Rozdělení disku na novým NTB

Zdravim,
koupil jsem si novej NTB s 1000 GB HDD. HDD už byl rozdělenej na C (912GB), D-Recovery 18,3 GB (je skoro plnej a když ho chci otevřít, napíše mi to, že je to oddíl pro obnovu) a Q, kde mi to píše "není přístupný - přístup byl odepřen". Chtěl bych HDD rozdělit trochu smysluplněji na systémový a datovýl, ale nevím jestli je to možný, aniž bych ho musel zformátovat. Kromě toho oddílu D-Recovery nemám žádný instalační DVD. OS je samozřejmě Win 7.
Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, disk D: nech napokoji, jen se divím, že je tento recovery oddíl vidět v Tento počítač, že neni přístupný je vpořádku.
Jinak ve správě disků klikneš prav. mouse na oddíl C: a dáš ZMENŠIT SVAZEK tak cca na 50-80 GB, tím ti vznikne nepřiřazený prostor na disku, který následně využiješ pro vytvoření nového oddílu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

www.PCPoradenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd

Problém je, že disk budeš muset naformátovat. Ideální by bylo úplně, i s tím kničemu recovery. Podmínkou je buď sehnat kamaráda, který má origo (nebo staženou a neupravenou) instalačku stjné verze Win (nainstaluješ a aktivuješ vlastním klíčem), nebo si tu instalačku stáhneš sám, dáš na 4GB flashdisk a nainstaluješ odsud.

http://www.pcporadenstvi.cz/jak-nabootovat-instalovat-windows-7-z-usb-fl...

EDIT: Ano, není nutno disk formátovat, ale z toho ideálního pohledu není vůbec nutno mít tam nějaké recovery nesmysly, které jen kradou místo a efekt nulový, navíc výrobcem NTB upravený (čti zkriplený) systém je o dost horší, než čistý Win, navíc většinou neobsahuje nic z toho, co by mělo význam.. V takovém případě je pak ideální disk vymáznout a udělat si 3 základní oddíly, viz popsáno v článku, natáhnout na něj čistý Win a dát si tam, co chceš (třeba i utility od výrobce, ale budou v čistém systému)

Obrázek uživatele CZELLO

no to ještě nic není, já jsem si pořídil noťas HP se 640 GB HDD, a byl rozdělený na C:, D: HP_RECOVERY (15,7 GB) a E: HP_TOOLS (5GB) a zbytek padl na C: .Žádný oddíl na data. Mně pomohl program EASEUS Partition Master 9.1.0 Home Edition. Nic se nemusí mazat, ve Windows se spustí program, nastavíš jak chceš, restart a je to.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Funguje, ale není to ideální/čisté řešení. Formát a vlastní rozdělení je z dlouhodobě funkčního hlediska prostě nejlepší/jediná možnost..

Obrázek uživatele Luk

No a k čemu tam to recovery teda je? Myslel jsem, že je tam záloha Windows. Přece to nejsou všechno jenom ovladače, dyť to má přes 18 GB. Nikoho kdo má instalačku Win 7 neznám. A jak to vlastně funguje když byl OS už nahranej - v případě když bych potřeboval přeinstalovat Win, můžu si je stáhnout přímo ze stránek Microsoftu, když mám klíč? A k čemu myslíte, že je tam ten oddíl Q?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Q může být vlastní bootovací oddíl Win7 (má 100MB, je v něm uložen bootsect a informace o aktivaci OS)

Pokud máš legální klíč, můžeš jím oficiální (neupravenou) verzi systému aktivovat. Recovery obsahuje instalačku od výrobce, upravenou, "obohacenou" o hromadu bordelu zvaného "užičtečné utility".. Díky nemu si nemusíš instalačku stahovat, ale zas ji nemáš čistou..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tomáš Bohuněk wrote:
Funguje, ale není to ideální/čisté řešení. Formát a vlastní rozdělení je z dlouhodobě funkčního hlediska prostě nejlepší/jediná možnost..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.