Frekvence RAM mi jede jenom na polovinu

Mám základní desku ASUS M4A785TD-V EVO. K ní jsem si dokoupil paměti RAM DDR3 Kingston 4GB (KIT 2x2GB) 1333MHz KVR1333D3N9K2/4G. Po nasazení do desky mi fungují jedině tehdy, když je nasadím do prvních dvou volných slotů. Druhý problém ale je, že mi fungují jenom na polovinu frekvence, tzn. 686MHz. Pokoušel jsem se najít v BIOSu, kde by se dala frekvence nastavit, ale nenašel, nebo jsem hledal špatně. Proč mi jedou RAMky jenom na polovinu frekvence a ne na plných 1333MHz? (procesor AMD X4 965 Black Edition, systém Vista 32bit).

Obrázek uživatele Michal Čížek

Tvoje uváděná frekvence pamětí je hodnota efektivní, která je dvojnásobná oproti hodnotě skutečné DDR (Double Data Rate)
Takže tvoje RAM pracují správně.

Obrázek uživatele mcmarek29

Hm...tak to jsem nevěděl. Chtěl jsem dosáhnout toho, aby RAMky jely na 1333MHz, protože tuto rychlost můj procesor podporuje. Co tedy dělat, aby mi RAM jely na tu nejvyšší rychlost, kterou procesor podporuje (myslím, že i základní deska ji podporuje)?
Základní deska podporuje duální režim. Jak tyto dvě paměti napojit, aby mi jely v duálním režimu? Pojedou pak v duaálním režimu na 1333 MHz, i když budou mít kapacitu jenom polovinu? Můj operační systém (Vista 32bit) stejně využívá z 4GB jen 3,2GB, takže by mi to moc nevadilo. Stejně si chci další RAM postupně dokoupit.

Jaké RAM si mám tedy koupit, aby jely na 13333MHz? Mají mít pak v parametrech 2666 MHz?

Můžu potom souběžně použít RAMky s různou hodnotou frekvence?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže.. misacek má pravdu..

ne, ramky, které pracují na 2600MHz a víc efektivně, těch vážně zatím moc není :)) hlavně jsou jednak fakticky drahé, a jednak je to uplně k ničemu.. na hry bohatě stačí 1333MHz při nízkém CL7..

ne, různé frekvence ramek nepoužívej, protože řetěz je jen tak silný, jako jeho nejslabší článek -> všechny moduly pojedou na frekvenci, která bude maximem pro tu nejslabší..

ne, víc jak 4GB jsou zatím na hry nesmysl

pro dvoukanál zapoj ramky do slotů stejné barvy.. v BIOSu správně nastav časování a napětí, pokud jsou to nějaké rychlejší moduly, což teda ale ty tvé nejsou, jsou to slabší CL9, což na hry není chytrá volba..

Obrázek uživatele Michal Čížek

Takhle to máš správně, vždycky se hodnota uvádí efektivní
nelámej si stím hlavu, RAMky nastrkej do slotu vždy stejné barvy

Obrázek uživatele mcmarek29

Podle jakých parametrů vybírat při koupi RAM, aby byly dostatečně rychlé?

Obrázek uživatele Peca

Hlavně aby je podporovala základní deska. Potom dle frekvence, časování a ceny.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a také účelu.. takže nejlépe, když své plány na nákup budeš házet zde, my ti už povíme, co koupit.. ale 1333MHz CL9 paměti nejsou vhodné snad na nic kromě kanclu

Obrázek uživatele mcmarek29
[51819] účel

Rychlé a dobré paměti bych potřeboval, protože pracuji hodně s videem a obrazovými soubory. V žádném případě mi nejde o hraní her.

Taky mám trvale spuštěných spoustu programů, kromě internetových prohlížečů se jedná o videokonvertor, microssoft office, komunikační programy, scanování filmů, práce s aabby + do toho ty, které pracují s videem a fotkama. Souběžně spuštěných programů mám proto, že se neustále stává, že v průběhu práce potřebuji "něco" doplnit o "něco" a k tomu zase potřebuji jiný software. Se softwarem rád pracuji a testuji ho, protože mě velmi zajímá, co všechno software umí.

