Dve graficke karty v systemu a problem s jejich teplotou.

Mam MB GA-EX58-UD5 Intel® X58 + ICH10R Chipset, BIOS- v.F9E, 12GB RAM, CPU INTEL Core i7-940.
V teto desce jsou dve graf. karty ASUS Nvidia ENGTS250 DK/HTDI (jedna ma 1GB GDRAM a druha 512GB GDRAM) obe v PCI Express x16, OS- Vista Business 64bit s nejnovejsim ovladacem n-vidia (191.07).
Problem je u graf. karet. Pokud je v systemu jedna karta, vse je v poradku (teplota cipu cca 50˚C). Kdyz se do systemu zaradi druha karta, zveda se teplota cipu prvni karty na 61˚C temer temer hned po startu systemu a tim i jeji hlucnost (pripojene jsou dva monitory 26" pres DVI, druha karta je zatim bez zateze a jeji teplota je cca 45˚C).
System je velice dobre odvetrany.
*ingrid

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

karty jsou tedy propojeny SLI můstkem? monitory jsou oba zapojeny do jedné karty a zobrazují "stejný" obraz, rozpůlený mezi ně? nebo každý monitor ukazuje něco? (jeden třeba 3D hru, na druhém je pracovní plocha)

X58 je highend sestava, takže kdyby to byl komp na práci asi by to bylo divné :D

udělej test - crysis na full a po tak 15 minutách jukni na teploty obou karet..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Karty jsou momentalne bez SLI mustku. Ale zkousela jsem i s nim a vysledek byl stejny. Monitory jsou pripojene zatim jen na prvni kartu (kde je problem s teplotou). Druha karta jede zatim "naprazdno" bez monitoru, ale je funkcni- monitor jsem na chvilicku pripojila :)
Monitory na prvni karte zobrazuji uplne normalni obraz i kdyz karty bezi na SLI.
-take musim rict, ze x-58 je fajn i na praci :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

už jen "žena a počítač" je smrtelná kombinace, ale "žena a high end X58" je scifi :D - jen tak vtípkuji, opravdu jsem ještě eviděl ženu u herní sestavy.. :)

takže tedy správně se domnívám, že se jedná o herní sestavu a dva monitory slouží jako levá a pravá pulka obrazu?

když je nepřipojíš SLI, tak jede z jedné grafiky výkon pouzé té oné a druhá se fáká.. buď pracují samostatně a ke každé připojíš jeden monitor, nebo společně a do té hlavní připojíš oba monitory -> a dojde ke zvýšení rzlišení (zdvojnásobí se X šířka obrazu) -> takže je vcelku normální, že stoupne teplota, když čip počítá to samé ve dvojnásobném rozlišení :)

když dáš na každou jedenmonitor, měly by se teploty stabilizovat na původních.. spojíš li je SLI, měly by jet obě chudinky ve hře na max, ale měly by mít stejné maximální teploty, jako by měly samostatně..

Obrázek uživatele psychocowboy

pokud me pamet neklame, na SLI je nutne mit IDENTICKE karty... tady mame dve verze jednoho typu, takze SLI v zadnem pripade nepujde...

teploty jsou normalni na takove velikosti rozliseni...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mám za to že stejné grafiky s různě velkou pamětí podporovány jsou.. ale já SLI opravdu nikdy nezkoušel :D

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Abych to trochu upresnila:
proc by se mela zvedat teplota o cca 10 stupnu na puvodni grafice, kdyz se jen prida do dalsiho slotu dalsi karta, do ktere neni pripojeny dalsi monitor? 8-)
-jak jsem jiz psala, vetrani je tak dobre, ze teplota dalsi karty nema vliv na teplotu karty puvodni.
Podle me je neco spatne s ovladacem. Vypada to tak, ze pritomnost dalsi karty v systemu zpusobi zvyseni frekvence GPU i puvodni karty.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já to pochopil jako že jsou zapojeny oba monitory do té jedné karty.. prosím, popiš to tedy znovu - jak je to zapojeno, jaké je rozlišení, co je zrovna na obrazovkách a jaké jsou teploty čipů..

