Zrychlení XPček

Hola koumaci. Cetl jsem clanek jak zrychlit pocitac a musm uznat ze me prilis neuspokojil. Cisteni registru a vypnuti zbytecnych programu pri startu je (aspon myslim) uz docela obecne znama informace. Chci se zeptat co si myslite o programu nLite nebo XPlite (ted nevim :shock: ), ktery by udajne mel umet nainstalovat XPcka v orezane verzi kdy se narocnost systemu na operacni pamet i procesor snizi a zrychli se start i chod woken :) Je tam moznost treba vubec neinstalovat outlook atp.
Druha vec co me zaujala pri badani na internetu je myslenka rozdeleni disku, jedna cast ciste jenom system a druha na fotky, hry, dokumenty. Ma to smysl?

Dalsi vec co mi doporucil znamy je program diskeeper, ktery by mel vytvorit hlavicku souboru s presnou adresou na disku. Nevim tomu hlavu ani patu ale zni to hezky a pro urychleni pristupu na disk by to mohlo mit docela vyznam. CO vy na to?

Oravdu by me zajimal vas nazor na zrychleni systemu timhle zpusobem. Diky za odpoved.
offtopic: viděl jsem nabehnout XPcka za 12s na 500mhz procesoru s 256mb ram, mam 1.6GHz necele 1GB ram a doba od zmacknuti tlacitka power a okamzikem kdy nabehne plocha a vsechny ikony uplyne vetsinou neco okolo 70-90s :(

Obrázek uživatele tatik

Ad rychlost : to, co jste tu napsal nyní rozvíří zajisté diskuzi. Můj názor je konzervativní. To, co mám v PC nainstalované a chci, aby se spustilo, mi neumožní se dostat na takový čas, jaký uvádíte. Nevím, kde jste četl článek, ale já jsem četlněco podobného (nebo stejný?) v jednom renomovaném CZ časopisu. Podle mého, rychlost spuštění Windows ovlivní, jestliže si dáte spustit automaticky ICQ nebo Skype a podobné programy. To, co popisujete, je extrémní případ, který byl jistě měřen na "čisté" instalaci.
Existují nástroje na urychlení restartu. Rozhodně to není všelék. Ale jak jsem psal, už to, že se mi spustí mimo jiné BOINC, antivir a wifi, mi trochu zbrzdí počítač. Dále pak je to istalování a odinstalování programů. Myslím si, že větší význam bude mít pravidelnější údržba systému. Os takových jako čištění tempů, odtraňování zbytků po instalaci, čištění registrů ...
Ad rozdělení disku : myslím si, že je to celkem užitečná věc, kterou jsem udělal taky. Je to spíše prevence. Ono se může stát, že budete muset zformátovat systém a to třeba v případě, že nebudete mít možnost provést zazálohování dat. Pak to znamená budˇdát disk k záchraně dat specializované firmě, zakoupit si sám software (řádově i desítky tisíc Kč), v lepším případě tahat soubory z DOSu (což nezávidím) a nebo se s daty rozloučit. Druhou výhodou je, že "nepořádek" si netaháte na systémový disk. Mám tím na mysli různé nedokončené instalace, zbytky adresářů po odinstalaci ... .

Obrázek uživatele Satyr33

rozdeleni hard disku na 2 nebo i na 3 je celkem dobre...
kdyz to mate vsechno v jednom tak ten hard disk si to uklada kam chce a pak to hleda hodinu jak kar... :x
kdyz to mate rozdelene tak to hleda rychleji... bo vi kde co je ........

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

rychlost náběhu systému závisí na výkonu CPU v poměru s výkonem zbytku, velikost potřebných ovlaačů, samozřejmě novější grafika = delší náběh kvuli složitějšímu ovladači, všechno todle dělá win při načítání, v závěru zprovozní zvuk a najede menu uživatelů, při tom ještě spouští základní aplikace, který maj všichni uživatelé společný a při přihlašování už najíždí vaše daný programy po spuštění a to zabere asi nejvíc času, standartně antivir, já mam i kalendář a pak si manuálně spouštim operu, icq a winamp, takže to nemam zas tak pomalý, ale mam hodně slabý cpu oproti zbytku a tak to mam pomalejší..
možnost jak to zrychlit je vypnout procesy po spuštění, snížit kvalitu woken, nejlépe na 2000, ty šedivý panely, mít co nejmíň kvalitní nebo žádnou tapetu a co nejmíň ikon na ploše, taky čim menší disk na C, tim líp..
k rozdělení, když si dáte C 20GB a D60GB a E90GB, je to jako by ste měli 3 samostatný disky, když nabíhá systém, má mini disk a tak mu to netrvá tak dlouho, samozřejmě, čim menčí oddíly tim líp, ale ne abyste měli pro každou fotku zvlášť oddíl:D pomůž to při formátu, páč stačí přeformátovat jen C a zbytek zustane, i když programy vypadnou z registru a některý neudou dočasně spustit dokud nenasosáte potřebná dll atd.. další je taky šetření hdd, protože nemusí prohledávat takovej kus a tim se zvyšuje jeho řivotnost, i když disk je určen k tomuu, aby jen sosal..
toť muj názor..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.