Klávesnice

Dobrý den, je zdlouhavé psát, proč to dělám, každopádně se snažím vyrobit si zařízení, jehož tlačítka spustí kontakt na klávese v klávesnici. Řeším to tím způsobem, že mezi obě fólie (v klávesnici) s mikrospínači jsem dal svou fólii a na každou stranu jsem přilepil zvonkový drát. Na příslušnou klávesu jsem připevnil destičku tak, aby byla klávesa stále zmáčknuta, takže stačí zvonkový drát z obou stran spojit, aby se napsalo příslušné písmenko.
Dotaz ale směřuje trochu jinam- zajímá mě, jestli si tímto způsobem nemůžu nějak poškodit (např. zkrat apod.) v klávesnici tak, že po připojení do pc se poškodí hw počítače. Zkrátka, jestli případné poškození hrozí jen klávesnici a nemusím se bát o pc.
Mockrát děkuji za odpověď

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[53908] Klávesnice

no řekněme, že chceš pouze současná tlačítka přesunout na jiné místo, ale nezasahuješ nijak do elektroniky či logiky samotné klávesnice, aby jsi měnil způsoby jak to funguje a přenáší se signál..

zkrat v klávesnici, pokud to není v řídící jednotce, se chová asi stejně, jako stisknutí zkratovaných tlačítek najednou... pokud nebudeš nic měnit v logice a nedojde ke zkratu tam, tak se nemůže nic stát.. :))

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[53909] Klávesnice

http://www.pocitace-ostrava.cz/genius-twintouch-600-usb-bezdratovy-set-c...
napadla mě tato možnost. Bezdrát. klávesnice mi nepoškodí v žádném případě ntb. Každopádně, občas tyto klávesnice prý mají latenci a omezení na počet zároveň ztlačených tlačítek. Jak tipujete tuhle?

EDIT by TOBiAS: citace netřeba viz pravidla

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[53910] Klávesnice

já tedy nechápu, o co ti vlastně jde...
ano, bezdrát má vyšší latenci a víc limitů.. ale toho si jako běžný uživateln ani nevšimneš.. mě by deptaly neustále vybité baterky..

záleží, do čeho chceš hrabat - pokud chceš upravovat logiku klávesnice, tak zde hrozí poškození i NTB, protože tatáž logika se nachází i v části připojení k NTB..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[53911] Klávesnice

No, abych si zjednodušil práci a netahal k ntb vždy klávesy, začal jsem na drobnosti používat virtuální midi. Klávesnice reaguje jako dvou oktávové klávesy. Takže mě napadla myšlenka, že si postavím něco podobného, jako je midi kontroler, ale pracující s touto virtuální midi.
Po několika zásazích do klávesnice, kdy jsem ji nůžkami zmagnetizoval a fólií na ni působil statickou elektřinou, mě napadlo, jestli ji nemůžu nějak poškodit.
Vám se dotaz asi jeví, jako stupidní, ale pro mě, jako pro laika, je to španělská vesnice. Proto jsem napsal na pár internetových diskuzí, včetně této, a zeptal jsem se, jak to tedy je.
Odpovědi jsou dost různorodé. Zazněly takové, že počítači nebezpečí nehrozí, ale i takové, že si můžu poškodit USB port nebo dokonce i základní desku.
Proto mám strach tomu riziku vystavit rok starý ntb a vsadit na jistotu, kde mu nic nehrozí.
Na latenci a omezení stisků jsem byl také upozorněn, proto jsem se zeptal i tady.
Mockrát děkuji za ochotné odpovědi
Přeji hezký den

EDIT by TOBiAS: citace není potřeba, viz Pravidla

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[53912] Klávesnice

tady nejde o to, jestli je to stupidní, to neříkám.. jen potřebuji vědět, jaký zásah provádíš.. potřebuji pochopit, co měníš... pokud jci f=olii zmagnetizoval, nějak nechápu, kam to vede... jsou to vlastně dvě fólie - každá jedním pílem, tedy + a - a v místě kláves jsou udělané kontaktní plochy, které se při stisku klávesy spojí a tím se spojí obvod, do logiky klávesnice přijde signál o spojení patřičného obvodu, ten to zakóduje do informace pro počítač a odešle počítači zprávu, že byla stusknuta klávesa F.. počítač na to reaguje provedením akce, která se váže na stisk klávesy.. nevím, jestli ti jde o přemístění kláves jinam, nebo o změnu jejich funkce..
MIDI klávesy jsem asi nikdy neviděl, ale chápu je jako běžné pianové klávesy, na kterých lidé hrají nebo třeba kamarád TheAluminium skládá hudbu.. jak ale fungují netuším - asi jako běžné klávesy na klávesnici, jen mají citlivost na tlak sticku a počítač, resp logika kláves z toho vyhodnotuje výsledný tón, který přehraje přes reproduktor... jde mi o to, že zatím nechápu, co se vlastně snažíš provést..

každopádně ano, obavy jsou na místě - pokud dojde ke zkratu logiky klávesnice, může tato logika poslat signály tudy, kudy se posílat nemají a může to odpálit jižní můstek čipsetu, nebo jeho část, která se stará o USB a veškerou konektivitu (Sata, IDE,..), ale v závislosti na míře může takto vyzkratovat více a zničit tak celou základní desku.. a jelikož je k desce vše připojené, nedá se vyloučit, že to může výrazně poškodit veškeré připojené komponenty! to jsou ale spíš katastrofické a ojedinělé scénáře.. jen říkám, že je to možné...

stále ale nechápu, co vlastně chceš měnit.. ty fólie jsou jen potištěny proužky kovu, tedy vodiči - jejich zmangetizování nemá na funkci vodičů žádný vliv, ovlivnit to ale může logiku klávesnce a to v negativním smyslu..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[53913] Klávesnice

Výborně, teď byla perfektně zodpovězena má otázka. Prakticky chi opravdu jen změnit místa spojení kontaktu kláves. Bojím se ale, že při stavbě omylem změním něco, co nemám a poškodím ntb.
Myslím, že se už nemám, na co zeptat. Vše bylo řečeno.
Děkuju za odpovědi.

