Úplná reinstalace PC

Zdravím vás..rozhodli jsme se zreinstalovat PC, máme dva HDD, 160gb a 80gb, z toho ten větší je plný ze tří čtvrtin (no asi 110gb) a ten menší asi z půlky...Do teď se PC nikdo moc nevěnoval, až poslední dobou jsem se trochu začal zajímat o tento stroj :), to znamená, že vládne naprostý chaos a zavirování..rozohdli jsme se, že "80ku" HDD naformátujeme (a rozdělíme na sys. a dat. část), dáme tam XP a budeme jej používat jako hlavní, kdežto "160ku" pouze jako datový (s nainstalovaným systémem) ale v biosu bude nastaven jako MASTER 80ka..prosím, poraďte mi, jak začít, co prvně udělat, jaký koupit antivir, apod. díky moc předem (doufám že bude za co :) ) Marek.

PS: některé data (nejspíš to bude 20-30gb) budeme přetahovat na 80ku, ať jsou blíž po ruce.

Obrázek uživatele Jiří Moos

Pokud Vám příliš nezáleží na penězích, tak doporučuji tento postup:
- jako antivirový program koupit Eset Smart Security (free alternativa - třeba AVG free edition) + můžete použít ještě nějaký antispyware, třeba Ad-Aware
- jako partition manager doporučuji Acronis Disk Director Suite (free alternativa - [url]http://www.stahuj.centrum.cz/?g[s]=partition+manager[/url])
-- přes něj naformátujete, rozdělíte, sloučíte atd... podle libosti a bez chyb
- doporučuji: (pokud budete formátovat, tak je tento krok zbytečný)
-- provést testy na havěti
-- pročistit a defragmentovat registry
-- zkontrolovat programy po spuštění

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, Mozek to vzal hodně stručně..
osobně věřím antiviru Avast 4.8 Home (free) a správu dsiké provádím přes starý Partition Magic 5 (na stahuj.cz je už 8.0).
Disk doporučuju rozdělit na 10GB (systém - bez user dat) nebo víc (pokud budeš mít v Dokumentech hudbu, obrázky atd..), tak 20GB nechat na programy a pak dle množství dat si udělat zvlášť na hry, zvlášť třeba jako já na hudbu a fotky atd.. čím více Partitionů, tím rychlejší a přehlednější systém.. (zas ale nedělej pro každý program vlastní partition :D)
Pokud budeš formátovat, tak pro přeinstalaci nezapomeň na ovladače desky a grafiky, doinstalovat DirectX, FlashPlayer pluginy do prohlížeče atd (takové věci tě budou ze začátku otravovat). Reaktivaci systému doporučuju provádět telefonicky. No a pak už zbývá jen nainstalovat všechny programy a překopírovat potřebná data.. :)
Dělal jsem to nesčetněkrát, takže ti kdyžtak s čimkoliv poradím ;)

Obrázek uživatele Jiří Moos

Proč myslíš, že jsem to vzal stručně? :))
Z principu nesouhlasím s tím, že čím více partition, tím je systém rychlejší. Pokud jsou dva partitiony, tak je to příjemné - OS a data. Dělení na více partition doporučuji pouze u více operačních systémů (já mám 4), jinak se systém z mé vlastní zkušenosti stává ještě nepřehlednějším a programy si s tím často neví rady.
Velikost je čistě na vás - záleží pouze na vašich aktivitách.

Ovladače + pluginy jsou, dle mě, samozřejmost, to by to mohlo také dopadnout tak, že napíšeme seznam programů doporučených k nově nainstalovanému OS.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To Mozek: njn, každý uvažujeme jinak, každého napadně něco jiného..
v principu i výsledku se ale shodneme ;)
mě vyhovují 3 partitiony - OS+zbytky programů (co lezou standardně a nezměnitelně do C:/Prog.Files/..) - 10GB, programy + Music - 25GB(5GB programy) a zbytek 250GB disku jsou hry ;) - převážně bratrovo
systém naskočí za 12 sekund a vypne se za 7, veškeré akce při práci jsou rychlé, hry mám hezky uklizené, hudba hraje nepřerušovaně i při hrách..

