Dlouhodobé problémy s PC sestavou (*VYŘEŠENO*)

Řeším dost zásadní problémy s novou PC sestavou. Loni v únoru jsem si nechal od známého sestavit z dílů od Alzy následující sestavu:
AMD Athlon 64 LE-1640 (45W), 2600MHz, 64-bit, socket AM2, BOX
SEAGATE Barracuda 7200.11 320GB, SATA II NCQ 16MB cache, 7200ot, PMR, ST3320613AS
MSI K9N6SGM-V - nForce405 MCP, DDR2 800, int. VGA (GF6100) + PCIe x8, SATA II RAID, LAN, 8ch audio, mATX, scAM2
KME MiddleTower ATX CX-2362 P4-350W 4x5.25"+2x3.5"
2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz PC6400 A-DATA - vhodné pro DualChannel
TV karta Leadtek WinFast DTV2000 Hybrid PLUS, PCI, analogový a DVB-T TV a FM tuner (stereo)
SONY NEC Optiarc DVD-ROM - 16x DVD, 48x CD, bulk

Na sestavu jsem nainstaloval Win 7 Ulimate 32 bit- ty nečiní problémy.
Ihned po prvním spuštění a pak následně ještě dvakrát během roku a čtvrt začal počítač zamrzat a vynucovat si tak tvrdý restart, pak se objevovaly problémy se čtením disku (Disc read error). Třikrát jsem úspěšně reklamoval harddisk, vždy byl vyměněn za nový. Při třetí reklamaci jsem si vyžádál jiný typ disku- Toshibu. Po dvou třech týdnech se začaly projevovat problémy jiného druhu- počítač občas odmítal naběhnout, černá obrazovka hlásila buď nestandardní vysunutí externího zařízení nebo chybu v hardwaru (mj. harddisk). Navíc mi přestala fungovat síť (jsem na kabelu). Problémy nejsou navázané na nějakou konkrétní činnost, např. při větší zátěži procesoru nebo grafiky. Naopak k zamrzání v poslední době docházelo spíš v absolutním klidu. Mám dojem, že některý díl PC odrovnává disky, neboť aby odešly během roku a půl čtyři a ještě různé typy je vysoce nepravděpodobné. Podezření padá podle zatím zjištěných informací na zdroj, případně desku. Nemáte někdo zkušenosti s tímto typem problému? Prozatím nemám možnost vyzkoušet výměnu dílů za jiné, řešením je koupě např. nového zdroje- co říkáte? Prozatím jsem provedl MemTest86 a byl v pořádku. Počítač nyní běhá v pohodě až na tu síť. Ještě se chystám analyzovat pípání Biosu, ale co koukám, tak to se může lišit typ od typu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

vypadá to, že ti ten PC odrovnává zdroj.. ten KME nebo co v tom je je sráč sráčů (parton za ta slova).. ovšem je to poměrně na dlouhé ověřování, zda by nový pomohl.. zkus proměřit napětí v jednotlivých pinech napajecích konektorů.. spojením zeleného s černým na tom vlekém konektoru desky dojde k zapnutí zdroje, pak bys jen voltmetrem změřil, jaká napětí jdou ve skutečnosti na žlutých/červených/oranžových vodičích a jaké má napětí odchylky - +-0,03V je taková hranice..

s tou síťovkou ale klidně může být problém v síťovce potažmo desce, ale často se stává, že pokud jsi přes kabel, dojde přibouřce a blbém umístění kabelu k naindukování proudu a spálení síťovky.. síťovka by se eventuelně dala nahradit kartou za 80 korun.. ta nefunkčnost se projevuje jak? nepřipojí se? připojí ale nefunguje? neustále se odpojuje? nezobrazuje se vůbec?

Obrázek uživatele Tripper10

Voltmetr samozřejmě nemám, takže bych ho musel někde sehnat neo zajít do nějakého elektroservisu. Zkusím to.
Se sítí je to tak, že se vůbec nezobrazí síťové připojení. Jiný počítač na kabelu jede. Nejde připojení jak na externí, tak integrovanou síťovou kartu. Historicky mi na téhle sestavě fungovala vždy jen jedna síťovka a záhadou je, že se prostřídaly...
Zatím díky za rady.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zetám se, jak jsme tedy na tom? nějaký posun?

Obrázek uživatele Tripper10

Tak jsem to nakonec vyřešil radikálně a "zaběle"- počítač jsem dal jednomu IT nadšenci, který si údržbou PC přivydělává. Našel tam spoustu závad a nedostatků, vzniklých jak původním neodborným sestavením, tak mými následnými zásahy. Např. zkratovaná integrovaná síťová karta, poškozený slot RAM na desce, obráceně zapojené harddisky. Zdroj je v pořádku, disky snad také a počítač už běhá po nové instalaci systému a s přídavným větrákem na zadní stěně case. Stálo mě to 1100 Kč, kterých určitě nelituju, tedy mimo to, že jsem si vůbec takovou sestavu nechal udělat.
Je to poučení pro příště, že kdo tomu nerozumí se do toho radši nemá hrabat :-)

Obrázek uživatele Peca

To jsem ani nevěděl, že disk jde zapojit obráceně :D , to bych chtěl vidět.

Nicméně problém beru za vyřešený.