Hrknutí v HDD

Zdravíčko!
Nedávno jsem si koupil nový notebook Asus a už od začátku při spuštění NB v HDD něco hrkne. Zřejmě hlavičky, ale proč to hrknutí? Tento problém je i když NB je v úsporném režimu. Problém tedy asi bude tehdy když jsou hlavičky "zaparkované". Je to u některých HDD normální nebo bude problém u mě?

Díky.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, hrknutí je zvuk jako náraz, či kovový cinknutí? Jestli je to nový NTB a s HDD něco bude, jistě ti to v záruce odejde. Je očividně vidět dlouhý náběh OS, nebo nějaká jiná anomálie?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jsou to mechanicky pohyblivé části, takže nějaký zvuk vydávat musí. Obvykle čtení nebo zápis je takové drobné vrnění, a pak je situace, kdy se disk parkuje, to cvakne trochu více, protože hlavičky se aretují v bezpečné poloze. Ale nijak extrémně hlasitý zvuk by to neměl být a rozhodně ne "na tvrdo"..
Projevuje se to často? Koukni se, jak máš nastavené (v možnostech napájení) vypínání HDD.

Případně stáhni HD Tune Pro a hoď sem printscreen ze záložky Health

Obrázek uživatele danasos

Projevuje se to vždy při zapnutí!!!Zvuk je cvaknutí na tvrdo. Žádné cinknutí to není. Vím, že HDD vydává zvuky, chrčí ale toto hrknutí je zcela jiné. OS nabíhá normálně-cca 80 sekund. Pouze někdy se stane, že jak NB spustím a hned jako první naskočí model... tak se to jakoby resetne a stále dokola HDD hrká a oběvuje se pouze model a OS nenaběhne. Poté NB vypnu na tvrdo, znovu spustím a naběhne už normálně. V možnostech napájení sem nic ohledně vypínání HDD nenašel. Dávám screen z HD Tune Pro.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Disku tedy nic není, chyby tam nejsou, ale je tam mrtě moc spuštění. To znamená, že vypínání disku v systému mít zaplé musíš.
Konkrétně Start -> Možnosti napájení (napsat) -> Upravit nastavení schématu -> Změnit pokročilé nastavení napájení -> Pevný disk -> Vypnout.....
To cvaknutí by se tedy mělo objevit pokaždé, když uplyne nastavený čas, kdy se systém disku ani nedotkne, pokud se jedná o zvuk parkování/vyparkování..
Ale pokud je to nějaký tvrdý zvuk, bude to nejspíš nějaký problém. Ujisti se, že to nejde třeba z mechaniky, nebo z reproduktorů. Pokud ne, tak snad jedině reklamace, ať ti to zunaj..

Jo a to opakované restartování by mohlo být volným kablíkem připojení disku. Bez ztráty záruky se obvykle dá dostat k HDD a zkontrolovat připojení..

Obrázek uživatele danasos

Žádné - Upravit nastavení schématu - tam není. Dávám screen aby jsme si rozuměli.

Obrázek uživatele danasos

Tak to HDD není :) Omlouvám se za zbytečné otravování :( Je to mechanika jak jste říkal. Ale stejně by mě zajímalo, proč mechanika vždy hrkne?

A jestš bych se vrátil k předchozímu vyjádření:

Quote:
Disku tedy nic není, chyby tam nejsou, ale je tam mrtě moc spuštění
Jakých mrtě moc spuštění? Notebook mám chvíli takže nemůže být zašpiněný a na to si dávám pozor a snažím se vše nepotřebné vyhazovat.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Takže.. Nenapadlo tě vždy kliknout na volbu, jejíž jméno jsem napsal? Tedy nejprve na Možnosti napájení, vyjede velké okno a tak dále..

Proč mechanika? Protože máš špatně nastavené bootování - máš mechaniku na první pozici a tak se z ní BIOS snaží zbytečně bootovat, takže mechanika hledá, jestli v ní je disk.. Takže do BIOSu -> BOOT -> na první místo vždy HDD. Nejen že je to rychlejší a tišší, ale i to šetří samotnou mechaniku.

