Přeinstalace OS z 2 HDD disky.

Přeji všem hezký den.

Mojí teď nešel spustit Pc ani v nouzovém režimu. Pc jsme odvezli do opravny s tím že tam chce ještě jeden disk .
Teď má dva disky 120GB (původní) a 600 GB (nový). Počítač jí po „údajné“ přeinstalaci teď chodí značně pomalu, v opravně si nechali zaplatit přeinstalaci ale zřejmě to rozchodili a operační systém Windows XP Home jen zkopírovali
z původního disku 120 GB na nový 600 GB.

Udělala jsem teď přeinstalaci systému.
Před instalací jsem odpojil 600Gb disk (udělal jsem to z důvodů kdyby se mi instalace nepovedla tak bych disk zapojil zpátky), a začal instalaci na 120Gb disky. Po skončení instalace jsem připojil 600Gb disk a spustil Pc a ono se to automaticky zavedlo s toho 600Gb disku což jsem nechtěl. Nevěděl jsem si s tím rady tak jsem přepojil zapojení sata na desce (prohodil jsem je). Teď se systém spustí z toho 120Gb. Ale teď si nevím rady co s tím 600Gb. V Správa počítače - Správa disků - jsem dal odstranit oddíl aby se to nechtělo spouštět znovu z 600Gb. A znovu jsem prohodil zpátky sata připojení na desce tak jak to bylo při instalaci. Po dokončení instalace a nainstalovaní programů se znělka která doprovází pracovní plochu přehraje až po jedné minutě. Myslel jsem že je problém z ovladači které jsem instaloval pomocí programu DriverMax a nebo je problém z disky jak jsem prohazoval zapojení na desce. Znovu jsem začal z novou instalací s tím že ted' byly oba disky zapojeny, na obrazovce kde se má zadat kam instalovat OS se mi zobrazoval disk 600 Gb jako C a druhý 120 Gb na který jsem chtěl instaloval systém se mi hlásil jako D. Přitom jsem měl ale při spuštění systému Tento počítač - nastaveno 120 Gb C: a druhý D:. Vypl jsem Pc a přehodil SATA zapojení obou disků. Po novém spuštění instalace se již disk 120 Gb hlásil jako C: a druhý 600Gb jako D:. Dokončil jsem instalaci, na druhém disku 600 Gb jsem vytvořil Primární oddíl a naformátoval jsem ho a znovu nainstaloval všechny programy. A opět to dělá to samé, znělka která doprovází pracovní plochu se přehraje po jedné minutě a do té doby nic nejede. Jinak vše funguje dobře.

Odpojil jsem fyzicky druhý disk 600 Gb a zkusil jsem počítat spustit bez něj, dělá to pořád. Znělka se přehrává zhruba po jedné minutě od zobrazení plochy.

Nemám zkušenosti z dvěma disky, tak bych rád někoho porosil aby mi popsal co jsem všechno „zvoral“ a co s tím opožděním znělky, kde mám hledat problém.

Předem všem děkuji za radu a pomoc.

Obrázek uživatele TheALuminium

Zkuste stáhnout program HDTune, mrkněte jestli je ve SMARTu vše v pořádku a pak tam spusťte povrchovou kontrolu disku. To je pro začátek. buď to je chyba v disku, nebo OS vadí to přehazování sběrnic.

Obrázek uživatele Radek 123

Ahoj.
Program jsem si stáhl, k tomu Pc se dostanu až pondělí nebo v úterý. Teď ten program zkouším na jiném Pc, prosím tě co má být ve SMRTu v pořádku? Co mám konkrétně hledat, to je ta záložka Info?
Děkuji.

Obrázek uživatele TheALuminium

Potřebujeme "Health" a pak "Error scan". V Health by nemělo být zaškrtlé políčko červeně. Jinak by mohl být stav HDD v kritickém stavu. Poté pustit Error scan a nezaškrtávat Quick scan.

Obrázek uživatele Radek 123

Dnes jsem udělal kontrolu disku.
V Health není žádné políčko zaškrtnuté červeně. Jen políčko (OA)Spin Retry Count je označeno žlutě. Error scan mi ukázal jedno políčko červeně ostatní zeleně.

Obrázek uživatele TheALuminium

Tak to by tím mohlo být, protože vada na HDD se může dost často projevovat velkým zpožděním. Myslím, že na opravu vadných sektorů existuje i nějaký software, ale zadarmo asi nebude. Samozřejmě dá se ta lokace eliminovat tím, že ten HDD rozdělíte na 2 oddíly (případně pak 3 to už je na vás), ale musíte nejdřív zjistit na jakém místě na HDD ten vadný kousek je a podle toho vytvořit oddíl tak, aby v něm byl. Pak budete mít 2 oddíly, jeden čistý a druhý s vadným sektorem, tak toho si nebudete všímat atd. toto je také možné řešení, ale lepší by bylo používat jiný HDD.

Obrázek uživatele Radek 123

Prosím tě nevíš jak sa takové vadné místo hledá na disku?

Obrázek uživatele TheALuminium

To by měl právě ukázat ten HDTune na jaké pozici na HDD se vadný sektor nachází.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.