Možná mi odpovíte, že pro takový případ by bylo vhodné si pořídit dobrou grafickou kartu a to je také pravda, jenomže nejsem zatím rozhodnut, kterou, protože nabídka je dost velká a také musím uvažovat v cenové hladině (např. do 4 tisíc).
Jenomže kromě grafiky mi jde o rychlé a efektivní spouštění i jiného software.

Ve výběru komponent jako jsou RAM vždy uvažuji dopředu, proto se o toto téma zajímám již dnes, protože mám v úmyslu podle finanční situace postupně osadit všechny sloty paměťma až na 16GB.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no v takovém případě je tředy třeba, pokud současné moduly nechceš vyhodit, vědět jaké máš.. každopádně pro tuhle práci bych uvažoval o frekvenci 1600MHz a možná i víc, zde hraje největší roli právě frekcene...

pokud používáš, nebo by ti nevadilo používat SW, který umí pracovat přes grafickou kartu, nejlépe tedy akcelerovat Cuda, pak by se vyplatiko koupil lepší grafiku nVidia, která bude takový program akcelerovat mnohem lépe (i ta za 4K) než procesor za 20K..

pokud chceš 16GB na 4 sloty, tak se moc nevyplatí kupovat 2x2GB (pokud mi něco neuniklo..

Obrázek uživatele mcmarek29

Ne, současné moduly nemíním vyhodit, protože je použiju na rozšíření jiného počítače. Dále však míním kupovat výhradně 4GB moduly, zatím pouze jeden, protože mám stejně 32bit Vista, takže změnou na Win7 64bit si je dokoupím dál. Ano, o 1600MHz RAM jsem uvažoval. Podle technických údajů mojí základní desky bych ani rychlejší nemohl použít.

Zajímalo by mně, jak ten soft o kterém píšete pracuje. A která grafická karta by byla ta vhodná?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pracuje dobře :)) třeba Adobe After Effects tuším využívá Cuda.. vhodná je pak zejména grafika nVidia GeForce GTX460 ve verzi s lepším chladičem od Gigabyte.. to by se vyřešil později, nic to nemění na tom, že potebuješ dostatek ram, pouze to znamená, že nemusíš mít extrasilný procesor a že grafika může dělat obě dvě věci vpohodě... ale že bych ti z paměti vyjmenoval všechen Cuda podporující SW to asi ne, to bys musel zagooglit :)) samozřejmě ale takový SW něco stojí..

jestli chceš popsat jak to pracuje, můžu ti to popsat, ale jednak se to liší a jednak je to stejně jedno.. podstatné je, že díky tomu může proces výpočtu akcelerovat grafika, která v některých typech úloh podává mnohonásobně vyšší výkon než procesory a to řádově ohromně.. český superpočítač Amálka s tisíci procesorů za 2 miliardy podává stejný výkon, jako by v případě optimalizování pro grafiku zvládly 4 grafiky ATi HD5970 v celkové ceně 60K.. samozřejmě procesor je mnohem variabilnější a dělá vše, pro grafiku by se vše muselo optimalizovat, ale i tak, optimalizovaný výpočet na grafice by byl podstatně rychlejší..

jakou máš základovku? navíc grafice by se musel přizpůsobit i zdroj, pokud nemáš Fortron o výkonu 450W a víc..

Obrázek uživatele mcmarek29

Základovku mám ASUS M4A785TD-V EVO (nižší střední třída) a procesor AMD X4 965 Black Edition.
Ten zdroj mám slabší 400W, ale pro momentální sestavu mi bohatě stačí. Ale v záloze mám novou skříň s 550W zdrojem, do kterého budu komponenty stěhovat, a do nynější staré skříně instaluju původní hardware (pomalejší) abych měl v záloze druhý počítač nenapojený na net (kvůli nelegálnímu softwaru). Na drahý software nemám, takže to dělám tak.

