Neustálé padání Průzkumníka (Win7 32bit)

Zdravím,
pár lidí už tu psalo, že mají problém s Průzkumníkem, který jim občas padá apod. Už si přesně nepamatuji, co to bylo, ale při nějakém úkonu při práci se složkami mi zničehonic přestal pracovat Průzkumník a sám se zrestartoval, ihned však spadl znova a takhle stále dokola (tudíž je pc v normálním režimu absolutně nepoužitelné). Snažil jsem se najít na internetu nějaké řešení a někdo přišel s tím, že bude Průzkumník pracovat, jestliže v Ovládacích panelech v Možnostech složky - Zobrazení nastavím 'Vždy zobrazovat ikony, nikdy ne miniatury'.
... toto řešení funguje, rád bych ale našel nějaké méně provizorní, jelikož pracuji hodně s fotkami a obrázky a miniatury jsou pro mě docela důležité.
Díky za jakoukoli pomoc :)

Obrázek uživatele czplebs

Ahoj, díky za rady, bohužel to nepomohlo. A teď už ani podle výše uvedeného návodu nejsem schopen identifikovat, kde se nachází ten poškozený soubor... Jsou ještě nějaké možnosti? (samozřejmě kromě reinstallu windows:))

Obrázek uživatele Michal Čížek

obávám se že neni, stáhni HD Tune trial 5 www.hdtune.com/files/hdtunepro_500_trial.exe je v PC jen 1 disk? pokud ne spust program, vlevo nahoře nastav systémový disk a jdi na záložku HEALTH, udělej screen a vlož sem, možná to bude HW problém.

Obrázek uživatele czplebs

Mám jen jeden disk (rozdělený na víc jednotek, ale to je asi fuk)... No radši ten screen i tak posílám.
Nejsem žádný expert, ale jde podle mě spíš o to, jak identifikovat ty poškozené soubory/soubor, protože si pamatuji, že se to celé spustilo při přesouvání z jedné složky do druhé... ale jestli to jde, to netuším.) Spíš se tedy uchýlit k nejhoršímu řešení?

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak je to jasné, proč to blbne. Tolik chyb na seagate je pro něj typické, je potřeba pokud do PC přijde zase seagate, více zajistit průvan a chlazení toho disku. Disk je před kolapsem. Problému pomůže formát systémové části disku, ale jen na chvilku, úplně nejlepší řešení je koupit nový disk z řad WD. Neni nabíhání systému a další operace znatelně pomalejší, než dříve?

Obrázek uživatele czplebs

No, omlouvám se za dezinformaci, je to notebook a je už hodně starý a pomalý, takže jestli je to hw problém, myslím, že na to má po cca 6 letech právo:) Nejspíš to vyřeším koupí nového ntb:)
Každopádně moc díky za objasnění problému a za pomoc.)

Obrázek uživatele Michal Čížek

také řešení, co je to za NTB?

Obrázek uživatele czplebs

No je to sestavovaný od VBI (Verified by Intel), Intel Core T7200 2.00Ghz, 2GB RAM, GeForce 7600 256MB, už asi nedohledám, co je to za šasi apod. Ale znovu bych do něj asi nešel - potíže s chlazením -> přehřívání, vysoká hmotnost atd. :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

aha, no tak jedině jinej disk, nebo komplet NTB. Každopádně na aukru se prodá :)

Obrázek uživatele czplebs

To rád slyším... Za kolik myslíš, že by se tak mohl udat?.)

Obrázek uživatele Michal Čížek

nemyslel jsi Intel Core2 Duo Processor T7200? Těžko říct, v přihazování od korunky jako funkční by mezi 3až4 litry mohl jít, zkus ho vystavit kup ted za 6000 a uvidíš, pak budeš zlevnovat

Obrázek uživatele MiliNess

Dobrý den, můžu se zeptat pana poradce, jak došel k závěru, že se jedná o vadný pevný disk?

Obrázek uživatele Michal Čížek

Zdravím, položka na screenu 01, 07 a BE mluví za sebe

Obrázek uživatele MiliNess

Atribut 0x1 - počet chyb při čtení je běžný u všech disků, jen některé značky tento atribut nepoužívají nebo používají trochu odlišně, než ostatní. Při dnešní hustotě zápisu je zcela běžné, že se nepodaří sektor přečíst hned napoprvé.
Atribut 0x7 - chyby vystavování hlaviček na cilindr jsou také běžné. Stačí mírné otřesy disku a hodnota vzroste.
S vysokou teplotou souhlasím, u spousty NTB je to bohužel normální.
Jinak žádné chyby, které by ECC nezvládlo opravit, žádné chyby při datových přenosech, žádné přemapované sektory...

