PC najede, ale nelze spustit žádný program

Dobrý den,
prosím o pomoc s počítačem - minulý týden se z ničeho nic stalo, že najednou nešel otevřít žádný program ani soubor (obrázky, word, winamp, filmy, ...). PC po zapnutí normálně najel, mohla jsem otevírat všechny složky, ale nespustil se žádný program ani nešlo otevřít žádný soubor. Nejel správce úloh ani se nespouštěl spořič obrazovky. Jediný program, který šel spustit, byl Avast. Udělala sem všechny testy (včetně testu po startu), ale nic to nenašlo. PC jsem včera naformátovala. Až do dneška fungoval naprosto v pořádku, ale teď odpoledne se mi znovu stalo to, co předtím - z ničeho nic nešel spustit žádný program, do složek jsem se dostala, Avast spustit šel, ale nic nenašel. Mezitím se mi to samé stalo i na netbooku. Úplně stejné chování. Netbook se pak asi na den sám od sebe vzpamatoval a fungoval normálně, ale teď už taky zase nejede. V PC i netbooku mám vesměs shodné programy, nic nového jsem neinstalovala.
Všimla jsem si, že když Avast prováděl úplný test systému, vždy se zastavil u tohoto souboru SVC: xmlprov > C:/windows/system32/svchost.exe. Vypadalo to, že testuje dál, ale trčel na tom 3/4 hodiny, pak jsem to stopnula. Takto se zastavil v případě testování u PC i u netbooku.
Všimla jsem si, že než se mi podělal netbook, přišla mi na icq zpráva psaná v ruštině od uživatele pinklive - jen se mi zobrazila, zavřela jsem ji - na nic sem neklikala, nebyl tam ani žádný odkaz, ani příloha, kterou bych mohla otevřít. Jen text v ruštině. Za několik desítek minut netbook přestal reagovat.
Dnes mi PC přestal reagovat po restartu, když jsem nainstalovala firewall ZoneAlarm...... Nevím, jestli tyto dvě události můžou mít s výše uvedeným něco společného, ale raději je zmiňuji.
Dnes jsem PC znovu naformátovala, zatím jede. Ještě jsem kromě Avastu neinstalovala žádné programy. Jinak standardně mívám nainstalován ten Avast, Malwarebytes, CCleaner a ZoneAlarm.

Moc prosím o radu, co by to mohlo být.
Za odpovědi předem děkuji!

Můj PC: Windows XP Professional, Service Pack 3, AMD Athlon 64 X2 Dual Core 6000+ 3,01 GHz, 3 GB RAM

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, takto to vypadá na nějaký vireček, nech prohledat PC http://www.eset.cz/cz/domacnosti/produkty/online-scanner/

Obrázek uživatele Sandra74

Michal Čížek wrote:
Ahoj, takto to vypadá na nějaký vireček, nech prohledat PC http://www.eset.cz/cz/domacnosti/produkty/online-scanner/

ahoj, díky za tip, ale kompl už sem od té doby dvakrát naformátovala, takže sken bude asi zbytečný... a když se zase zasekne, tak mi nejde nic spustit, takže nevím, jestli by bylo možné ten sken udělat. možná v nouzovém režimu?

díky za tvůj čas

Obrázek uživatele Michal Čížek

jestli to dělá na více strojích, tak vir bude jako první co se musí zkontrolovat.
Po čisté instalaci jede vše bezproblémů až do jaké fáze? např. první aktualizace, instalace svojich potřebných SW? nechal bych to i tak prohledat zálohy na discích.

Obrázek uživatele LeeL

Avast má svůj firewall a zonealarm taky. + každý z nich obsahuje něco proti malwaru.

Jednodušše řečeno, každý z těch programů ti zakáže funkce toho druhého. Doporučuji odinstalovat veškerý tento software a nainstalovat pouze jeden antivirus, pripadne nějaký firewall.

Jinak kaspersky má svoje liveCD, které se nespouští ze systému, ale z CD a funguje spolehlivě.
http://support.kaspersky.com/viruses/rescuedisk

Jak říkám, odinstalovat v nouzovém režimu (při spuštení PC klávesa F8 a nouzový režim/safe mode)
pak prohledat s tím CD a pak nainstalovat něco nového. doporučuji microsoft security essentials a nebo nějaký placený.

Čest práci:)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.