S tím mrtě spuštěním jsem se spletl, load cycle count je něco jiného.. Ale i tak už je tam 1000 start stop, což je pořád dost. Nijak to nesouvisí s množstvím aplikací, spíš s tím, jak často se NTB vypíná/zapíná a uspává/probouzí, respektive jak často se za chodu vypíná HDD díky již výše zmíněnému nastavení.. Ono zase moc start/stop není vhodné, ale zatím tam nijak zvláštní hodnoty nejsou..

Obrázek uživatele danasos

Ano, už sem to našel. Vypínání HDD mám nastavené na -nikdy- takže 1000 start/stop bude asi z toho jak dávám noťas do režimu spánku.
Jinak v biosu jsem to šteloval už několikrát v různých kombinacích ale prostě to nejde. Z mechaniky to bootuje stále ať je nastavení jakékoli.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Můžeš hodit fotku BIOSu z karty BOOT?

Obrázek uživatele danasos

Nevím jestli jde udělat screenshot v BIOSu tak dávám jen fotku.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Co je to za základní desku? Ono už jenom, když se mechanika zapne, tak se automacky snaží zasunout, to bude asi to cvaknutí - vysunutá mechanika se zasune, zasunudá jen škubne šuplíkem, zjistí, že je zasunutá a nechá toho - to bude asi ono, že? :-)

Obrázek uživatele danasos

Opakuji, že tohle je NB a né pc, takže nevím co v tom je za MB. Nechápu, jak je to myšleno. Pod rukama se mi vystřídalo mnoho NB ale u žádného mechanika nehrkla při zapnutí. Tak co s tím tedy může být?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To moji teorii trochu zbortilo, ale ujisti se, že je to opravdu z mechaniky a ne z disku. Pokud ano, zkus tu mechaniku v jiném notebooku..

Obrázek uživatele danasos

Zvuk vychází opravdu z mechaniky! Schválně ji nechávám otevřenou aby se zbytečně neničila. Jak zkusit v jiném notebooku? Mechaniku lze nějak vyjmou a zapojit? Hlavně nechci přijít o záruku. Obavám se, že nebudu mít možnost to někde vyzkoušel, jelikož nemám 2 notebooky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Když je zavřená, tak to nedělá? No, možná je to jen hloupě vymyšlená mechanika, možná je vadná... Ale tohle jinak, než reklamací nevyřešíš..
Rozebírat to skutečně v záruce nemůžeš, ale ano, jde vyndat a jde jinam obvykle zapojit aniž by byla vyndána..

Obrázek uživatele danasos

Psal jsem, že ji nechávám otevřenou aby se neničila-takže když ja zavřená tak to v ní hrkne a když ji otevřu tak ne. Přesněji je to tento notebook: http://interlink.tsbohemia.cz/notebook-asus-k53sv-15-6-led-i5-2430m-4gb-...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pardon, napsal jsem to opačně, než jsem myslel :-) Zavřená to dělá, otevřená ne... No dělat by to neměla, může se jednat o vadu kusu, nebo jen nedomyšlený systém mechaniky.. NTB mechaniky nemají samozásuvný systém, takže otevřená se logicky DVD hledat nesnaží, proto nehrká. Ale jinak levnější mechaniky mají obvykle tu mechanickou část hlučnou a čtecí část při posouvání doslova "nadává" těmi zvuky, co vydává.. Bohužel tohle není nic, co by se dalo doma řešit, nebo diagnostikovat.. A otevřená mechanika není řešení, je to risk, že ji třeba můžeš ulomit.. Takže bych to asi reklamoval, byť to není chyba NTB jako takového a asi to bude řešeno rychlou výměnou kus za kus (jestli má ta mechanika hodnotu 200 kč, tak je to moc)

Obrázek uživatele danasos

Kus za kus jako mechaniku za mechaniku? Nechci jim zase nechávat NTB měsíc néli déle.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jojo, mechaniku za mechaniku, tam asi není moc co opravovat, je to spotřební zboží s cenou pár dolarů, nevyplatí se jim ani platit technika, který by to diagnostikoval... Ale měsíc jim to možná trvat bude..

Obrázek uživatele danasos

Smůla, asi počkám až mechanika úplně odejde a pak to reklamuju. Nechápu co na tom chtějí měsíc dělat. Škoda že není možné aby mi tu mechaniku novou dali a já si ji namontoval.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.