Veřejné zakázky a parametr taktovací frekvence procesoru

V současné době probíhá dikuze na téma zda taktovací frekvence procesoru je jedním z vhodných parametrů pro určení výkonnosti počítače. Ministerstvo potažmo Evropská komise uvádí, že tento požadavek nepokládá za objektivní ukazatel výkonnosti počítače, a tudíž mohl být k diskriminaci některých
uchazečů a mohlo mít vliv na pořadí úspěšnosti podaných nabídek. Na druhou stranu výrobci software taktovací frekvence procesoru uvádí běžně tento parametr pro minimální konfigurací. Máte někdo nějaký vhodný argument na podporu toho, že taktovací frekvence procesoru má smysl jako parametr pro hodnocení výkonosti počítače. Nebo jsou benchmarky opravdu daleko přesnější parametr a jsou nějak vhodně porovnatelné různé druhy benchmarků?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Kdyby měly všechny procesory stejnou architekturu, tak by se taktovací frekvence dala brát na 100%. Takto platí "lineárně" pouze pro danou řadu procesorů - například Core 2 Duo E7000 má několik různých variant s různou frekvencí jinak stejného procesoru. Dnes už je to ale namixované a i Core i5 procesory jsou jiné i architektonicky - velikostí cache pamětí, řadiči, podporou instrukcí a blabla.
Aby nedošlo k omylu - nižší frekvence jsou proto, že se jedná o "deriváty" = šmejd. Jsou to procesory stejné, ale které nejsou tak dobře vyrobené a nechce se jim na tak vysoké frekvenci běhat, nebo třeba není funkční celá cache pamět - tak se kousek uzamkne, sníží se takt, a prodává se to jako nižší model.

V současné době jsou asi nejlepší benchmarky, ale ani ty nepostihnou všechn. Obecně platí, že cena odráží výkon - za 5000 procesor bez výkonu skutečně v obchodě nenajdeš. Ale jsou tam jisté nyance, vesměs jsou Intel procesory lehce dražší. A nad 5 000 korun už roste cena ku výkonu exponenciálně.

Pokud jde o dostačující výkon pro firemní počítače, tam typicky stačí všechno, a na požadovanou frekvenci se hledět nemusí.

Tedy obecně - existuje procesor jako Intel Atom, který ani na 2 GHz nemá stejný výkon, jako má Core i5 podtaktované na 0,5 GHz. Důvody jsou různé - menší počet výpočetních jednotek, vypnutý hyperthreading, zakázané zřetězení instrukcí, jednoduchá pipeline místo dvojité, menší cache, menší buffer předvídání větvení. Bohužel programy jsou dnes příliš složité, a neexistuje procesorová architektura, která by byla vhodná pro všechny z nich na maximum. Každá má někde nějaké úskalí, ale profituje jinde. U Atomu je to například nízká spotřeba a poměr výkon/spotřeba.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.