Obrázek uživatele Peca

Tak hlavně nekupuj skříň, kde je zdroj už namontovanej, jsou to většinou ne moc dobré zdroje. Kup spíš skříň bez zdroje a nějakej kvalitní zdroj k tomu.
Jinak 1600 s CL8 budou optimální (příp. i nižší časování, ale aby to nebylo zase moc předražený)
Pokud budeš osazovat všechny sloty, tak vybírej přímo z QVL listu od tý desky (stáhneš na stránkách výrobce), některé ostatní i když by byly parametrově vyhovující by mohli při osazení do všech slotů dělat problémy.
http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=cs-cz

Obrázek uživatele mcmarek29

Co znamená položka CL7, CL8 anebo CL9 u technických parametrů paměti?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

CL je Clock Latency - zpoždění jednoho taktu v milisekundách.. znamná to, jak dlouho paměti trvá od zadání "dotazu" k "odpovědi".. tzn pokud například hry vyžadují spíše hodně malých požadavků, vyšší latence tragicky škodí, zatímco výpočetní aplikace požadují jen několik, za to dlouhých a náročných řetězců, takže pro ně větší latence nevadí, ale větší frekvence znatelné pomůže.. CL8 je sice skvělé, ale je to drastické pro tuhle frekvenci 1600MHz, moduly hodně topí a tak velkou životnost nemají.. CL9 1600MHz budou vyhovovat. ale vzít je z QVL (seznam kompatibilních modulů/výrobců) není špatný nápad..

zdroj kup zvlášť, nejlépe Fortron nebo Corsair..

o nelegánlím SW se zde ani nezmiňuj..

Obrázek uživatele Peca

S tou teplotou to nevidím tak tragicky, já mám 1600 CL8 a netopí skoro vůbec. Dokonce topí méně než co jsem kdysi měl 1333 CL9.
Musí vzí paměti s chladičema a neměl by být problém, ono to bude stejně lepší při zapojení všech 4 slotů.
Osobně si myslím, že 16GB je zbytečných, stačili by 2GB moduly na 8GB. Já tedy neznám nikoho komu nestačí 8GB. A hlavně to vyjde levněji.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak ono na práci s videem, pokud je to něco většího, se to docela hodí.. já třeb renderuji 3D grafku, mám 6GB ram a stačí mi jednou po renderu přehodit pár parametrů a HyperShot odmítá renderovat pro nedostatek paměti a když ho donutím, klekne... vzhledem k tomu, že moje projekty zatím žádná megabomba nejsou, na větší projekty v budoucu bych i těch 16GB využil :))

a při práci s vícehodinovým FullHD videem by se daly využít taktéž..

Obrázek uživatele mcmarek29

Výborně, takže aspoň vím, že s Cl si nemusím lámat hlavu, protože hry v žádném případě nevedu. Našel jsem pár tipů na paměti, jenomže ani jedna se neshoduje se seznamem kompatibilních pamětí, které na svých stránkách uvádí ASUS u mé základní desky. Hledal jsem na
http://www.asus.cz/product.aspx?P_ID=fcsXWSxnhzZE9rnR&content=specificat...
V seznamu kompatibilních pamětí jsou jenom 2GB moduly. Znamená to, že budu muset změnit plán z 16GB na 8GB a tím pádem změnit operační systém na 64bit.
Pokud k pamětem, které momentálně používám 1333MHz dokoupím další dvě s frekvencí 1600MHz nebo 1800MHz, jakou frekvenci pak pojedou paměti, podle těch pomalejších?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud bys chtěl víc jak 4GB RAM, musel bys mít Win x64 ať už by velikost modulů byla jakákoliv..

ano, pojedou na frekvenci a časování těch nejpomalejších.. takže takhle bych to nedělal..

to, že v seznamu podporovaných nejsou 4GB moduly by mě tolik netrápilo, je to jen takové jistější, když koupíš ramky z QVL..

ale normálně kup ověřené Kingston HyperX v požadované velikosti, frekvenci a latenci..

Obrázek uživatele Peca

Tak tak, když nejsou v QVL, tak to neznamená že nepůjdou, ale při zapoení všech slotů je jistější brát z QVL. 4G moduly tam sice nejsou, ale když budeš koukat na moduly se stejným označením co tam je, ale jinou velikostí, tak by problém být neměl. Vzít stejný kód co je uveden, ale na konci toho kódového označení to bude jinak (určení velikosti modulu).
Jinak souhlasím s HyperXsama, jsou to kvalitní moduly a problémy s kompatibilitou většinou nemají, proto se taky hojně používají při testování

Obrázek uživatele mcmarek29

Ano, přesně nad HyperX od Kingston jsem uvažoval. Pak jsem si vyhlídl ještě druhou variantu paměti Patriot. Nevím, které jsou lepší.

