Instalován SSD, co dál?

Dobrý den

Nainstaloval jsem SSD jako systémový s kompletní novou reinstalací OS (Vista). Původní plotnový HDD jsem naformátoval a ponechal jako datový. Po stažení hromady aktualizací, service packů, adobů, flash playerů a já nevím čeho ještě funguje vše tak, jak má, zdá se.

Takže dotaz: Co se systémovými User složkami k ukládání dat? Překopírovat na plotnový HDD, nebo vytvořit vlastní? Ve start nabídce se zobrazuje Uživatel, co je na SSD...

Dále internet-cache a tempy se ukládají kam? Také změnit?

Děkuji za případné odpovědi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Zdravím,
upřímně já tohle nějak "neřeším", že si o pár měsíců zkrátím životnost SSD - až umře, bude už na trhu 2x rychlejší za stejnou cenu..
Naopak využívám kombinaci, kdy HDD spí, protože alespoň ten v notebooku je celkem hlučný. ALe i v desktopu, trochu šetří energii, hluk, i svůj život. Využívám ho ve stylu "externího disku", tedy jsou na něm statická data, filmy, hudba, instalačky her a programů, případně méně hrané hry, nebo co se na SSD nevejde, nebo na SSD přímo nechci.

V závislosti na velikosti SSD si na něj dáš, co chceš, tedy systém a základní drobné programy, aby to běhalo (ale proč Visty?? Kup si update na Win7 dokud to jde), a nejhranější hry, a také nejpoužívanější "větší" aplikace, jako Adobe PS. Na SSD je dobré nechat tak 20% místa pro vlastní "práci na pozadí", kdy si SSD samo přehazuje soubory tak, aby zvyšoval svou životnost (tzv. wear levelling), a to vyžaduje nějaké místo. Zbytek zaplníš věcmi, které jsou typicky "jen pro čtení".
No a samozřejmě malá data, osobní dokumenty, takové ty věci, které moc nezaberou a je zbytečné kvůli nim nutit HDD k probuzení.. Tempy a cache proto nechávám, ale když extrahuju větší (1+GB) soubory v raru, tak si v něm vynutím změnu tempu na HDD. Jintak to ignoruji.

Win7 má krásnou funkci knihoven, které ti mohou simulovat Dokumenty, i když budou na HDD, a jakékoliv jiné složky, což hodně využívám právě pro filmy a hudbu, případně "skladiště staženého bordelu". Pomáhá to přehlednosti, ale z uživatelského hlediska nepoznáš, že máš v PC více disků. Takže pokud máš nějaké větší věci, šup s nimi na HDD a můžeš si složku, kde jsou, přiřadit do knihovny Dokumenty, a budou se ti tam zobrazovat spolu s klasickými C:/Users/xyz/Dokumenty...

Rozhodně ale na systémový disk vypni defragmentaci - fragmentace SSD nezpomaluje (díky wear levellingu je kompletně fragmentovaný), naopak defragmentace snižuje životnost..

Obrázek uživatele Peca

Je pár takových základních věcí:
- vypnutá automatická defragmentace
- vypnuté indexování
- vypnutá hibernace (pokud se nevyužívá, u desktopu to asi nikdo nepoužívá)
- pokud není potřeba, vypnout obnovení systému

pročti toto, určitě to bude užitečné...
http://pctuning.tyden.cz/software/ladeni-windows/17030-optimalizace-wind...
...jinak najdeš na netu spoustu návodů co kde povypínat.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Takže už jsem ohledně přesunutí syst. složek mezitím něco našel na netu, nicméně díky za postřehy. Visty proto, že je mám od začátku a nemám s nimi problém. Jen mě u SSD udivuje, že načtení Vist z vypnutého stavu do přihlašovací obrazovky (uživ. účty) trvá stejně dlouho jako ze starého HDD, co má 12 000 hodin. V obou případech cca 50 vteřin. U obou disků stejně, při stejném počtu autorun (asi čtyři). Programy ovšem nabíhají znatelně rychleji.

Takže ještě jednou díky.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pravděpodobně vlastní chyba Vist... Sedmičky jsou o dost dál nejen v práci s hardwarem a optimalizacemi, takže bych je být tebou upgradoval... Na lepších i horších SSD se dostávám pod 20 sekund, s HyperXem na SataII a AMD naběhnu za 17 sekund ze tmy na plochu...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.