Připojení k internetu nefunguje

Dobrý den,

moc vás prosím o radu. Bydlím vedle rodičů, kteří mají internet od O2. Mají nějaký starší modem (pokud se tomu tak říká) a tento má 5 výstupů. Jeden používají oni, na druhý jsem se připojil já, ostatní jsou volné. Připojení mých rodičů je zcela bezproblémové, připojení mé je zcela nespolehlivé. Domnívám se, že problém je v délce kabelu, který má od modemu rodičů až ke mě domů délku asi 95 m. Na konci kabelu u mě doma jsem dal switch, kterým si síť rozvádím k počítačům. Poté, co kabel připojím, tak trvá velmi dlouhou dobu, než se switch s modemem domluví, může to být i 2 dny, pak internet třeba 2 dny funguje, potom 3 dny zase ne apod.
Poraďte mi prosím, jak nejlépe problém vyřešit, vzdálenost mezi domy, tzn. délku kabelu bohužel nejde zkrátit. Napadlo mě, že by možná pomohlo dát před modem rodičů ještě jeden switch, ale nejsem si jist, udělal bych to, ale musel bych ho kupovat a nevím, zda to bude mít nějaký smysl.
Co se týče kabelu, tak se jedná o klasický kabel běžně používaný pro vnitřní rozvody, zkoušel jsem jej proměřit, je zcela v pořádku.
Díky moc za jakoukoli pomoc, Honza.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak, problém se již vyřešil. Vzalo mi to hodně času, nakonec jsem však přišel na to, čím to je. V životě bych nevěřil, že taková prkotina může způsobit tento problém.
Takže: kabel o délce cca 95 m se skládal ze dvou kabelů, které byly v jednom místě navzájem spojené. Kabel č. 1 měl v obou konektorech toto řazení barev zleva doprava:

Oranžový, bílooranžový, zelevý, bílozelený, modrý, bílomodrý, hnědý, bílohnědý.

Kabel č. 2 však měl v obou konektorech toto řazení:

Bílooranžový, oranžový, zelený, bílozelený, bílomodrý, modrý, hnědý, bílohnědý.

To znamená, že pokud bych zapojil jen jeden z obou dvou vodičů, tak by žádný problém nevznikl, problém nastal poté, co jsem např. oranžový vodič z kabelu č. 1 připojil na bílooranžový z kabelu č. 2.
Mě by to nenapadlo, říkal jsem si, vždyť se přecá jedná jakoby o prodlužky, pouze jsem si hlídal barvy na koncových konektorech, aby byl shodný začátek a konec.

Pro zjednodušení to shrnu takto: řazení vodičů v kabelu č. 1 nebylo shodné s řazením vodičů v kabelu č. 2.

Prostě šílené :-)
Takže díky všem, za pomoc, nakonec vše dobře dopadlo a teď už bude snad vše OK :-)
Mějte se fajn, Honza.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.