Obrázek uživatele Mr. MaRo

Díky za takové ohlasy..nikdy jsem nedělil disk na dvě části, tzn. nemám v tom žádné zkušenosti, a tak se vás chci ještě zeptat, když dám nějakou část pro OS, tak v té části budou i program files?? protože mě zabírají program files min. 23Gb, a to nemám nějak hodně velkých her (max. 5gb (to je jen jedna), jinak kolem těch 2gb, j mám asi ?7?). A zbytek teda oddělit pro hudbu, hry apod... A ještě, jak to je s partition manager? to si jako napíšu že chci 20 a 60gb, a ono to rozdělí, ale co se soubory? to pak musí být chaos ne?? moc vás prosím, ještě tot mi vysvětlete :)) . A poslední otázka :-) Mozek psal, jestli mi moc nezáleží na penězích, tak co mě bude stát peníze z vašeho postupu? pokud si stáhnu AVG tak to je free jak jste psal a zbytek taky nee??

To Tobias: 12 vteřin start, to se tedá máte já mám asi takových 60 - 70 vteřin :D:D:D a vypnutí..radši ani nepočítám :D hold nekdo má mašinu no..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mačinu ne, jen udržovanou ;) na HW se mě raději ani neptej :D potřeboval bych facelift..
peníze by tě stál placený Eset nebo Acronis, to druhé pasal Mozel jako free náhrady..
jak řikám, já mam zvlášť systém a zvlášť programy
U toho Partition manager si vybereš velikost disku (číselně) a ono ji to vytvoří ;) přesně jak řikáš..
chaos v souborech? proč? vše máš tam, kde to chceš mít a kam si to dáš..
jak řikám, já mam systém na C a nějaký drobný části programů taky (na C je taky Program Files a jsou dam předem definované soubory, vubec to nemusíš řešit ;)), programy a 20GB hudby mam na D, hry na E. Co tím myslíš, že by v tom byl nepořádek?

Obrázek uživatele Mr. MaRo

No teď si uvědomuji, že jsem říkal blbost ohledně nepořádku :D No ale ještě se zeptám podrobněji na program files (omluvte mě, ale tohle jsem fakt nikdy nedělal, a nechci přijít o data a jsem tak trochu lama), mám oddíl C:, na kterém mám systém a program files, pak mám oddíly pro data (jelikož jsme tři, co využívají tento PC, tak to asi rozdělíme na čtyři části - OS, -já,- tat'ka,- ségra), no a když budu třeba na "mojem" oddílu, a stáhnu si tam nějaký program, tak kam se nainstaluje? do program files na C: ne??

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nechápu jak to myslíš:D ale všechny oddíly jsou společné a úpokud jste admini všici, tak se ty programy takynainstalujou pro všechny uživatele;)

Obrázek uživatele Mr. MaRo

No každý oddíl má svůj program files a svoje dokumenty?? nebo to má jen systémová čast? když budu na mojí části, a stáhnu si program, tak kam se nainstaluje?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Neni žádná "tvoje část" tvoje část je jen C:/Documents and Settings/jméno/.... - hlvaně dokumenty a nastavení.. program files je standardně na C a takyeště tam, dke si ho vytvoříč - já ho mam na C a D..
stažený program se isntaluje tam, kam mu řekneš - standardně ale na C:/Program Files

Obrázek uživatele Mr. MaRo

No to jsem přesně chtěl vědet :)), tím pojmem "moje část" jsem myslel oddíl HDD (když zapnu PC, tak se mě to zeptá, jestli chci na např. sys., nebo já apod..prostě přihlíšení uživatele...)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

o ničem takovém nevím.. to co myslíš jsou nejspíš uživatejlské učty, to je něco trochu jiného, ty pracují se stejným oddílem ;)

Obrázek uživatele Mr. MaRo

No jo přesně :)) jako jak se stejným oddílem? :-(

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

velmi jednoduše :D
účty se liší pouze tím, jak vypadá uživatelské prsotředí (plocha, ikony, start, ..) ale pracují se stejným počítačem, mají k dispozici stejný disk a tudíž stejné oddíly :D když jeden uživatel něco uloží na C, tak to tam najdou všichni ostatní uživatelé..
samozřejmě pak existují ještě různá zabezpečení ale to už je něco jiného ;)

Obrázek uživatele Mr. MaRo

Takže to je zbytečné, zakládat účty pro každého člena zvlášť.. :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ale to zas ne :D
u nás má mamka, bratr i já vlastní učet - mamka nemá na ploše naše hry, ale internet a karty, bratr má spoustu her a stažené věci do mobilu, svoji vlastní hudbu, vlastní tapetu plohy, já mám vlastní věci a navíc to zastřešuji adminskými právy pro udržbu a správu počítače.. mát to své výhody ;)

Obrázek uživatele Mr. MaRo

Jj, a co je podle vás lepší? mít "spešl" oddíl pro OS, hry, hudbu a obrázky, nebo OS, já, taťka a ségra? já vím že to je individuální, jak pro koho, ale třeba vaše poznatky apod.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

myslím, že mít zvláště oddíly pro účty je blbost.. navíc by to šlo jen těžko realizovat, protože účty pracují s C, nevím, jak by jsi to mohl udělat, aby pracoval každý s jiným.. pokud chceš mít data v soukromí, zahesluj si účet..

