Předinstalovaný Windows 10 v koupeném notebooku, poraďte pls

Dobrý den,
koupil jsem notebook, který nešel koupit bez OS, koupil jsem ho proti své vůli s Windows 10 což značně nafouklo výslednou částku, protože žádný výrobce ani prodejce nenabízí žádný notebook s podobnými parametry bez OS nebo s jiným OS. Samozřejmě že ten šmejd šmírácký pomalý odporný Windows 10 nechci a dám si tam jiný systém který legálně mám.

Napadlo mě, když už jsem za ten Windows 10 proti své vůli legálně zaplatil a legálně ho koupil (za ohromné nekřesťanské peníze), tak že mám přece podle zákona právo ho komukoliv úplně legálně prodat (nebo darovat nebo jinak předat) stejně jako jakékoliv jiné zboží které si koupím (třeba auto, boty, bundu, pračku, myčku, ... prostě cokoliv) pokud si nenechám žádnou kopii, což nenechám (proč si taky nechávat takový šmejd), tak je to plně legální.

Stejně tak podle zákona mám právo jednu zakoupenou instalaci Windowsu 10 legálně mít a provozovat v jeden čas na jednom kterémkoliv počítači, to je taky plně legální, jen jednu instalaci nesmím mít nainstalovanou na více počítačích v jeden čas. Stejně tak mám právo si podle zákona legálně vytvořit pro osobní potřebu záložní kopii, například když ten šmejd Windows 10 spadne, což se nestává zrovna ojediněle ale naopak. Recovery oddíl mi jen užírá cenné potřebné místo na harddisku.

Problém ale je, že notebook + Windows 10 jsem koupil tak, že Windows 10 byl v notebooku už předinstalovaný, nebyla přibalena vůbec žádná instalační CD ani DVD ani žádná jiná média. Dokonce jsem nikde nedostal ani licenční klíč (neboli sériové číslo), který bývá standardně s legálními Windows dodáván.
Prosím poraďte, jak dostat přeinstalovaný Windows 10 z notebooku na jakékoliv výměnné médium, abych mohl legálně uplatnit svoje práva. K nelegálním činům (jako napčíklad nelegální kopírování Windows 10) se v žádném případě nechystám, to bych si Windows 10 přece stáhl někde z netu a nepsal bych sem. I když je Windows 10 totální odpad, tak přece jen je škoda se ho jen tak bez užitku zbavit, zvlášť když stál takové velké nekřesťanské peníze.

Obrázek uživatele idefix80

Většinou je licence vázaná k zařízení (MB) - OEM.
Klíč je uložen v BIOSu. Můžeš si jej přečíst například pomocí ulitity RWEverything.
Ale na jiném PC nepůjde použít, protože jak jsem psal, je vázán k tomu notebooku.
Tedy i kdyby jsi si stáhnul Windows 10 ze stránek Microsoftu a na nějaké PC jej nainstaloval, tak aktivace tím klíčem neprojde.
Pokud chce člověk licenci přenášet mezi PC, tak je nutno zakoupit licenci RATAIL.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Přesně. Licence se váže k zařízení, takže ji můžeš prodat jedině se zařízením.
A stejně tak musíš mít přenositelné ty jiné legální Windows, tzn samostatnou "krabicovou" edici.
Mimochodem, ISO k windows 10 lze legálně stáhnout přímo z webu MS.

Upřímně ale dodám, že instalací jiného/staršího OS se nejen okrádáš o funkce, ale i zvyšuješ bezpečnostní riziko, a to ti říkám jako správce IT systémů v mezinárodní firmě. Windows 10 jsou nejbezpečnější Windows a troufnu si říct i nejbezpečnější systém vůbec, pokud použiješ ty správné aplikace - moderní aplikace z obchodu Store. Tyto aplikace totiž na rozdíl od klasických totiž nemohou v počítači nic měnit a sahat si kam chtějí, mají jen svůj vlastní aplikační prostor. To znamená žádné viry, malware, trojany.. Totéž platí pro prohlížeč Edge. Samozřejmě pokud si tam nainstaluješ Chrome, jsi v podstatě zpátky na sedmičkách, protože Chrome a jemu podobné klasické "staré" "mocné" aplikace jsou otevřenými branami pro útočníky a hackery.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.