síť v domě

Zdravím,
stěhujeme se do nového domu a řeším otázku sítí uvnitř domu. Už mám vybraného poskytovatele internetu (bezdrát). Po domě jsou již hotové kabelové rozvody, s tím že jde jeden kabel od anténího stožáru na střeše do kamrlíku, kde jsou svedeny ostatní kabely od 5ti zásuvek.
Moje představa je vytvořit jak funkční LAN rozvody, tak i Wifi. Potřeboval bych poraditi funkční konfiguraci, jak spojit těch 5 kabelů, a zároveň potom do některé ze zásuvek připojit ještě wifi router. Nemůže to být jen jeden síťový prvek, protože z místnosti kde jsou svedeny kabely by byl špatný signál wifi do celého domu. Prosím o radu jak to sesíťovat, tak i konkrétní síťové prvky.
Dík

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

dá se pokrýt celý byt/dům jedním WiFi routerem, umístěným doprostřed, nebo je to nějaká větší stavba? osobně mám nešťastně umístěný router na jednom konci bytu a signál WiFi mám po celém panelovém bytu, přes několik železobetonových příček i nosných zdí stále poměrně použitelný, dokonce chytnu signál i na chodbě paneláku a to už je hodně železobetonu... cihly tvoří menší problém..
každopádně hodil by se plánek bytu aumístění rozvodů, abychom to lépe navrhli... já nejsem síťový technik, takže přecházení mezi 2 APčky bych vyřešit neuměl, ale kdyby někdo ano, asi by bylo pro větší stavbu nejlepší vytvořit 2 APčka..
nejlpší by bylo vědět, kolik počítačů plánuješ připojit kabelem, resp jestli chceš mít aktivní všechny ty rozvody... protože tam, kde jsou svedeny bych plácl WiFi router, který by seswitchoval ty 4 nebo 5 rozvodů přičemž na jeden z nich bych dal další router a nastavil mezi nimi přecházení...

Obrázek uživatele nadon

Přihodil jsem půdorys přízemí. Dům má přízemí, patro a podkroví. Kabeli jsou svedeny do místnosti č.102. Tam bych si představoval nějaký switch nebo router (bez wifi). V místnosti 105 mám dvě zásuvky a do jedné z nich bych si představoval wifi router. Signál by se pak bez problémů mohl šířit po celém domě.
Půjde to? Jak by musela být zařízení nastavena? Případně můžete i nějaké konkrétní doporučit?
Díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nepotřebuješ 2 zásuvky, když WiFi router sám v sobě má switch..
to umístění 102 je ale opravdu nešťastné, kdyby byl vývod v prostředku, bylo by to ideální, ale signál z WiFi by mohl být i odtamtud dost silný..
každopádně třeba já má router TP Link TL-WR 543G a není to špatný kousek, má spoustu skvělých funkcí a silný signál.. funguje jako switch pro 4 počítače.. takže ten by skončil v místnosti 105 a řešil by vysílání WiFi atd..
no a do 102 bych asi dal tentýž TP Link jen bych tedy jeho WiFi pojmenoval jinak, nebo ji třeba uplně vypnul, případně ona by se dala využít i jnam, protáhnout signál na zahradu nebo použít v místech, kde by mělo druhé AP menší signál, ale asi bude lepší ho vypnout.. každopádně je to routr za 800 tak tos e dá skousnout... ale pokud chceš využít všech těch 5 rozvodů tak to chce routr s více portama (pokud jeden z těch 5ti neni přívodní internet)..

Obrázek uživatele nadon

Ok, dík za rady. Nemáš ještě nějaký typ na ten router s více porty? Trochu jsem hledal ale nabídka není tak široká jako u těch menších.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

osobně co jsem hledal jsem nenašel nic.. tedy v přijatelných financích.. ono logicky, více než 4 portové routery jsou spíše záležitostí firem..

pokud by to bylo fakt nutné zaopjit ten pátý, tak v případě, že by jsi tam měl dva počítače, resp celé rozvody, u kterých počítáš, že nebude kladen extra důraz na rychlost a stabilitu sítě, dal by se tam šoupnout switch za 300 korun.. pokud chceš mít všude plnohodnotnou síť, dal bych tam spíš něco dražšího..

pokud bys chtěl mít interní domácí síť mezi počítači rychlejší, vyplatilo by se ti dát si tam nějaký víceportový Glan switch.. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=65460

Obrázek uživatele Dusan4horny

Dobrý den, tak tohle jsme přesně taky řešili. Stěhovali jsme se do staršího rodinného domu, takového stylu. A řešili jsme jak rozvody elektriky tak i WiFi a TV. No nejjednodušší bylo pořesit vše přes jednoho poskytovatele. Který nainstaloval router a změřil signál tak aby vše dobře fungovalo po celém domě


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.