Natrvalo vymazaná data?

Ahoj potřebuji poradit jak rychle vymazat data z HDD aniž by se dala jakýmkoliv způsobem obnovit!

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

naformátovat disk, přičemž nezaškrtneš položku "rychlé formátování".. tedy provedeš formát pomalý, jehož čas je přímo úměrný velikosti disku/oddílu..

pokud nechceš formátovat celý disk/oddíl, použij třeba program Recuva, ale nevím, jesli ten to umí.. pak znám jen pár nedůvěryhodných "programů"..

Obrázek uživatele LukášNáplava

Takže po tom je to 100% neobnovitelné? Rychleji to teda de už jen rozmlátili kladivem? :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

trochu detajlněji.. soubor na disku jsou jen "jedničky a nuly", ale tak je chápe počítač.. na disku jsou to zmagnetované (jedna) a nezmagnetované (nula) "plošky", řazené do sektorů, blabla, prostě skupin.. začátky, pokračování a konce (a další detajly) jsou uvedeny v tzv. MBR.. formátování je pomalé a proto vzniklo "rychlé".. to smaže jen cesty souborů v MBR, ale na disku je nechá.. jenže nikdo neví, kde je konec a začátek souboru (nula neznamená konec souboru, že :) ), ale když se člověk snaží a hledá konkrétní druh souboru (který má nějakou pevnou integritu, třeba počet bitů pro jeden pixel obrazu), najde..
formátování "pomalé" bere "plošku" po plošce a dává jí hodnotu nula - nezmagnetovaná (kecal bych, ale i kdyby to měla být poloha jedna, nic to na efektu nemění).. a v závislosti na počtu plošek, bitů, které disk má, se mění doba trvání..

takže ano, po pomalém formátování má celý disk hodnotu nula (nebo jedna, to je putna a určitě se to může lišit) a nikdo nikde nic nenajde :))

Obrázek uživatele LukášNáplava

Super dík, a když to fyzicky zničím takzvaně do disku se dostane vzduch a plotny budou z části manuálně poškozené taktéž neobnovitelné? Potom lock díky :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

vzduch nám nevadí.. ale prach ano.. jednak je magnetický, tedy mohl by změnit zapsaná data a jednak může znepřístupnit kontakt plotny disku s čtečí hlavičkou.. a jednak může poškrábat..

kompletně snadno disk zničíš/naformátuješ přejetím silnějším magnetem (přímo na volnou plotnu stačí malá magnetka z lednice), pokud jej chceš zníčit nafurt, stačí ho poškrábat rovnoběžně s průměrem.. data se zapisují "ve šneku" a máloznich je dost krátkých na to, aby se vešly na jednu otáčku.. takže tím zasáhneš většinu dat, která jsou zpravidla pak nečitelná, ale občas je nečitelná jen jejich zasažená část, když si dá hacker práci.. pokud koukáš na filmy, tak s mikrovlnkou mají také pravdu, ta jej zničí kompletně, ale většinou tim zničí i sama sebe :))


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.