouho hledat kolik fsb (front side bus) vůbec má. Ta deska jsem našel že může mít až 2600 Mhz a ten processor má 1800 Mhz, takže mě někdo opravte, protože nějaký stránky jsou fakt nespolehlivý.

V podstatě na desku am2+ můžeš dát i processor am3, ale tam zase záleží na těch parametrech desky, což tahle už by nedala.

Ještě jednou omluva :(

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

je to celkově chyba značení obchodníků.. abych v tom udělal jasno..

AM3 znamená, že deska má socket AM3 a sloty pro paměti DDR3
AM2+ znamená, že deska má socket AM3 a sloty pro paměti DDR2
AM2 znamená, že deska má socket AM2 a sloty pro paměti DDR2

nevím jak se přesně jmenuje ta sběrnice procesoru a severního můstku čipsetu, ale u socketu AM3 má 5200MHz, zatímco u AM2 je to tužím 2000MHz max+-.. tedy ve výpočtech, tkerých je málo, ale jsou náročnější a procesor je zpracovává déle, není rychlost sběrnice takový problém, ale u rychlých nenáročných výpočtů, jaké najdeme u většiny her, je pomalejší sběrnice velký problém a herní výkon procesoru by tim byl degradován..

co je ale podstatné je, že deska s AM2 nepodporuje žádné AM2+, to je hovadina.. jen je kompatibilní s procesory, určenými do AM2, AM2+ a AM3.. deska s AM2+ socketem je kompatibilní s procesory AM2, AM2+ i AM3, ale deska s AM3 je kompatibilní už jen s procesory pro AM2+ a AM3 sockety.. to je složité a vůbec tě to nemusí zajímat.. stačí když se zeptáš, zda to má smysl, co to přidá a co to ubere a já ti to povím, zbytek je na tebe příliš složitý..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

co byste mi řekli na tohle???:
deska:Asus M4A785TD-V EVO - AMD 785G přijde mi, že za ty prachy má slušnou výbavu i podporu a dá se naní už něco stavět
ram:Kingston HyperX 2GB DDR3 1333 CL7 myslím si, že by 2GB paměti mohly jako základ stačit
procesor:spíš nějaké levnější čtyřjádro nebo tříjádro do AM3(v tomhle se nějak ztrácím
:))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ta deska je jedna z nejlepších, které bys mohl koupit..
proti rámkám taky ni slovo
procesor se ti zachtělo? :)) jakou máš grafiku a zdroj, nebo plánuješ? abychom věděli, jak vysoko má smysl jít? viděl bych to na Athlon II X4 640, ale Phenom II X4 955BE by se ti velmi oplatil..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

no viděl bych to asi takhle:deska a ramky ok k tomu by se možná hodil i ten procesor :)) asi boužel budu muset jit do toho slabšího-Athlon II X4 640, ale i tak to je pěkná mašina :-) grafickou kartu jsem zvolil tuto:ATI HD4870 vapor x
no ten zdroj ještě nemám vybranej doma mám forton 400W, ale netušim jestli by tuhle sestavu uhnal...
kdyžtak bych musel koupit nový forton black 450 nebo 550W

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ten Fortron to určitě zvládne ;)

HD4870? proč? to už je výjezdové zboží.. HD5770, HD5750, HD5670, to je oč tu běží.. ale asi máš a budeš stále mtí Windows XP, co? to by se pak HD4870 vyplatila víc.. ale zase by zybtek počítače byl vůči ní zbytečně rychlý..

chtělo by to nejlépe našetřit na komplet nový vnitřek..

co je zač přesně ten Fortron?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

ano stále mám windows XP a nevím kdy přejdu na 7mičky
ta HD4870 by měla stále stačit na vše ne???co jsem o ní slyšel tak rozjede na plno vše až na Metro2033.Na zdroj se du podívat třeba z toho něco vyčtu :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no musíš počítat, že je to grafika výkonem pod úrovní HD5770 (lehce), záleží hodně na rozlišení, ve kterém hraješ, ale defacto ano, většinu her si zahraješ na střední až nejvyšší detajly, jen ty fakt supernáročné si zahraješ na nižší..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

no asi mi nic jineho nezbude než udělat další kompromis...
nevíte někdo jak by ty nové hry jeli s rozlišením 1600x1200???

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

v takovémhle rozlišení.. máš CRT monitor, žejo? u CRT monitoru můžeš rozlišení snížit kamkoliv, aniž by jsi ztratil obrazovou ostrost.. každopdáně v tomhle rozlišení by ti měla šlapat většina her.. ale logicky, za 3 000 nemůžeš chcít zázrak ;)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

tak za 3000 je si myslím víc než dobrá a ještě lecos zvládne:))
však já tu svojí starou sestavu ještě potrápím :)) než ji prodám bude dostávat ještě zabrat i novejma hrama:)). Už se nemužu dočkat až budu mit ten novej stroj :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nechceš si tam doufám fakt to čtyřjádro koupit???

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

ne to opravdu nechci nejsem sebevrah :wink: :))
klině bych si ho koupil, ale do tehle starší sestavy ne!!!(možná bych pak měl o desku min s tim TDP co měl ten procesor :)) )

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tady vůbec nejde o TDP procesoru.. on zas tak nežere, deska by problém neměla, ale jeho výkon by využit nebyl..

takže toto téma považuji za vyřešené a zamykám? nebo máš ještě ke kompatibilitě nějaké dotazy? pokud chceš řešit nákup nového atd, tak založ nové téma v nákupním.. ;)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

ok mužeš to LOCK brzo napišu do nakupniho :)