Obrázek uživatele Mr. MaRo

Nn o soukromí mi nejde, to my se tolerujeme..takže když si dám C: jako systémový, a účty pro člena zvlášť, tak každý bude mít jinou plochu atd., ale budeme pracovat všichni s C: ? (já se vám omlouvám za takovéto dotazy, ale trochu se v tom ztácím a nerozumím tomu )

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, přesně tak.. účet je jakový virtuální počítač - každý má svůj jaký ho chce, ale HW počítače je stále stejný a všichni s ním stejně pracují..
takže když vytvoříš třeba 60 účtů, tak budou všechny uoženy na C a pracovat se všemi dostupnými oddíly..

Obrázek uživatele Mr. MaRo

Jj díky..a ještě, tím pádem, když budeme standartně pracovat s C: rzn. systémovým oddílem, tak všechno se bude ukládat tam (pokud to my nezměnímě že), a dá se nějak nastavit, že ten účet bude ukládat na onen oddíl a ten účet zase na jiný??[/b]

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to si právě myslím, že se nedá, nebo alespoň o tom nevím..

Obrázek uživatele Mr. MaRo

Tak to je ale špatné..to tím pádem bude u systémového oddílu riziko napadení virem?! jak to máte vy? (doufám že je tam možnost dát sys. na jíný oddíl než C:, ale to tak mají všichni (teda apsoň myslím))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, tak tato možnost je tu ať máš účty kde chceš :D
tím to opravdu neovlivníš..
stačí mít kvalitní obranu proto virům, ale to samozřejmě není vše..

Obrázek uživatele Mr. MaRo

hmm.. takže když si něco stáhnu (pokud mám sys. na C:), tak to musím ručně přendat na jiný oddíl?!

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, nebo si to rovnou stahneš na potřebný oddíl..
já stále nechápu, na jaký problém narážíš..

Obrázek uživatele Mr. MaRo

No že když se přihlásím na jakýkoli účet, tak budu na C:, tzn. že když něco stáhnu, stáhne se to na C:, tzn. je větší riziko napadení virem systém, a že se to musí ručně přehazovat

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak nejenže v každém inteligentnějším prohlížeči se dá defaultní nastavit jiný oddíl pro stahování, ale má to tak 100% uživatelů :D
dosud jsi tak tak neměl a přežil jsi, tak myslím, že se to bude dát i nadále..
riziko viru je všude - ať to stahneš kam to stahneš, bude to virovat soubory uložené v *:/Windows (* = písmedo oddílu, kde je systém) a bude mu uplně jedno, se kterým oddílem uživatel pracuje..

Obrázek uživatele Mr. MaRo

ad 1: a kde se to dá v mozzile nastavit?? (myslím si, že firefox je dostatečně inteligentní prohlížeč :)) )

ad 2: tak to jsem nevěděl, že viry můžou "přeskakovat" z oddílou na oddíl :shock:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

oni "nepřeskakují" je to stejné jako když isntaluješ program je tam "zvolte kam chcete nainstalovat..." standardně C:/Program files/... a ten vir sám se "instaluje" přímo tam, kde jsou soubory, která se chystá napadnout..
u firefoxu nevím, ten je dle ně nedosttečně inteligentní a stahuje na plochu, zato Opera, to je jiná ;)

Obrázek uživatele Mr. MaRo

viry: jo aha tak už to chápu..
..no dobrá tak kde se to dá nastavit v opeře??

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

normálně máčkneš na download - naskočí okno dáš uložit a zvolíš cestu kam to chceš uložit :D (mam verzi 2.26, ty novější stojí zaprd)

Obrázek uživatele Mr. MaRo

Aha :)) no já moc operu nepoužívám..teď nevím jakou mám, ale je docela nová, má černý panel..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to bude 25 a novější..
každopádně mělo yb to jít i v fierfoxovi, ale já jej nepoužívám, takže nevím

Obrázek uživatele Mr. MaRo

No přímo když dám download tak ne..teď jsem to zkoušel..možná někde "hloubjejic" v nastavení :)) ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

říkám, mám verzi 2.26, ty novější se mi nelíbí, jsou složitější a dle mě ani nemaj tuto funkci..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.