přes HDMI nejde zvuk

potřebuji poradit proč z PC s WIN7 Professional 64bit nejde při připojení HDMI kabelu do televize zvuk.
Připojil jsem k HDMI kabelu svůj noťas a to je v pořádku, takže kabelem to není vše hraje jak má.
Přehrál jsem tedy v PC nové ovladače jak pro grafiku, tak i pro zvukovku......oboje ze stránek výrobce (ovladače jsou správné).
Vše jinak chodí jak má pouze toto se mi něja nedá zprovoznit, obraz se přenáší ale bez zvuku.
Komp není můj, byl jsem pouze požádán o radu.
Dík za pomoc

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jakou má NTB a počítač grafiku? tipuji, že NTB má grafiku ATi, která má v sobě integrovanou i osmikanálovou zvukovou kartu.. je ožné, že i počítač ji má, jen ji nemá nainstalovanou..

Obrázek uživatele Azoopard

ano je pravda, že mám v noťasu ATInu a v PC je Nvidia.
až se k PC dostanu podívám se tedy znovu na nastavení zvukovky, ale to se mi nějak nezdá, protože HDMI konektor je z grafické karty.
Myslel jsem že to najdu někde v ovladačích grafiky ale nenašel.
Na noťasu jsem nemusel nic nastavovat a jde mi to automaticky samo, ale tam mám HDMI z noťase a ne z grafiky jak je tomu na PC......to je ten rozdíl.
:shock:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ačkoliv se ti to nezdá, HDMI je i u NTB výstup čistě grafické karty.. avšak grafiky Radeon už od dob HD2000 integrují i zvukový kodek, který pouští zvuk skrze tento HDMI.. nVidia to nemá.. zase ale, pokud se nejedná o integrovanou grafiku na desce, měla by na sobě mít speciální konektor pro audio (SPDIF), záleží ale, jestli jej má i tvá, nejspíš integrovaná, zvukovka v počítači, protože bys pak potřeboval speciální kablík, kterým bys na grafiku navedl zvuk z integrované zvukovky, který by šel do HDMI..
ovšem tuto možnost umožňují jen vybrané zvukové karty, zejména samostatné čipy Creative a Auzen, ty integrované Realteky to nemají, a když, tak nanejvýš v dvoukanálové podobě (stereo - 3 piny)
vidět je to třeba zde - na boční fotce grafiky je bílý trojkolík (vlevo u konektoru SLI) a hned pod tím je kablík SPDIF, kterým se dá zvukovka spojit.. umí však jen dvoukanál, tedy stereo.. než to tahat skrz HDMI (výhoda 8 kanálů zuku v jednom kabelu), je lepší jackem přímo ze zvukovky do cílového zařízení (repra), které určitě jack vstup má (nebo cinche -> redukce)

Obrázek uživatele Azoopard

ano tomu rozumím.
doma u sebe to mám taky takto jak jsi to popsal udělané.
doma na svém PC mám grafiku která nemá HDMI výstup ale 2x DVI kdy jeden výstup jde do monitoru a na druhém výstupu mám redukci DVI-HDMI zapojený do televize a zvuk mám extra vedený kabelem do televize, takže já mám doma vše funkční).

u rodičů je právě situace trochu jiná (jak jsem popsal výše.....oni mají HDMI z grafiky rovnou bez redukce a tak jsem myslel že jim půjde z grafiky rovnou i zvuk).
Jak píšeš asi určitě mají na desce Realtek a určitě nebudou mít propojenu zvukovku z grafikou.
takže asi nezbývá, než natáhnout extra audio do TV
myslel jsem automaticky že když je výstup HDMI, tak se vším všudy a oni jen něco nemají zapnutého a s tím jsem potřeboval poradit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no u tebe by to ani nešlo, pokud máš grafiku s DVI, protože to audio nepodporuje, takže v redukci do HDMI stejně zvuk není..

zde by to ale šlo, jenže museli by to mít propojeno.. ATi těží ze zkušeností z karet All in Wonder, které měly i TV tuner a všecko, zvukovka zůstala pro Radeony.. nVidie to sice taky plánují (má to výhodu), ale zatím to nenasadily.. jediná možnost je tedy buď to propojit uvnitř, nebo natahnout zvlášť kabel..

Obrázek uživatele Azoopard

ano to vím že DVI zvuk nevede, jen jsem nevěděl že že se to s Nvidií má takhle.

Jen tak teoreticky, pro moje ujištění a upřesnění:
1. - je ještě možnost (pokud nechtějí rodiče vést další kabel) nasadit zvukovou kartu a propojit s grafikou (pokud tato konektor SPDIF má).
2. - vyměnit grafiku za ATI (jasně že je to blbost ale jak říkám jen teoreticky).
3. - asi jediná a nejjednodušší metoda, udělám to jako to mám doma a natáhnu jim audio ze zvukovky do TV a je hotovo.

pokud je to vše a prostě jiná volba v nastavení není, tak ti TOBiAS děkuji za tvůj čas a můžeme to zamknout.
Ještě jednou díky moc za rady

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zjisti jakou maj grafiku a jakou desku a zjistíme, jestli maj spdif, ale než kupovat spdif kablík, rovnou kup jack propojku..

vyměnit grafiku nebdue problém, když zjistíš, jakou maj, resp jakej má deska slot a jaké jsou současné komponenty a nátorky na sestavu, abychom výběr přizpůsobili, ale cenově je to asi nejdražšív arianta..

nejlevnější a nejjednodušší bude ten kablík, když vede jeden, nezblázní se to, aby vedly dva..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.