Windows 7 GGK x OEM (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den,
potřeboval bych poradit ohledne Windows 7.

Poprve jsem mel jako OS, Win Xp (tech 30 dní), nyní mám 90 denní Windows 7 Enterprise. Licence mi vydrží ještě cca 40 dní, a proto přemýšlím o koupi nového.
Někdo mi ale řikal, že si musím koupit GGK a ne OEM, protože puvodně je tam byl ten XP talze na OEM uz nemam nárok. Avšak taky řikal, že OEM fungovat bude ale technicky vzato bude nelegální.
Budu si to kupovat z vlastní kapsy a protože je GGK dražší, rad bych se zeptal, jakou verzi si mam tedy koupit?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to tedy nevím, že by to bylo tkato omezené, ale OEM licence je vázaná k jednomu počítači a legálně smí být jen u jednoho počítače, na němž je nálepka CoA.. avšak i po hovoru s MS se dá instalace přenést na jiný počítač s tím, že na původním zaniká..

avšak z OEM XP můžeš klidně na OEM W7 přejít, nikde by problém být neměl.. defacto je to ne ilegální, ale je to jinak, než jak je to uvedeno ve smlouvě a správně by to tak nemělo být, OEM se defacto smí koupit jen s novým počítačem.. nevím, proč s tím dělají čachry, ale je to právě kvůli kriminalitě - pokud je licence vázána na jeden počítač, po instalaci na jiný se stejným klíčem dojde k disfunkci.. klasická DVD verze je prostě dražší proto, že si ji můžeš přehazovat sem a tam..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Diky za prispevek, DVD jsou ale obe ne? Myslí te tim, ze GGK muzu dat i na jiny PC, pokud ho odinstaluju z toho puvodniho?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, obě jsou DVD, ale jen GGK je přenositelné mezi počítači legálně a bez otravování, kvuli přenostu OEM musíš podle EULA dokládat změnu počítače dokladem o jeho likvidaci, výměně základních komponent (desky) atd..

Obrázek uživatele petapl

ggk = legalizační balíček = OEM = nepřenositelná licence = jsou s tim nějaký problémy...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

uznávám, že jsem nikdy systémy příliš nerozlišoval :shock: to GGK mě mátlo ale na legalizační instalačku jsem zapomněl.. ta je vázaná stejně jako OEM.. pravda, GetGenuineKit.. pak je ještě třetí verze, ta v podání Home Premium stojíé přes 4500 a to je přenositelná verze..

tak snad už v tom teď budeme mít jasno, a to jsem si myslil, že to MS trochu zjednodušil :D

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Nj to je retail ten za tech 4500, ten je vubec nejlepsi, ale taky podle toho stoji :)
Jestli jsem teda dobre pochopil tak je pro me nejlepsi to GGK. Ja win nelegalni nikdy nemel, ptz jsem je mel v ty ,,zkusebni dobe,, (30dni xp a Enterprisku), ale j pravda ze OEM je proste pro uplne nove sestavene pocitace, coz ja nemam, takze tak asi :D:D.

Diky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

těžko říct, nevím teĎ z hlavy, o kolik je GGK dražší nebo levnější než OEM..

pak je ale ještě Upgrade Kit, který je levnější a můžeš ho použít, pokud jsi měl legálně XPčka..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

GGK je dražší asi o 500-700 Kč. OEM Win 7 Home premium je 2500 a GGK cca 3200.
No ono jak se to vezme, cd key jsem k nim nemel, ale mel jsem je jen tech 30 dnu, do kdy se ten key musi zadat. A ja jsem to asi 28. den přeinstaloval na tu Enterprisku.

Ja to chapu ze musim mit GGK, ale prijde mi to divny, kdyz jsem OS vlastne nelegalni nemel. A protoze jsem mel komp sestavenej, tak mi nikdo nerek, ze casem si tu GGk budu muset koupit, defacto nebudu si moct koupit klasicky OEM.

Jinak diky za komentare. Aspon jsme si to oba plne ujasnili :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ono si to OEM koupit můžeš, ale ze smlouvy od MS vyplývá, že OEM si můžeš koupit jedině tehdy, pokud ve stejné objednávce je i 5 základních komponent, tvořících počítač (deska, procesor, ram, grafa, disk), takto by jsi obchodníkovi (který je za to zodpovědný) musel dokazovat, že jsi si u něj koupil počítač bez OS a že tato OEM bude jen na něm (dokazuješ nalepením CoA štítku)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ok, rozumim.
Diky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

bude to tedy vše? :)

EDIT by Mozek: Bude :-) LOCK