Rychlost kabelového připojení

Mám kabelové připojení cca 2 roky, neomezená dvoumegová linka s agregací 1:15 (v akci byla navýšena na 4Mbit/s za stejnou cenu) viz. http://www.ktct.cz/domacnosti.php

Teď nastal problém s rychlostí připojení. Vždy jsem se pohyboval kolem 470kbit/s, bohužel se mi před měsícem stalo, že rychlost spadla na cca 100kbit/s. Tato skutečnost trvala zhruba čtyři dny tak jsem tomu nevěnoval pozornost. Bohužel teď čelím stejnému problému. Psal jsem tedy dotaz na místní kabelovou televizi zda nemají nějakou poruchu.

Přišla mi tato odpověď:

Dobrý den,
Váš tarif Home SG je s agregací 1:15. Do nedávna jsme tuto agregaci u zákazníků neuplatňovali, ale vzhledem k velkému objemu stahovaných dat jsme ji uplatňovat začali. Váš tarif je agregován pokud stáhnete více než 20 GB za 7 dnů a agregace je ukončena když objem stažených dat nepřesáhne 20 GB za
7 dnů. Objem stahových dat si můžete kontrolovat na svém účtě:

Což mi tedy nejde moc do hlavy. Agregace 1:15 mám dojem znamená, že se dělím s dalšími 14ti zákazníky na rychlosti 4Mbit/s. Což by nemělo mít žádný vliv na omezení rychlosti po přečerpání oněch 20 GB za 7 dnů. Proto jsem si přeci tento tarif pořizoval abych nebyl omezen nějakou 20 GB FUPkou.

Podle mě je tento výrok nesmysl. Ve smlouvě mám tarif bez FUP a z emailu vyplívá, že ta FUP tam prostě je.

Zde je smlouva:
http://hasici-ct.webzdarma.cz/temp/kabel/1.jpg
http://hasici-ct.webzdarma.cz/temp/kabel/2.jpg
http://hasici-ct.webzdarma.cz/temp/kabel/3.jpg
http://hasici-ct.webzdarma.cz/temp/kabel/4.jpg

Co na to říkáte vy jako odborníci?
Děkuji za názory

Obrázek uživatele tatik

Je to případná otázka pro právníky. Dle mého osobního názoru máte smůlu, bohužel.
Agregace znamená, že se o linku dělíte s více uživateli.
FUP znamená, že po určitém přeneseném množství dat jste sankcionován, zpravidla je Vám snížena rychlost.
A tady nastávají problémy. Velmi jednoduše řečeno je množství skutečně přenesených dat cca 10% kapacity linky. Zpravidla však o něco větší. To je Vámi zmiňovaných 470 kB. Pokud však použijete agregaci, může se Vám snížit rychlost až do výše agregace. Ve Vašem případě 15x (4 MB / 15). Ano toto číslo je teoretické, protože se asi nepřipojí všech 15 uživatelů najednou a nebudou plně stahovat.
Váš poskytovatel bude mít asi problém s rychlostí. Proto začal uplatňovat agregaci (snížení rychlosti, protože se dělíte o linku s více lidmi), nikoliv FUP. Na druhou stranu bude mít obavy, aby se nezačali zákazníci přesouvat k jiným poskytovatelům. Proto se snaží částečně omezit množství přenesených dat (20 GB). Vypadá to na FUP, ale nedá se to tak nazvat. FUP Vám totiž rychlost sníží, v tomto případě však dojde ke zvýšení.

Obrázek uživatele psychocowboy

Presne tak... tady poskytovatel micha jablka s hruskama... FUP a agregace neni to same... to co uplatnuji u tebe je klasicke fair use policies - a tohle nema s agregaci nic spolecneho... telefonat na ustrednu pro vyjasneni by asi nebylo nazbyt... :)

Obrázek uživatele tatik

Já si nemyslím, že je to "oficiálně" FUP. Problém bude v tom, že poskytovatel má malou kapacitu připojení a nechce/nemůže ji navýšit. Agregace sníží (může snížit) rychlost připojení. A protože poskytovatel chce zamezit dalšímu snižování rychlosti, proto udělal z FUP bonus, nikoliv sankci. Těžko se tento záměr bude prokazovat .


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.