Chladící podložka

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jakej máte názor na používání chladících podložek. Jde mi o to, že někde čtu, že NTB by se měl uchladit sám a někde zase, že používáním chladících podložek prodlužuju životnost NTB. Mám HP Pavilion dv7 a nepřehřívá se, jenom když hraju hry, tak fouká dost teplej vzduch a celá levá zadní část (tam kde je výfuk) je teplá. Proto by mě zajímalo, jestli to mám nechat jenom na NTB ať si poradí nebo koupit tu chladící podložku a trochu mu pomoct.
Díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Samozřejmě mu to pomůže, ale platí to hlavně pro levnější Acery a MSi, které mívají poddimenzované (nestačící) chlazení.. Každý °C dolu zvýší životnost, ale ta podložka u čistého a dobře fungujícího chlazení takový rozdíl zase neudělá a pořizovací podložka (lepší - horší nemá smysl kupovat) taky neni levní záležitost (1000+).. Pokud je CPU do 70°C a grafika do 90°C v nejvyšší zátěži, tak je to ještě relativně vpohodě..

Obrázek uživatele Luk

Tak jsem nainstaloval program AIDA64 Extreme Edition, spustil Test stability systému, kdy je procesor vytížen na 100% a naměřilo mi to docela hrozný čísla. Maximum bylo 89°C a průměr 84,8°C (přikládám obrázek). Zkusil jsem potom NTB položit na stranu displeje, aby šel k průduchům volně vzduch a najednou bylo maximum 86°C a průměr 76,8°C. Nechápu ale, proč mi AIDA nechce měřit teplotu GPU. Chová se, jako by tam ta grafická karta nebyla. Stáhnul jsem proto ještě HWMonitor a ten dělá to stejný. Nevíte čím to může být?

Obrázek uživatele Luk

Jinak docela uvažuju o této podložce: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=83085

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Zkus na grafiku MSi Afterburner (zatiž i CPU).. 80+ na CPU je ale moc..
Podložku si radši vyber s jednim velkym ventilátorem (16+cm), je to tišší a efektivnější..

Obrázek uživatele Luk

Tak jsem zkusil ten MSI Afterburner - tam mi to sice ukáže kartu - Radeon HD6770, ale na grafu nejde nastavit teplota. Jen využití GPU, otáčky větráku a framerate. Tak jsem k tomu nainstaloval ještě MSI Kombustor a ten pro změnu jako grafiku určil Inteláckou grafiku a po provedení benchmarku mi dokonce zahlásil, že maximální teplota byla 0°C! Jinak už jsem koupil tu podložku se stavitelnýma větrákama (hned druhej den co jsem to jsem napsal, takže jsem si nestihl přečíst vaše doporučení). Větráky jsem nastavil na děrovaný části ve spodu, předpokládám že je to tak správně. Nemám je nastavovat tam, kde NTB fouká teplej vzduch ven, ne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

S tím Kombustorem si poraď, bude to chtít asi přeinstalovat ovladače grafiky, aby se chytil..

No, ty menší větráky mají tu nevýhodu, že jsou hlučné, jinak dobré.. Určitě je miř tam, kde saje, ať saje chladný vzduch, ale klidně foukni i na oblast HDD, ten není chlazen a tohle mu prospěje..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.