Obrázek uživatele psychocowboy

TOBiAS wrote:
mám za to že stejné grafiky s různě velkou pamětí podporovány jsou.. ale já SLI opravdu nikdy nezkoušel :D

ne, grafiky musi byt identicke, jinak to v lepsim pripade bude delat problemy, v horsim to nepojede vubec... :o

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

nejdriv zapojeni, kdyz je vse OK:
.. v prvim slotu graf. karta (zatim sama v systemu)- pripojene dva monitory 26" pres DVI, na obrazovce jen nastartovany system s plochou + bezi PC Wizard- teplota cipu cca 50˚C- tady je vse OK
---
Problemove zapojeni:
.. v prvim slotu graf. karta - pripojene dva monitory 26" pres DVI, na obrazovce jen nastartovany system s plochou + bezi PC Wizard- teplota cipu 61˚C :shock:
.. v druhem slotu graf. karta- bez zadneho monitoru, teplota cipu 45˚C

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, problémy jsou možná z důvodu, jenž udává Psycho, ale ty teploty..

takovým malým testíkem ověříme, zda je problém v pozici karet a systému, nebo kartě samotné - prohoď je, ale vše ostatní zapoj a nastav jak bylo - tedy monitory budou nyní zapojeny do té druhé karty, kde předtím nebyli.. pokud zůstane teplota na první grafice stejná i bez monitorů, je chyba někde v ní, pokud se přenese na druhou, buď je to špatné chlazení, což se snažíž vyloušit, ale grafiky jsou tuším těsně na sobě, tudíž primární saje z velmi malého prostoru a to určitě neprospívá :)

Obrázek uživatele psychocowboy

ja bych to videl jako vlastnost, nikoliv jako nemoc...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To Psycho: to mě nenapadlo!

lze to brát jako normální jev, pokud nejsou problémy ve funkčnosti a teplota v zátěži (o kterou jsem tě také žádal), nevylze nad 85°C, tak by to mělo být vcelku vpořádku..

podle mě je to ale špatným přístupem vzduchu..

Obrázek uživatele psychocowboy

jsou to relativne nove veci... muze to delat cokoliv (neodladene ovladace, prvni verze BIOSu atd).. tech moznosti jsou mraky... dokud to nedela problemy, skrin je kvalitne chlazena a nebori to cely system, tak bych si toho nejak extra nevsimal... dotycna vi kde je problem... jestli sezene druhou grafiku, identickou podotykam, tak muze vyzkouset jestli se to bude projevovat stejne...

howgh

Obrázek uživatele tatik

http://gallery.czechnationalteam.cz/displayimage.php?album=26&pos=7

Tým má ještě jeden počítač, který má 2 karty. Zento týden by se měly objednat další 2, takže pojede na 4. Důležitý je "průvan" ve skříni. Osobně se domnívám, že teplota je dána tím, že jsou tam 2 grafické karty vedle sebe. Odcituji zde poznatek (příspěvek do fóra) kolegy, který počítač sestavoval :
Jinak jsem jel včera cca 2 hodiny jednotky LLR a při přetaktu na 3,8 Ghz byly teploty pod 80°C. GPU se držela mezi 65-66 °C, na které spadlo po výměně větráků v bedně ze 75°C, což si myslím že je hodně velký úspěch.

Snad jen doplním, že grafické karty jedou permanentně na 100% výkon a procesor je tam přetaktovaný i7 920.

Obrázek uživatele tatik

Dnes v noci se objevili fotografie druhého zmiňovaného počítače.
http://gallery.czechnationalteam.cz/thumbnails.php?album=27

Obrázek uživatele psychocowboy

velmi pekne kousky... solitaire na tom jede uz celkem svizne ze?:)

Obrázek uživatele tatik

Do toho druhého mají přijít tak do 2 týdnů ještě 2 grafiky, takže tam budou 4x 295 GTX. Procesor je dar Intelu a šel pěkně přetaktovat. Předpokládáme, že to byl jeden z těch "lepších". To znamená ze středu oplatku. Když dar, tak si asi neudělají ostudu. Jinak CPU i GPU běží stabilně 24/7 na 100%.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.