"Tuhnutí" PC v síti (*VYŘEŠENO*)

V poslední době pozorujeme u mnoha počítačů v síti (10 z 15ti, někdy i více ), v počítačové učebně podivné chování.
Pokud jsou přes víkend vypnuté, po spuštění v pondělí většina nereaguje na pokus přihlásit se z klávesnice. Klávesnice je nefunkční. Nutné je několik, někdy i několik desítek restartů.
Pokud se povede restartováním PC rozchodit, opakuje se tato závada úplně nahodile (za hodinu nebo za dva dny) tak, že PC zase zatuhne a po restartu se celé martýrium opakuje znova.
PC jsou rok po záruce, od začátku pod plně funkčním a aktivovaným antivirovým programem ESET, jedou pod XP Win.
Můžete nám poradit?
Děkujeme.

Obrázek uživatele Honza

Dobrý večer,
zkusil bych to pc odpojit od síťového kabelu pro začátek.Jinak bych vzádu zkontroloval, zda je vše v pořádku zapojené - protože studenti si rádi hrají. A projel bych pc komplet na viry. Je to divné, to souhlasím...

Obrázek uživatele TheALuminium

Přes co jsou klávesnice připojené? USB2 ? USB1.1 ? PS/2 ?

Obrázek uživatele fous

Počítače mají klávesnice připojené přes USB (číslo momentálně neznám - zjistím zítra). Pokusil jsem se nahradit klávesnice USB klávesnicemi PS/2 - na chvíli to pomohlo, ale pak se to vrátilo do starých kolejí.
Děkuji za odpověď

Fous

Obrázek uživatele tatik

Přikláním se k Honzovi. Vybral bych některého "nejaktivnějšího" adepta v zasekávání a projel důkladně na havěť. Anvtivir, Spybot, Adaware, mbam. Případně přiložte výpis z hijacku. Když se takto chová prapodivně většina počítačův síti, posiluje to můj pocit, že to havěť.
Ještě dotaz. Nemáte síť organizovanou tak, že si načítáte společná data z nějakého školního serveru?

Obrázek uživatele TheALuminium

Já se spíše bojím, že tato chyba bude v HW, ale snad to postupně zjistíme.

Obrázek uživatele fous

Klávesnice jsou připojeny přes USB 2.0. Dle rady jsem použil dostupné antivirové programy na hloubkovou kontrolu (ESET, Ad-Ware), ale s nulovým výsledkem. Poté, co jste mně navrhli vytypovat nejčastěji "zlobící" PC, vedu statistiku u jednotlivých PC o počtu restartů potřebných k "rozchození" každého PC a ukazuje se že to není výsadou některého z nich. Jednou se tentýž rozjede napoprvé a příště po 20-ti pokusech. Jedině co je zajímavé je to, že jsme pár těch "výtečníků" museli odstavit a nahradit tím co bylo po ruce t.j. staršími kusy, více měně určenými na odpis a ty touto "závadou" netrpí.

Obrázek uživatele TheALuminium

Dobrý den, pokud by nikdo nevěděl co dál, napadá mě trochu pokusná metoda, ale i to je někdy potřeba, zvláště u PC :-) Zkuste si od někoho půjčit klávesnici s PS/2 rozhraním a připojit jí k nějakému PC a tu USB vypojit. Pak sledujte jestli bude fungovat, nebo ne.

Obrázek uživatele fous

Dle rady Aluminium byla provedena u jednoho z PC výměna USB klávesnice za PS/2. Těsně po výměne byl zaznamenán úspěch - PC se rozjel po prvním restartu. Po následujícím nutném restartu (výpadek sítě) šlo vše ve starých kolejích. PC se rozchodil až po nezčíselných restartech (ostatní PC totéž)

Obrázek uživatele psychocowboy

zdravim do otrokovic... obavam se, ze tento problem nebude jednoduche vyresit takto pres poradnu..

podle toho co pisete, tak neni jednoznacne, jestli je to HW nebo SW problem... nekdo polozil otazku, zdali jsou pc pouze v lokalni siti nebo to mate postavene na serverovem reseni (pripadne domeny), jak to teda mate?

dalsi vec je, ze to spis vypada na poskozeni HW (at uz umyslne nebo nejaka skryta vada z vyroby), jenze u 15 ks najednou ve stejnem case je to vic nez jen nepravdepodobne... nebyla tam u vas bourka, mate prepetove ochrany atd? neco se mohlo prohnat a vzalo to sebou desky... zaclo to delat u vsech najednou? nebo postupne...

zkousel jste nouzovy rezim?

to jsou jen otazky pro zacatek, jinak se budu opakovat, chtelo by to zasah technika na miste...

Obrázek uživatele tatik

Psal jste, že jste některé počítače nahradil počítači na odpis. Jak mají připojenou klávesnici? Jaký mají OS? Nedošlo u nich ke změně "chování"?

Obrázek uživatele fous

Dobrý den,
zhruba před dvěma měsíci jsem tady žádal o radu ohledně "Tuhnutí" PC v síti. Děkuji všem, kteří se pokoušeli pomoci radou. Kupodivu se to nějak vyřešilo "samo". Sice jsme pár "nejzlobivějších" PC vyměnili za fungl nové - a div se světe - problémy ustaly i u ostatních. Je to divné, ale je to tak. Po víkendovém vypnutí všech strojů se sem tam ještě problém zopakuje, ale stačí 2-3 restarty a celý týden je pokoj. Tak nevím jak dlouho to vydrží - asi by bylo ideální vyměnit všechny, ale kde brát a ...
Ještě jednou všem děkuji
Fous

Obrázek uživatele fous

Dobrý den, chci se ještě vrátit k tématu, které jsem otevřel někdy v dubnu a mnoho lidí se mi pokoušelo poradit. Skončilo to nějak neslaně - nemastně - vyřešilo se to "samo", ale nějaké problémy pořád byly- Přes prázdniny jsme udělali velikou "inventuru" v síti a věechny PC jsme zbavili všelikého letitého balastu - hlavně starých, nepoužívaných profilů. A div se světě, všechno začalo fungovat jako na drátkách! Takže to dávám k lepšímu, jako možné řešení podobného problému.
S pozdravem
fous

Obrázek uživatele TheALuminium

Díky moc za informace, snad se budou hodit ostatním ...