Vytížení procesoru 100% pouze u 1 jádra.

Ahoj, mám takový menší dotaz ohledně vytížení CPU co udává Everest. Když vytížím procesor na 100% tak správce úloh udává hodnotu 100% ale Everest udává 100% jen u jednoho jádra a u druhého 0%. :shock: Trochu mě to zarazilo a nevím jestli je chyba jen v programu nebo ne. Málem bych zapoměl. Mám nootebook s i5 2430m

Díky

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ahoj stejný problém mám u dvou pc a jednoho NTB :D podle mě je blbej program protože náhoda téhle poruchy u 3 pc ze 3 :D zdá semito jako blbost

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Konkrétně jaký procesor?

Obrázek uživatele danasos

core i5 2430m

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tam by problém, který mě napadl, být neměl... Co ukazuje třeba speedfan, cpuz, hwinfo32?

Obrázek uživatele danasos

Sory ze sem se dlouho neozval.
Speedfan ukazuje pouze teplotu jako: core0:--°C
To samé ukazuje i CPUID HWmonitor. Pouze teplotu u core0 a pod tím nějaké package. To nevím co znamená ale jinak tam nic není.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Package je teplota pouzdra procesoru. Tam se něco ukáže?
Každopádně všecko to je nějaké divné. Teplotu to nezměří, pokud v NTB není zapojen senzor v čipu, což nemusí. Ale pokud to blbě měří vytížení, tak je to nějaký kiks ve windows, nebo nedorozumění mezi sw a hw, protože vytížení systému ve správci úloh si měří sám operační systém a pozná to podle toho, kolika procesům on sám a na jak dlouho přidělí procesorový čas. Takže věřit tomu, co ukazuje správce úloh, neřešit co ukazuje nějaký poslední dobou amatérský everest.

Obrázek uživatele danasos

Jo, u package je napsána také teplota, téměř stejná jako i core0.
Asi to moc řeším. Jen mi prostě přišlo divné, když program ukazoval core0: 100% a core1: 0%

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A co core2 a core3? Je to dvujádr s hyperthreadingem, takže se v systému tváží jako quadcore.

Obrázek uživatele danasos

core2 ani 3 tam už není.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A ani ve SPrácvi úloh nejsou 4 sloupečky? Protože by být měly, pokud není v BIOSu vypnuté HT, nebo pokud tě někdo neošidil ohledně procesoru. Protože i5 je dvoujádro s HT, tedy logické čtyřjádro.

Obrázek uživatele danasos

Ve správci úloh mám také jen 2 sloupce. No ošidit mě asi nikdo nemohl když jsem koupil notebook nový. :O

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

CPUz otevři a hoď sem screen.

Obrázek uživatele danasos

Tady to je.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

What the.... http://ark.intel.com/products/53450/Intel-Core-i5-2430M-Processor-(3M-Cache-up-to-3_00-GHz) Tady ofiko info o procesoru, který CPUz detekuje (řádek Specification)
Jednojádrový Core i5 neexistuje, takže to pošli na reklamaci!

Každopádně vysvětlením toho vytížení je Hyperthreading - to je funkce, terá umožňuje, pokud jedna instrukce nevyužívá celé jádro procesoru, vykonat jinou (nekolizní) instrukci na stejném fyzickém jádře ve stejném taktu (1Hz). Pokud ale zrovna běží instrukce, která blokne celé jádro, toto jádro, pak nelze provádět jinou. Aby to ale pochopil operační systém a aplikace, jeví se v systému procesor, že má jader 2x tolik (ve tvém případě 2 na jednom fyzickém). Těm jádrům se pak říká logická. No a jelikož jedno "jádro" (ve skutečnosti celé jádro a celý procesor) je obsazeno jednou instrukcí, druhé jakoby "jádro" v podání Intel HyperThreadingu je bez zatížení,protože nic dělat nemůže. Takto se to pouze projevuje, skutečně tam je jen jedno fyzické jádro..

Problém tvého procesoru očividně je, že druhé fyzické jádro tvého procesoru je buď vypnuté, nebo disfunkční. Toto je nepřípustné a je to důvod k reklamaci.

Obrázek uživatele danasos

Sakra. A já se na tu tabulku ani nedíval.
Jak se dá zapnout 2. jádro pokud by bylo vyplé? V biosu jsem nic nenašel.
A jak se řeší problém kdyby byl vadný procesor? Pouze výměna procesoru?
Díky moc

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

V servisu výrobce mohou vyměnit procesor, což asi udělají v případě uznání reklamace. Nemá moc smysl v tom šťourat a snažit se to najít - pokud to nejde v BIOSu (jakože jsem ještě neviděl notebookový BIOS tohoto schopný), tak to asi neuděláme... Mě přijde, že je bloklé fyzicky... Každopádně reklamace je tady naprosto jasná.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.