Co s drivery

Hrabal jsem se v AIDĚ a našel jsem mnoho ovladačů pro PC.
Našel jsem ovladač pro procesor, základní desku, grafickou kartu, zvukovou kartu a ještě BIOS.To všechno se tam má dát? Vždy jsem při instalaci použil ovladač zákl. desky a grafiky. Nyní z toho mám zmatek. BIOS bych pochopil ten se obnovuje, ale co to ostatní?
Dík za odpověď

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[83326] Co s drivery

BIOS se právě moc neobnovuje - obvykle jen, pokud je v něm nějaká chyba, nebo pokud je potřeba přidat podporu pro nové procesory... Zatímco ovladače na grafickou kartu se mění asi nejčastěji, každý měsíc vycházejí nové, s lepší podporou pro nové hry, to se ovšem týká jen hráčů. Ostatním vklidu stačí ovladač z CD/DVD od grafiky, potažmo základní desky, s jejímž ovladačem (ovladačem chipsetu) je to stejné. Ovladač na procesor není potřeba, ale v některých případech existují patche pro nové procesory a staré systémy, aby s nimi uměli lépe pracovat (to se týká Win XP). D8le pak ovladače na nestandardní síťové a zvukové karty, a další rozšiřující zařízení. Opět stačí ovladače, které byly přiloženy na CD od zařízení, obvykle základní desky.

Obrázek uživatele Rudaa
[83327] Co s drivery

Mě není jasné, zda ovladač základní desky je BIOS. Také grafická karta má BIOS? Z tohoto mi vznikl ten zmatek. Jednou se něčeho tomu říká ovladač a jednou BIOS ?
Jak píšeš o ovladači procesoru, to asi začínám chápat. Mám procesor AMD Phenom(tm) II X6 1055T, WIN7 a MSI 890FXA-GD70 (MS-7640). Asi vše ze začátku nechodilo na šestijádro.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[83328] Co s drivery

BIOS je něco úplně jiného, je to systém, který běží ještě pod Windows - před ním. Při spuštění bočítače se první spustí BIOS desky, a ten zkontroluje zapojení zařízení a funkčnost, a následně vyhledá bootovací oddíl systému, zavede do paměti, a spustí. BIOS je taková mezivrstva, která se snaží, aby různé základní desky vypadaly pro systém stejně, tj aby mohl fungovat jeden systém na všech deskách. S grafikou je to podobné, také má vlastní BIOS, ale ten se modifikuje snad jen pro potřeby odemčení zamčených vlastností u konkrétních karet, čímžs se získá výhoda, výkon, funkce, atd. Ovšem, úpravy BIOSu jsou velmi nebezpečné, a jak o BIOS přijdeš, stane se komponenta nepoužitelná. To už moc neplatí u nových komponent, které mají BIOSy třeba už i dva, aby se v případě poškození jednoho přes druhý dal první obnovit, a tak dále.

A pak je tu ovladač, který operačnímu systému "vysvětlí" co všechno komponenta umí - pokud je nadstandardní, tak Windows zná jen standardní síťovky, zvukovky, grafiky, atd, a rozšířená funkčnost je doplněna skrze ovladač. Win7 má v sobě už hodně ovladačů pro různé komponenty, a spoustu umí sám dotahat z internetu, ale jsou komponenty, ke kterým si ovladač sám nenajde - hodně neobvyklé a nadstandardní komponenty.

Phenomy by pod Win7 měly chodit korektně, bez potřeby ovladačů. Ale mohl být problém právě v BIOSu desky, která procesor neznala, nebo jej špatně identifikovala, a novější BIOS podporu doplňuje...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.