Špatná velikost HDD (*VYŘEŠENO*)

Zdravím všechny
Po dlouhé době o5 problém :-) Zakoupil jsem si Notebook s Vistama během 2 dní jsem je smazal a nainstaloval si XP nebyly potřeba ani sata ovladače :) Jenže problém nastáva při rozdělení disků přímo v instalaci XP zobrazuje mi to jen 131 gb ale hdd mám 200 gb. Ví někdo kde je problém?
Předem děkuji za odpověď
Grulich

Obrázek uživatele chomin

zdravim!
kdysi se to stavalo u slabsich zakladnich desek. koupil jsem si(to uz je daaavno) 18GB harddisk a deksa mi podporovala jen 8GB. no co uz, tehdy jsem se s tim musel spokojit:-) protoze se mi nova deska nechtela kupovat.

pokud je to ovsem v notebooku, tak tady problem spocivat nebude(tam to musi mit nastaveno pro plne vyuziti vsech komponentu).

zkuste se podvat pri instalaci, jestli pod oddilem s temi 131 GB neni jeste treba jedna polozka..mohlo by byt u ni Neprideleno, nebo Zadny diskovy oddil. a pokud u ni bude velikost zbyvajici do tech 200(tzn. nebo okolo 70 GB), tak by to mohlo byt to nase ztracene misto. pokud byste v tomto pripade chtel mit k dispozici vsech 200 GB, tak bych doporucoval DiskDirector od Acronisu, nebo PartitionMagic. tusim, ze oba programy nejsou freeware, ale tyto zakladni akce(formatovani, slouceni oddilu, apod.) jde udelat i s trial verzemi.

je ale take mozne, ze se na zbyvajicim miste muze nachazet tzv. System Recovery(HPcka to asi budou mit pojmenovane trosicku jinak), kde se nachazi napr. drivery k notebooku pod Visty, taky samotna instalacka Vist a flexibilni misto pro zalohu toho nejdulezitejsiho z harddisku.

ovsem pozor! ted jsem zminil drivery(ovladace) k notebooku. pokud jste mel predinstalovany Win Vista, tak se muze stat, ze harddisk nebude spravne spolupracovat s XPckama. to prave muzete zjistit uz pri instalaci XPcek. ale tohle budete chtit napravit, tak by mohl postacit nLite. stahnete si drivery k vasemu HP z internetu(musi byt pod Win XP, ne pod Visty) a pridate k tomu instalacku Win XP. vypalite na disk no a nainstalujete s timto diskem XPcka znova.

---------------------------------------------------

nic jineho, v cem by mohl byt zakopany brouk, me v totu chvili nenapada..
mejte se!

Obrázek uživatele chomin

jo, malem bych zapomnel...je vam jasne, ze jakmile nainstalujete Windows XP, tak vam muze propadnout zaruka?

pozor na to..

Obrázek uživatele grulich

Děkuji za odpověď
Zítra se na to podívám a uvidím co s tím:) Ještě mně tak napadá při instalaci XP jsem měl ve Vistách na disku opravdu volné místo 131 gb systém + filmy.Takže možná to s tím bude souviset.Na notebook je záruka 12+12 měsíců toshiba a mělo by to být na všechny komponenty, změna systému nevadí - vlastní zkušenost při reklamaci.

Obrázek uživatele chomin

jasne, tak je to v pohode. to si muzete instalovat systemu do aleluja;-) no a s tema filmama jste to mel rict driv:-) dal bych tomu 59,99999%, ze to bude timhle.

pak tedy staci pouze nainstalovat Visty, vymazat filmy(muzete to udelat i v MS-DOSu, abyste nemusel instalovat tak objemny OS), odinstalovat Visty a zkusit instalaci XP.

jen jeste jedna vec... ted si nepamatuji presne, ale mam takovy pocit, ze v instalaci XPcek se ukazuje pri vyberu oddilu jeho fyzicka velikost a hned vedle toho je napsane volne miste..tusim, ze tak nejak to je.. takze se nebojte ten disk zformatovat. rychle formatovani ovsem nedoporucuji. dal bych radeji uplne - chvili to trva, ale jistota je jistota. no a pak uz by to melo byt v pohode. filmy se ale predtim popripade zazalohujte;-)

pak napiste, jak jste dopadl:-)

Obrázek uživatele tatik

Takže jste neformátoval, ale pouze přeinstaloval a původní data na disku zůstala? Pokud ano, pak je třena spočítat data.

Obrázek uživatele grulich

Zdravím všechny :)
Takže se povedlo :-) stačilo nainstalovat visty a v instalaci se to zbylé místo objevilo, stačilo pak jen udělat 2 disky a nainstalovat XP.¨
Díky za pomoc ;)

Obrázek uživatele chomin

super;-) gratuluju