Windows 7 dotaz

Zdravím přítomné rádce :-)

Je to tak půl roku zpět co jsem si nechal sestavit PC. Pán mi nainstaloval XP a dal mi W7 s tím, že mám nějaký ten čas počkat než se udělá pořádnej sevice pack nebo update. Už přesně nevím. Zkrátka až W7 doladí všechny mouchy.
Řekl jsem si, že je vhodný čas, ale nikdy jsem OS na PC neinstaloval a tak se raději chci poinformovat.
Musím nějak zálohovat data na HDD? HDD mám rozdělený s tím, že na jedné jeho části mám Windowsy a jiné programy a na druhém mám hry atp.
Jde mi jen o to jestli se u instalace W7 postupuje jako při instalaci jiného softwaru...tzn. naběhne průvodce instalací, výběr umístění instalace atd.
Musí se XP odinstalovat?

Možná vám přijdou dotazy stupidní, ale v tomhle opravdu nejsem kovanej :-)

Dále se chci zeptat jestli bude stačit 2 GB RAM? Nebo jestli mám přikoupit. Časem bych chtěl stejně asi ještě jednu koupit. Akorát nevím přesně jaký typ to byl. Vím jen že je to Kingston 2GB 1333 DDR III a na czc.cz jsem koukal že nabízejí dva typy.

Díky za odpověď.

Obrázek uživatele Jiří Moos

Operační systém není pouze aplikace nebo program, je to prostředí, ve kterém se spouští a instalují další programy.

Nejvýhodnější je ten starý XP smazat - pokud je chytře na samostatném oddílu, stačí naformátovat oddíl (to jde i přímo před instalací Win 7 přes průvodce instalací).

Programy a hry se většinou nezálohují, nemusely by fungovat na novém systému správně, všechno instaluj znova.. Ale dokumenty/obrázky, videa si zazálohuj na nějaký externí disk ať o ně nepřijdeš.

Jestli máš 2 oddíly a na obou oddílech instalované programy/hry, zazálohuj dokumenty a osobní věci a naformátuj oba.

Instalace probíhá tak, že strčíš DVD do mechaniky a restartuješ počítač.. Potom ti naběhne instalační průvodce, který tě provede instalací..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no tak takhle snadné to taky neni, ale těžké taky ne... výhodou je oddílování, takže oddíl D nemusíš mazat.. tam si tedy dáš všecky instalačky her, data, dokumenty atd... protože programy a hry budeš muset stejně přeinstalovat a celé céčko se naformátuje...
instalace je snadná - vložíš DVD s W7 a restartuješ počítač, nabootuješ DVD, spustíš instalátor, zvolíš disk C, dáš jej naformátovat a potvrdíš instalaci.. PC se 2x restartuje a instalace pokračuje... pak nainstaluješ drivery, hry, programy, nejlépe všechny své dokumenty a vůbec data "ke čtení" dáš na D a všecko si to nataháš skrze knihovny Windows 7 a můžeš vesele používat :))

ohledně Ram bych musel vědět, co tam mšá za komponenty, takže mi dej odkaz na tvoji sestavu v nákupnim poradenství :))

Obrázek uživatele Milhaus

Oukej...ještě jeden dotaz.
Těmi drivery se rozumí ovladače např pro grafickou kartu atd? A který hardware se vlastně musí po změně operačního systému znovu nainstalovat?
Tím odkazem máš na mysli zkopírovat odkazy komponentů např z czc do tebou uvedené sekce?

Obrázek uživatele Jiří Moos

Nejlepší je nainstalovat nejnovější ovladače na většinu věcí, aby s tím nebyly v budoucnu problémy. Nějaké základní drivery na desku se instalují automaticky, na grafiku je někdy nutné navštívit stránku výrobce grafiky a stáhnout je manuálně, záleží jak si s tím poradí Windows Update, tohle se většinou řeší až po instalaci.

Jinak 2GB RAM v optimalizované sestavě je na klasické používání Win7 dostatečné.

Jestli chceš poradit s koupí RAMky, tak piš do Nákupního:
http://www.pcporadenstvi.cz/forum/viewforum.php?f=17

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

spíš říkáš, že se to tu řešilo tvoje sestava, tak jen hoď link kde, abych věděl co tam teď máš... nebo to sem opiš.. :)) 2GB je dost, ale jak pro co..

