Přeinstalace XP

Omlouvám se předem asi za hloupý dotaz,ale pokouším se poprvé přeinstalovat XP a trochu plavu v pojmech Produktový klíč a aktivační klíč.
Produktový klíč budu zadávat při instalaci XP
a
Aktivační klíč je třeba pro aktivaci po 30ti dnech provozu?
Nebo je to jeden klíč,ale dva různé názvy pro něj?

Mám jen jeden klíč,který jsem dostal z aktivační linky při aktivaci po 30ti dnech.
(XP mi před 10ti lety nainstaloval bratr ze svého stolního Pc na můj book.Dal mi i aktivační klíč,který to nebralo a po zavolání na aktivační linku mi dali klíč nový)

Z toho vyplývá druhá otázka,pokud se má zadat při instalaci aktivační klíč,který z nich mám zadat? Ten první od bratra a při aktivaci po 30ti dnech ten druhý?

Děkuji za info a trpělivost.
Michal

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, ten klíč, který jsi původně dostal se zadává klasicky při instalaci.. ten klíč pro aktivaci přes internet je trochu jinčí, ale vztahuje se nějakým algorytmem k původnímu klíči.. takže zkus zadat při instlaci ten původní, tedy kód product key.. existují prográmky, které ti dokážou vyzjistit, který productkey tvůj systém právě používá, tak zagoogli..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Mám obavy,že mám asi klíče aktivační,ne produktové.Na booku žádný štítek není,kupoval jsem ho kdysi z baziku bez OS.Je to nějaký dovoz.
Je mi záhada,co se tam kdysi dávalo,že to funguje.
Dají se od sebe ty klíče rozeznat? Třeba mám oba,ale nevím o tom.Nerad bych se pouštel do instalace,když nemám jasno.
Co na podpoře,tam by ho nevěděli,když vím aktivační a jsou propojené?
Mám dojem,jestli ten původní klíč není vlastně aktivační z toho stolního PC odkud poxhází XP.
Jdu zkusit zagooglovat,snad budu mít štěstí.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no můžeš zavolat na podporu MicroSoftu, oni ti určitě poradí..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak klíč se mi podařilo pomocí programu vytáhnout,teď se modlím,aby nebyl můj případ se starými SATA disky a skrytými oddíly.Případně se na vás zas obrátímjak se přesně postupuje.
Děkuji za rady.
Michal

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

samozřejmě, nechám odemčeno, při případném úspěchu sem taktéž napiš, abych téma uzamkl

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Přeinstalaci jsem úspěšně zvládl,naštěstí se oddíly zobrazily,takže vše prošlo bez problému.
Objevil se mi ale problém se sdílením souboru:
Před instalací jsem potřeboval sdílet jeden soubor xls s kolegou na druhém účtu v počítači,vyřešil jsem to tak,že jsem mu dal zástupce na plochu který byl nasměrován na můj soubor v mých dokumentech.Vše fungovalo.Pokud to chci udělat teď po přeinstalaci,tak to nejde.Přisuzuji to tomu,že mám formátováno místo fat32 na ntfs.Který by měl být bezpečnější.
Zkoušel jsem tedy soubor sdílet (v excelu jsem nastavil sdílený soubor a šoupl do sdílené složky),ale při pokusu v něm něco upravit z účtu kolegy mi to hlásí,že je určen jen pro čtení.Zkoušel jsem v průzkumníku sdílenou složku nastavít jako nejen pro čtení,ale pokaždé se nastavení atributu jen pro čtení ve složce vrátí na zatrženo (celý vyplněný čtvereček).Zkoušel jsem i v bráně firewall ve vyjímkách nastavit sdílení,ale ani to nepomohlo.
Máte někdo nápad jak sdílet jeden soubor?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nevím tedy, jeslti FAT32 je bezpečnější než NTFS.. v čem? NTFS je lepší snad ve všem :))
na sdílení souborů bych si založil Dropbox https://www.dropbox.com/referrals/NTYxMTM3NjE5, dočteš se o něm i v článku na hlavní stánce, tímto odkazem však dostaneš vstupní bonus prostoru (a já taky :)) )

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Dropboxem bych to neřešil,nenapsal jsem,že kolegovi táhne na 70 a mám potíže po něm chtít,aby mi poslal sms :))
Co znamená ve sdílených dokumentech,když je zatrhávací poličko celé zelené místo fajfky? Asi to bude někde natrvalo nastaveno,ne? Kde to zrušit? Hledám v nápovědě už od včera,zatím marne.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nějak nechápu ten konec.. :D ale sdílení přes Drpbox znamená, že ten soubo je dostupný pro oba, je ve vašich počítačích a každé změna v něm se indexuje na serveru a projeví se v tom druhém, pokud není zrovna otevřen.... v chvíli, kdy jsou otevřeny oba naráz server indexuje obě a uloží pak dvě verze.. teprve taková situace by kolegu mohla rozladit :))

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Aha,Dropbox mi přišla jako nějaká úložna.Protože po kliknutí na odkaz to po mě chtělo registraci,dál jsem nešel.
Jestli tomu tedy dobře rozumím,sdílené dokumenty jsou jen pro čtení a nejde to změnit?
Pokud se podívám do vlastností sdílené složky,vidím v ní políčko "jen pro čtení" ne zatržené,ale celé vybarvené zeleně.Proto ten dotaz co že to znamená.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

že je celé barevné znamená, že tento atribut je platný, ale jen pro nějaké soubory, ne pro všechny... tedy je to takové "50%"

ne, Dropbox je defacto server na internetu, který slouží pro synchronizaci dat ve více počítačích - existuje složka Dropbox v počítači, jejíž kompletní obsah se u všech k internetu připojených počítačů neustále aktualizuje.. když dáš u sebe na kompu do složky soubor, jakmile se nahraje na server, začne se stahovat do druhého počítač... všehcno se indexuje na webu, kde si můžeš i procházet, co se kdy a jak změnilo... zadarmo je 2GB dat, můžeš pomocí referralů získat až 10GB.. samozřejmě za celkem přijatelný peníz se dá nakupovat víc... přečti si článeček na hlavní stránce :)

jestli jsou dokumenty jen pro čtení vážně nevím.. ale visty obecně jsou mizerné a sdílení souborů v nich je zatrest..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Aha,tak to je mi záhada že když na hlavní složce sdílených souborů nastavím "nejen pro čtení" a následně potvrdím aby to platilo pro složky a podsložky,vrátí se vše samo na "jen pro čtení"
Jinak Dropbox bude bez netu nepoužitelný.Sice se mi to stává vyjímečně,ale občas ano.Byl bych raději,kdyby moje dokumenty neběžely oklikou přes net zase zpět do stejného PC.
Jak to vypadá u tebe ve vlastnostech sdílených složek? Jde ti odstranit trvale zatržítko jen pro čtení?
Tyhle dokumenty běží na XP

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já mám bohužel (pro tebe, pro mě naštěstí) Win 7, takže ti nepomohu.... ale dpx umí i LAN sdílení.. otázka je, jestli i ve chvíli, kdy nejsi připojen k serveru...

jinak bych nasdlel disk jako celek, ale XP jsou v tom sdílení vcelku nemotorné... vykašli se ale na sdílené dokumenty, nasdílej celý disk a přiřaĎ plné oprávnění - úplné řízení... už ale nevím, jak přesně probíhá ve Win XP logování do dat druhého počítače, ve Win7 krásně vybafne dialog zadejte jméno a heslo, uložit a jsem tam nazvždy...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Zatím díky,už jsem z toho pitomej.Ráno poudřejší večera,uvidíme.
Podumám nad dalšími možnostmi.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.