EDIT by TOBiAS: citace není potřeba, viz Pravidla. toto je poslední výzva, protože očividně ignoruješ, co píšu! přečti si Pravidla nebo to tu smáznu..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[53914] Klávesnice

pokud budeš pouze měnit polohu kontaktů - neříkám, že to bude snadné - tak se nemůže nic stát.. samozřejmě by pak klávesnice asi neprošla CE certifikací :))

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[53915] Klávesnice

Jasně, chápu, jen je těch odpovědí bohužel více a raději volím "zlatou střední cestu".
Opravdu děkuju za ochotné odpovědi.

.. ve větě "citace není potřeba" neregistruju zákaz ji použít. Stejně, jako v pravidlech. Je to pouze upozornění, že je to špatně použitý signál.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[53916] Klávesnice

no já proti té úpravě klávesnice nic nemám :))

co se týče citace - no je spíš nelogicky použitá a zbytečně jen natahuje stránku.. v pravidlech se o tom můžeš dočíst víc, proto jsem ty pravidla zmínil.. správně by pravidla měl každý číst a neznalost neomlouvá, ale jsme jen lidi :))

takže problém považuju za vyřešený? případně jestli chceš klávesnici upravit a pak se pochlubit, jak to dopadlo, jak to funguje atd?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[53917] Klávesnice

Hned, jakmile budu mít hotovo, pochlubím se :-) Materiál už mám všechen, chybí mi pouze zmíněná klávesnice. Bojuju teď o jednu v internetové aukci, považuju za zbytečné kupovat značkovou klávesnici, když ji hned první den možná pošlu do kytek :-)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[53918] Klávesnice

Opět zdravím,
výrobek jsem vyřešil s použitím bezdrát. klávesnice. Bylo tady řečeno, že je možné poškodit ntb, když zasáhnu do logiky klávesnice. Pokud bych tedy spojil omylem na plošňáku obvody, které spojeny být nemají, nebo jakkoliv jinak změnil logiku klávesnice, je možné poškodit ntb, i když jsou veškeré signály přenášeny bezdrátově - signálem?
Dost dobře mi není jasné, jestli se riziko u změny logiky projeví i u bezdrát. klávesnic, nebo jen u klasických- s kabelem.
Díky za postřehy.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[53919] Klávesnice

jen u klasické - tam jdou signály přímo rovnou do kompu, u bezdrátu se je snaží dekódovat ze vzdušného signálu už ta BT logika... jenže pokud je dekóduje blbě a pošle něco kam nemá, může nastat stejná situace... ale to je tak ten nejhorší scénář, nejspíš ti nehrozí nic jiného, než že to bude psát špatná písmenka, eventuelně nebude psát nic..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[53920] Klávesnice

Chápu. Napadá mě otázka, jestli v případě, že se opravdu odehraje tento scénář, - " odpálit jižní můstek čipsetu.." -se tato změna projeví hned. Čili, jestli jsem to nemohl takhle poškodit už dříve při zapojení výrobku do pc a hledání kombinací kláves na ploˇšňáku, přičemž se to poškození projeví třeba až po měsíci od posledního zapojení výrobku. Logicky bych řekl, že když je do teď ntb v pořádku, tak bych ho při předchozích zapojeních neměl poškodit. Je to zamotané, ale v podstatě mě zajímá, jestli můžu mít jistotu, že prozatím jsem ntb jakkoliv nepoškodil, když se do teď žádně změny neprojevily, nebo jestli můžu následky poškození očekávat i v budoucnu. (samozřejmě v případě, že ten výrobek už k ntb nikdy nezapojím)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[53921] Klávesnice

poškození o kterém mluvíme by se projevilo ihned.. vždy když by po poškozené části čipu (zkratem, přepětím na nesprávném místě) byla požadována nějaká akce, ztuhlo by to, spadlo, restartovalo nebo tak něco..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[53922] Klávesnice

Ano, chápu. Zajímavé je, že občas mi ntb opravdu zamrzne a nejde s ním absolutně nic udělat, krom vypnutí a zapnutí. Přehřívání to není, občas to udělá po půl hodině provozu a občas po 12 hodinách. Už jsem to tady kdysi řešil, každopádně to začalo dávno před tím, než mě vůbec napadlo postavit ten výrobek, takže odtud vítr nevane, možná je to ale právě ta vada, která způsobuje občasné zamrzání ntb. V záruce je ještě rok, pošlu ho každopádně na opravu. Když jsem to tady kdysi probíral, bylo mi řečeno, ž to může být taky základová deska apod.. to už ale odbočuju.
Díky moc za rady a postřehy, přeji příjemný víkend.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[53923] Klávesnice

.. pozn.
Jen mi snad ntb nevrátí neopravený s poznámnou, že jsem poškození zavinil sám. Stává se to už běžnou praxí prodejců.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[53924] Klávesnice

bohužel i to se může stát... nesmíš se nechat odradit...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.