Jak funguje karta na detekci problému na vadné základní desc

Ahoj, potřeboval bych vědět, jak funguje například tato karta

http://www.mevio.cz/akce/PCI-ISA-USB-Laptop-6-Digit-Motherboard-Analyzer...

Není mi jasné, co se kam zapojuje. Napadá mě pouze to USB, ale co kdyby byl v háji právě řadič USB? Díky za odpověď

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tahle karta má kontrolovat hardware a přijít na to, proč POST test systému před načítáním OS není dokončen - HW závady.. zapojuje se nejspíš dovnitř na nějakou PCI sběrnici..

Obrázek uživatele Ripp3r

Ano, ale kam přesně ji v notebooku zapojím? To mi právě není jasné... Nebo existují ještě nějaké jiné nástroje sloužící k diagnostice nefunknočsti základní desek v noteboocích?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak i základníd esky v NTB mají PCI sběrnice, tedy nepočítám nejspíš netbooky.. třeba grafické karty jsou v nich zapojeny, tam se asi připojí tahle karta.. já jsem ji nikdy ani neviděl takže nevím, ale kolegové by mohli vědět..

Obrázek uživatele Ripp3r

A žádný jiný nástroj na diagnostiku základních desek tedy neznáš? Zajímalo by mne, co používají v různých servisech atd. na opravu základních desek tedy kromě pájky a trpělivosti :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

po pravdě? zapnou, zjistí, že to nejde, dají novou základní desku, zapnou, zjistí že to jde, vrátí to.. nová základovka je pro servis (autorizovaný) levnější řešení, než aby platila člověka, který bude zkoumat, co tomu je déle než hodinu..

servisáci pak používají různé čtení z logů, ale výměna komponent v NTB = výměna základní desky (v 90% případů), pouze odopjitelné součástky mají většinou testovací desku, do které je dají a pokud nefungují, prohlásí součástku za mrtvou..

pájení základní desky v dnešní době je nemožné, protože deska je několikavrstvá.. spravit by se nanejvýš dala vrchni vrstva, ale je to tak mikroskopický spoj, že to jinak než strojově nejde.. ne nadarmo se mu řiká tištěný spoj :))

Obrázek uživatele Ripp3r

Tak samozřejmě, že používají pájky jako je například tato

http://www.aukro.cz/item1331496238_pajeci_infra_stanice_t870a_bga_irda.h...

Takže si myslíš, že nemá cenu opravovat základní desky? Chtěl bych se pustit do částečného opravování poškozených notebooků (je až neuvěřitelné, jaké poklady lidé na aukru prodávají :D) a myslel jsem, že by se mi věcička jako ta karta hodila... Asi fakt nebude zbývat nic jiného než vydržat samotný notebook a potom i základovku.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no těžko říct, tohle zařízení asi menší servisy nemají a ty velké autorizované servisy výrobců na to prdnou, daj tam novou desku a maj po práci.. snad pár minut zkoumají, jetli zo nebyla voda nebo pád, na to tam mají kontrolní body..

nevim, jesi se vyplatí opravovat bazáče, nikdy nevíš, kdy to zase klekne.. a ono taky nejde jen o to, něco napájet.. většinou je problém v nějakém čipu, to pájka nespraví a nový čip tam i s takovymhle zařízenim asi těžko připájíš.. nižší vrstvy PCB stejně nespájíš ni touhle pájkou.. nedovedu si představit, jak to někdo může využít, ale asi ano..

Obrázek uživatele Ripp3r

Asi ano :) Tak už jsem opravil několikero notebooků a poté je prodal na aukru... Není to špatný byznys :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

třeba máš jen štěstí :))

Obrázek uživatele Ripp3r

Proč myslíš? Vydražíš notebook se špatnou základovkou za 3k, potom zase funkční základovku za 2k a prodáš tak za 7 - 10k.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, to ale není oprava v tomto slova smyslu.. to je repase.. oprava základní desky je opravdu dost náročná, záleží na druhu poškození.. oprava komponenty je téměř nemožná, oprava čipu je vyloučená..

Obrázek uživatele Michal Čížek

Vždy záleží na schopnosti daného servisáka rozpoznat už pouhou zkouškou zapnutí, chováním a i popisem majitele, kde se závada s největší pravděpodobností bude vyskytovat. Např tato karta ti bude k ničemu, pokud závada bude v LCD panelu. Určitě budou používat softwarovou diagnostiku, pokud PC či NTB aspon nabíhá, ale k těmto software se jen tak nedostaneš, je to stejné jako se software s autodiagnostikou, mají ho jen specializované servisy, ale i ty si ho můžeš koupit. Opravu NTB v domácím prostředí ani nelze udělat, pokud se jedná o např vadu chipsetu, či u netbooku i procesoru. K opravě je potřeba horkovzdušná či infra mašina, která spolehlivě dokáže integrovaný kousek čipu odletovat a nový přiletovat. Dle chování vadného NTB, budeš volit jiný postup opravy při zkratu nap. obvodu, jiný při vadách čipů a jiný při vadách LCD panelů.
Je na zvážení, jestli se vůbec pouštět do takovéto operace, když výměna např vadného chipsetu stojí v servisu 2500,- + půlroku záruka, navíc diagnostiku udělají zdarma a je na tobě jestli opravit nebo ne.
Při zručnosti se doma dají opravit mechanicky poškozené části USB, konektorů a pod.

Obrázek uživatele Ripp3r

Tak mě jde hlavně o ten problém s "nenabíháním". Často je problém pouze v grafice nebo třeba i v ramce a jinak, než zkouškou to neodhalím. Tohle by mi možná alespoň trochu pomohlo. MXM grafiky přeci jen vyměníš stejně jako vadnou ramku

Obrázek uživatele Michal Čížek

Jasně zkouškou to dělají i v servisu, pokud to jde. Jen ty musíš náhr díl nejdřív koupit, možná koupíš vadný díl, možná dobrý a závada bude jinde, pokud se ti toto nestalo, měl jsi štěstí. koukal jsem na tu kartu a nenašel jsem nikde jak to pracuje, co to vyhodnocuje, je to tam někde napsaný?

Obrázek uživatele Ripp3r

Mělo by to celkově vyhodnocovat stav desky a komponentů na ní. Takže například pokud bude problém s CPU, objeví se příslušný kód, který hlasí konkrétní problém (přehřívání, špatné zasazení do patice) nebo část desky, kde se problém vyskytuje (když se jedná o problém na desce).


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.