Pády exploreru jsou ve většině případů způsobeny vyjímkami, ke kterým dojde kvůli chybě v některém zásuvném modulu (např. rozšíření shellu) nebo chybou některého videokodeku, který je použit při zobrazení náhledu videosouboru. Zaráží mě, že nedošlo ke kontrole výpisu paměti z havárie, ke kontrole systémového protokolu událostí a hned odsoudíte disk.

Obrázek uživatele Michal Čížek

:)) hezky opsané, pokud je to běžné, proč tedy dochází ke kolabsům disků právě vlivem těchto vysokých hodnot?
Ze zkušenosti vím, že je v takových to případech dobré začít právě kontrolou disku, ikdyž se zdá, že problém je jinde. Zvláště pokud se jedná o seagate, který trpí snad na všechny neduhy jaký pevný disk může mít. Zrovna nedávno se mi dostal do ruky PC, kde na disku seagate se dal spustit systém jen pokud nebyl zahřátý, po naběhnutí a následném restartu už ne. Ve smartu položky podobné jako v tomto případě. Ano mohl se zkontrolovat výpis, který by nám řekl, že nastaly problémy s např. ovladačem graf. karty, či jiným zařízením, ale ve výsledku se dopracujeme zase k disku. Jen ten čas, bude delší.
Nesouhlasím stím, že je běžná takto vysoká hodnota, tato hodnota je katastrofální pro správnou funkci disku.
Ve finále dojde k nápravě jen při formátu toho disku a nové instalace, která beztak dlouho nevydrží. Takový disk je vhodný naformátovat a používat už jen jako odkládací medium.

Obrázek uživatele MiliNess

Doma mám několik hdd Seagate s podobnými hodnotami zmiňovaných SMART atributů a ani jeden z nich nekolabuje. Jak mi to vysvětlíte? Pošlete mě koupit nové pevné disky jako tazatele?
Jinak člověk znalý problematiky pevných disků by nikdy netvrdil, že formátování může ovlivnit mizerný stav disku. Víte co vlastně obnáší proces formátování?
Vezmu-li v potaz bajky o nízkoúrovňovém formátování současných disků, stále by to nevyřešilo případný problém s vystavováním hlaviček nad stopu. Mizerný disk patří do sběrného dvora. Ne však tenhle.
Nechci se s nikým hádat, jen mě pokaždé popudí, když někdo na základě nedostatečných informací
odepisuje hardware. Možná proto, že jem to kdysi dělával také. Na váš postup jsem narazil čirou náhodou a zarazilo mě to natolik, že jsem dokonce podstoupil proces registrace.

PS: Opisovat vážně nepotřebuji, v oblasti IT mám vcelku slušné znalosti ;-)

Obrázek uživatele Michal Čížek

můžeme tu dlouho polemizovat, jestli jsou hodnoty podobné atd. Jestli jste ztak znalí v oblasti IT hlavně co se týká HW, asi víte, že disky se k takovýmto hodnotám dopracují, zvláště HDD seagate je-li vystaveno teplotám v nedostatečně větraných bednách, do 2 let svého života, při běžném užívání PC, nemluvě o NTB. Tyto hodnoty pomalu, ale jistě zpomalují běh PC, až jednoho dne začne blbnout systém. Znalostí mám také dost, ale také ty zkušenosti. Proč se budu snažit opravovat systém, kde výsledek je nejistý. 6-ti letý disk si zaslouží odpočinek, zvlášt při takových to hodnotách, snažit se investovat cokoliv do opravy je jako zaplatit 70-ti leté stařeně platiku obličeje s poslednim stadiem rakoviny, výsledek je stejnej.
Nikde jsem netvrdil, že formátování může ovlivnit mizerný stav disku, jen že čistou instalací s formátem si můžeme na chvilku pomoct od problému, nikoli opravit disk.
Jsou Vaše disky seagate všechny systémové, kde se problém projeví jako první v pořadí? Jsou také tak staré?
Ano máte pravdu, mohla se kontrola logu pádu trochu více rozebrat, ale nemám důvod, pokud by hodnoty toho disku byli nízké, je to něco jiného.
Každopádně nemám nikomu nic za zlé, je dobře, že se takováto diskuze objevila a alespon si lidé mohou přečíst, že mohou udělat ještě i jiné věci, než disk vyhodí. :))


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.