Obrázek uživatele Milhaus

Procesor - AMD Phenom II X4 Black Edition 965 3,4 GHz
Deska - GIGABYTE GA-880GM-UD2H - AMD 880G
HDD - WD RE3 Raid Edition 500 GB
Zdroj - Seasonic SS650HT 80+, ATX, 650 W
GK - Sapphire HD 5770 Vapor X, 1 GB
RAM - Kingston DDR3 2GB/1333 Mhz

Jinak ještě mě napadlo jak to bude s internetem? Zřejmě budu muset znova nainstalovat software od Acces Pointu a nastavit IP, bránu atd že?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tomuhle by 4GB bodly, W7 na tom pojede cajk..

tyhle údaje by měly bejt nastavený v APčku a ty bys měl mít TCPIP protokol na auto... pokud to máš v TCPIP musíš to tam pak znova nastavit, ale pak to máš takový vcelku naprd... a rozhodně driver by bejt potřeba neměl, pokud to neni USB modem..

Obrázek uživatele Milhaus

No koukal jsem že je to tam automaticky. Doma sice mám smlouvu s údaji o IP adrese, bráně atd. Tři měsíce zpátky jsem tu měl maníky od provozovatele připojení páč mi nešel AP a chvilku tu něco nastavovali. myslíš, že kdybych tam zadal ty údaje ručně že to bude na prd? Co popřípadě navrhuješ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud to máš automatické, tak jsou údaje zadané v APčku a tim pádem s PC můžeš dělat cokoliv a internetu se nic nestane... ve smlouvě jsou proto, abys je mohl nastavit do jiného routru třeba atd..
takže nevidím problém :)) případně se providera eště optej, jestli to tak opravdu je ale myslím, že jo..

Obrázek uživatele Milhaus

Tak s netem by to mělo být v poho. Ještě mě tak napadlo když jsem hledal CD s ovladači, tak jsem si vzpomněl, že tu mám CD s nápisem Gigabyte AMD 8-series Utility DVD. Předpokládám, že to bude mít co dočinění se základní deskou. Jen by mě zajímalo k čemu toto DVD je a jestli ho po instalaci W7 budu taky potřebovat. To je asi poslední dotaz než se pustím do instalace W7 :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

budeš, ale lepší je gigabyte.com.tw a tam si najít svou desku a přímo ovladače nové, aktulní pro W7. stejně tak s grafikou www.ati.com a přímo nejnovější catalyst pro svůj model..
W7 si většinu driverů natahá sám, ale alespoň grafikua čipset desky je vhodné nainstalovat..

Obrázek uživatele Milhaus

Z těch stránek Gigabytu stačí stáhnout ty drivery nebo i ten BIOS a utility?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jen drivery... utility asi GB žádné zajímavé nemá a BIOS nás nezajímá

Obrázek uživatele Milhaus

No tak s definitivou se na to vrhnu až zítra:-) Všechno jsem to postahoval. Bude stačit jen ten chipset nebo mám nainstalovat i ty ostatní drivery jako Realtek audio, Realtek LAN driver, SATA Raid a VGA driver? Pro jistotu jsem to stáhnul taky.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

vga driver od desky instalovat nemusíš, když máš slotovou grafiku.. ale zbytek klidně nainstaluj, ono se nic nestane.. na ty lan a realteky ale existuje jen jeden tentýž ovladač, který si W7 dokáže i sám najít.. takže zvuk i internet ti budou fungovat už při prvním přihlášení do windows... ale grafika driver chce určitě a čipset se hodí..

Obrázek uživatele Milhaus

No tak jsem to zkoušel a zastavil jsem se u toho bootování. Vložil jsem DVD a restartoval PC. Nic se nedělo tak jsem otevřel disk a koukám, že je tam nějaká složka boot. Otevřu ji a v ní několik souborů...musím některý z nich spustit? je tam soubor bootsect a nebo mám kliknout na klasický setup? Jinak ještě před restartem PC když nabíhalo DVD mi vyskočila hláška o tom že dick není kompatibilní se stávajícím Windowsem nebo něco podobného.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak to tedy nevím, co máš za stroj...
udělejme to takto: jdi do BIOS (ať nemusíš heldat jak do quickboot), nastav 1stdevice CD mechaniku a 2nd HDD, restartuj s vloženym DVD, počítač začne bootovat, mechanika se roztočí a rozbliká a vyzve tě to ke stisku klávesy pro spuštění systému z disku, nebo rovnou začne načítat nadvakrát bílý pruh na dolní straně obrazovky, pak se rozjede instalace...
pokud se toto nestane a začne zas načítat Window XP, blikne ti aspoň ta mechanika, nebo ne?

Obrázek uživatele Milhaus

V prostředí BIOSU jsem se ještě nikdy nepohyboval. Jak se do něj dostanu? Kde tohle nastavení předělám a jak z něj opět zpátky vylezu do prostředí Windowsu? Pokud si tím strojem myslel mechaniku tak je to nějakej Samsung...už přesně nevím.

