Nefungující cd-rom i po vyčištění

Ahoj mám problém s cd -rom.Začalo se chovat jako když v ní není cd a ni dvd tak sem to vyčistil ale pořád nereaguje. Prosím poaďte.

Obrázek uživatele harry

Zdravím, moc nerozumím problému. Tak se zeptám, zobrazí se ve vašem počítači? Nerozpozná ani originální cd/dvd ? Jak je stará? Co způsobilo nefunkčnost, nebo takhle: kdy se to stalo?

Obrázek uživatele Kuldič

Ahoj,
tak původně mi to načítalo jenom někdy a tak mi bylo porazeno abych vyčistil lasery což jsem udělal a opět to šlo...Po pár dnech mi to opět přestalo fungovat a tak jsem se domníval že jsem špatně vyčistil lasery.Ale teď i po vyčištění se cd/dvd chová jako kdyby niic v počítači resp. v cd-rom nic nebylo.

Obrázek uživatele harry

Ahoj, tak podle toho soudím, že bude vadná.. Vyměnil bych ji za nový kus.
A neodpověděl jsi mi na otázku zda, čte originální média? Pokud ne, tak je to na jasnou výměnu. Maximálně bych zkusil updatnout firmware, ale nezaručuji zda to pomůže.

Obrázek uživatele Kuldič

Ahoj,
nečte to žádná média ale nejsem si jístý zapojením...Ve starších očítačích jsou přidevedy do cd/dvd 3 vodiče ale u té mé jsou jen 2.3iroký páskový a barevný myslím 4 nebo 5 žilný.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

dva páskový? to je mezi mechanikou (krabicí) a základní deskou v počítači? tam je buď tenký jeden kabel SATA nebo staršá taková 3cm široká kšanda se 40 nebo 80 žilami.. můžeš udělat foto?

Obrázek uživatele Kuldič

1. vodič je šedivý a hodně široký s mnoha žílami která jsou vedle sebe jako na pásce.

2.Má trochu širší průměr vodiče ale jsou tady poze 4 vodiče a každý má jinou barvu.

Pokusím se udělat foto a pozdějii poslat.

Obrázek uživatele harry

Jdete do extrému ... co je težkého na tom zapojit správně mechaniku?
1. datový kabel (ide/sata)
2. napájecí kabel

Z mechaniky do MB samozřejmě :-)

Obrázek uživatele Kuldič

NO já nejsem přes počítače a moc věcí na tom neumím a když něco nevím tak se zeptám...
Já se spíš učím vyhledávat problémit a nabízet jejich vyřešení i když je to třeba hloupost protože k tomu mě ve škole učí. :))

Mě napadlo špatné zapojení protože jak jsem psal ve starších počítačích jsou 3 vodiče ale já mám 2 tak mě logicky napadlo špatné zapojení :-D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak to vememe trochu dodetajlů... ten šedivý hodněžilný je IDE kabel datový.. vede do základní desky.. ten druhý, ačkoliv má 4 vodiče, bere se jako jeden kabel, je napájecí a vede do zdroje - ta krabice nahoře (dole).. zapojení je snadné, protože téměř nic (vše kromě konektorů základní desky) se obrázeně nebo jinam ani zapojit nedá.. ;)

ty starší používali ještě kabel audia - propojení se zvukovou kartou, protože v sobě měly vepředu audio jack na sluchátka.. ten se dnes už nepoužívá, stejný konektor má skříň a připojuje se to tam přes jiný kabel.. byl to takový šedivý čtyřipinový s malým konektorem..

pokud mechanika fungovala, v zapojení problém nebude.. spíš se mohly kabely uvolnit, což by způsobilo disfunkci hlavně v případě datového kabelu.. doporučuji kabel vyměnit za jiný a zkusit připjit do jiného IDE konektoru na desce, pokud je.. nezapomenout, že modrý konektor do desky.. pokud neni obarven, tak je to ten vzdálenější od té druhé dvojice..

Obrázek uživatele harry

Jen taková maličkost: pokud se mu zobrazuje v operačním systému, chyba v zapojení asi nebude :-) Každopádně když už, tak vyměn datový kabel.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

může se jednat o studeňák jen na některých pinech ;) tím však nevyvracím, co jsi řekl ;)

Obrázek uživatele Kuldič

Zkusil jsem teda vyměnit cd-rom a normálně funguje... Ale jak jsi mi psal že je možný mít tu studeňám tak jsem to začal proměřovat a našel jsem na jedno z těch papírových vodičů (jestli mi rozumíš) zkrat. Pomůže ti nějak když ti pošlu fotku a ty by jsi řekl jestli ten zkrat tu má být nebo ne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nejspíš to byly ty dva černé.. to jsou totiž nuláky/země a nejspíš jsou ve zdroji svedeny v jeden.. možná proto zkrat? jinak je tam jen pětivolt červený a dvanáctivolt žlutý.. tam ale není moc co proměřovat.. aspoň já studeňák chápu jako spoj, kde není kontakt a neprochází proud.. tedy řeší se to ne měřením ale dotlačením kabelů..

pro jistotu zkus tu svoji mechaniku ještě jinde a jestli nepude, je jasně mrtvá..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.