Ale mám ještě jeden problém: do bráchového počítače jsem koupil novou základní desku, protože měla poškozené kondenzátory. Má procesor Pentium 4 pro socket LGE775 (typ procesoru 530). Základní desku jsem objednal levnou (není náročný) od AsRock G41C-VS. Výhodou je, že tato deska podporuje DDR2 i DDR3 paměti. Jenomže jsem dnes narazil na problém, že brácha měl paměti DDR, které nejsou pravděpodobně ani DDR2, ani DDR3, protože nejdou zasunout (chybí pouhý milimetr v prostřední spojovačce). Co to má za paměti nevím. Ale teď řeším problém, jaké paměti mu mám koupit. Nejlevněji mi totiž vycházejí DDR3 1333MHz 1GB za 320Kč, jenomže v manuálu od základní desky jsem se dočetl, že sice základní deska podporuje 1333MHz, ale procesor má FSB 800MHz. Musí mít tedy i paměti 800MHz? Nemůžu paměti DDR3 1333MHz použít?

Obrázek uživatele Peca

Jestli podporuje i DDR3 tak je klidně kup, ale pro P4 je to asi zbytečné, spíš bych kouknul na Aukro jestli tam někdo levně neprodává nějaký DDR2ky.
Jinak nemusí být na stejné frekvenci jako fsb procesoru.
K těm značkám, Patrioty jsou taky dobré paměti, ale vem spíš ty Kingstony.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

přikláním se ke Kingstonům..

ramky za 320 jsou šmejdy, ale ono k tomu Pentiu to nic moc problém nebude no..
FBS samozřejmě paměti neomezuje.. jinak an těch ramkách je napsáno, jaký je to typ a všecky detajly, je na nich papírový štítek..

já ale myslel, že mu dáš ty svoje, když si koupíš DDR3 nové..

Obrázek uživatele mcmarek29

Ano i to je možné, ale 4GB by mu byly k ničemu, jemu stačí na internet a ms office ten 1GB maximálně 2GB. Svoje použiju pro svůj comp pro software, u kterého nechci, aby byl počítač připojený na internet. Samozřejmě až tak za měsíc, podle finačních možností.

Každopádně mně to uklidnilo, že můžu v jeho případě použít těch 1333MHz. Jestli jsou kvalitní, to nevím, ale jsou to Kingston. Našel jsem je v obchodě, kde rád nakupuju
http://www.lan-shop.cz/kingston-kvr1333d3n9-1g-58637

Tedy, doufám, že zase nevznikne záludnost v označení DIMM.

Já levné věci ne vždy odsuzuju, protože třeba wi-fi jsem taky pořídil do svého compu za 210 a běžní naprosto bezvadně, stejně tak Bluetooth za 120 Kč jsem spokojen nebo 4xUSB interní za 170Kč. Vlastně i u procesoru jsem vážil poměr a cenu, jinak bych si samozřejmě přál i7, ale vzhledem k ceně jsem zvolil AMD X4 965.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak jsou to levné obyčejné moduly, neoslní ani výkonem, ani nízkou spotřebou a teplotou.. divím se, že to ti výrobci vyrábí, vždyť na tom snad nemohou vydělat nic..

s procesorem jsi chybu ale neudělal, výkonnostní rozdíl mezi tímhle Phenomem a nejvýkonnějšími procesory je mnohem menší, než ten cenový.. kdyby jsi ale koupil šestijádrový Phenom, pteprve by jsi pěkně ušetřil, stejný výkon jako i7 920 za 5000 korun..
v DIMM problém nebude, to zas snaží něco jiného :wink:

já odsuzuju levné věci už z principu.. i kdyby to byl největší podvod, motorový olej za 150 korun rozhodně nemůže dělat totéž, co olej za 1500.. a tak je to se vším..

Obrázek uživatele mcmarek29

Ano, nad X6 jsem tehdy uvažoval. Z finančních důvodů jsem zvolil ten svůj, protože jsem potřeboval i na další věci s tím, že v budoucnu ten svůj X4 vyměním za X6. Líbí se mi na něm turbo core + také odemčený násobič. Který z těch X6 byste si vybral v poměru cena výkon vy? Já jsem uvažoval nad typem 1090.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já bych si vybral podle financí 1090T nebo 1050T.. ale jsou i další nové, tuším 1055T a 1095T a 1100T (tím si nejsem jist).. vzal bych ten nejdražší, který by byl v nabíce a jí bych na něj měl..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.