Obrázek uživatele Milhaus

Teď koukám ještě na složky Windowsu XP který mám na PC...podle názvu jedný složky system 32 je tenhle OS 32-bitový jestli tomu dobře rozumím. A ty W7 jsou 64-bitový. Nebude problém s tímto?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

s bity problém nebude, když XPčka pujdou smazat a disk (diskový oddíl C) naformátovat..

do BIOSu vlezeš obvykle klávesou delete při startu systému.. prostě zapni vypínač a mačkej delete, ono to najede.. potřebné najdeš na kartě Boot v Boot device priority atd.. až se spustí systém a projede k prvnímu restartu, hned jsi do BIOSu a na první místo HDD, pak už to tak zůstane..

Obrázek uživatele Milhaus

Aha, takže pro jistotu radši ještě jednou než něco vymňouknu :-) Deletem při nabíhání systému spustit BIOS v tom Boot device priority nastavit jako první prioritu pro CD nebo HDD? Protože předtím si psal pro CD a teď pro HDD. A z toho BIOSU vyjedu jak?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no před prvním bootováním DVD s W7 tam dej CD na první... až to nabootuje, zvolíš disk a zkopíruejš soubory a restartne se to, vrátíš tam hDD, protože instalace dál bootuje z HDD..

ježiš ty jsi totální amatér s počítači, nebo se jen tak bojíš, protože tě někdo vystrašil? :)) vyjedeš tak, že na záložce Exit, nebo prostě té posledí dáš Exit and save changes, případně ještě potvrdíš Y jako yes... umíš anglicky ne? :))

Obrázek uživatele Milhaus

Jo anglicky umím :-) Jen jsem se v BIOSU nepohyboval. To víš radši se zeptám :-) Ještě jsem se dočetl, že XP při instalaci občas nedokážou najít pevnej disk. Myslíš že v mém případě to hrozí. Nemám totiž možnost se dostat jinam na net a řešit ten případnej problém. Tak to je asi vážně už vše :-D Jinak sorry. Vím že je to asi jak se dementem, ale znáš to přísloví? Lína huba, holý neštěstí. :-D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jsem blbý, nebo mi něco uniká? měl jsem zato, že budeme instalovat W7 a ne XPčka :)) u W7 samozřejmě Sata disky už problémem nejsou..

jo klidně se ptej, ale ono víceméně když nebude jak "blbeček" jen klikat a měnit, tak nemáš co zkazit... jak myslíš, že jsem se to naučil já? musíš být přirozeně zvídavý a prostě metoda pokus omyl je ta nejlepší, pokud nejde o život..

Obrázek uživatele Milhaus

Sorry všiml jsem si toho potom :-) Nicméně jsem se odhodlal a nainstaloval vše. V BIOSU jsem vrátil tu prioritu zpátky. Nainstaloval driver od ATI na GK, ten chipset a realtek audio. Zítra dodělám zbytek. Mimochodem ten chipset zahrnuje co všechno? Já tam objevil pouze setupy od ATI, ale to bude pravděpodobně v pořádku. No já sem radši opatrnější. Rozumím zase jiným věcem :-) Radši se prostě zeptám abych měl jistotu. Každopádně rady na tomhle fóru mě obohacujou. Takže máš nejen ty ode mě velký dík :-) A ještě jednou sorry.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

logo ATI je správně, ono tyhle ovladače pro čipsety jsou zahrnuty do ovladače Catalyst původně od ATI, protože tvoje deska má čipset s integrovanou grafikou ATI.. každopádně čipset zahrnuje severní a jižní čip na desce, které procesor spojují se vším ostatím (mam ti to rozepsat?).. obecně ovladač je potřeba hlavně proto, aby komunikace probíhala nejlépe a nejefektivněji bez ztráty výkonu..

Obrázek uživatele Milhaus

Ne to je v poho. Rozepisovat se nemusíš. Mám ještě jeden dotaz. Zřejmě to bude v důsledku instalace nového OS. Při vypnutí PC mi zůstane svítit klávesnice. Konkrétně kontrolka numerické klávesnice. Jde to někde nastavit aby se při vypnutí PC vypnula?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to se tu párkrát řešilo, ale s tím já ti neporadím.. zkus pohledat, nebo počkat na kolegy..

Obrázek uživatele Milhaus

Oukey...díkes moc. Jestli chceš tak to můžem uzavřít nebo počkat den nebo dva kdyby byl nějakej problém. Souhlasíš?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no nechám prostor pro kolegy, abychom problém vyřešili, i když asi neni tak závažný.. já třeba PC na noc vypínám na prodlužce ve kterej mam všecko od komu zapojený.. i se mi tím sníží spotřeba elektřiny :))


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.