Nesmyslná hláška o nedostatečném místě na disku

Zdravím,

mám jeden prapodivný problém. Snažím se přesunout na externí disk asi 7 GB ISO soubor. Píše mi to, že není na disku dost místa, což je nesmysl, je tam skoro 300 GB volno. Setkal se někdy někdo s něčím podobným? Díky.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

disk bude nejspíš mít systém souborů FAT32, který neumí zapsat jeden soubor o velikosti nad 4GB.. pokud ten disk nepřipojuješ třeba k DVD playeru nebo STB, který neumí NTFS? každopádně ho přeformátuj na NTFS.. pak to pude... pokud jsou na něm data, tak můžeš zkusit překonvertovat, ale to z hlediska funkčnosti nedoporučuju... přečti si o tom něco..

Obrázek uživatele Czech Lion

Je to externí disk 600 GB. Koukal jsem a je to FAT32 disk no :)
Článek jsem se zájmem přečetl, ale nic o konverzi FAT32 na NTFS jsem tam nenašel. O data na disku bych přišel dost nerad :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

o konverzi jsem tam asi nemluvil :)) každopádně dělá se t v cmd, kde se napíše "convert x: /fs:ntfs" kde x je písmenko disku.. ale je to špatné, velmi velmi špatné, hlavně z hlediska spolehlivosti.. nedoporučuju..
máš tam hodně dat? kdyby jsi je někam zálohoval... pokud máš OS Win7, existuje ještě jedna možnost - disk "za běhu" rozdělit na oddíly a jednotlivé oddíly fomátovat.. Win7 to umí, aniž by jsi přišel o data na disk, a protože to není systémový oddíl, tak mi to ani nevadí... stejně nejlepší je disk rozdělit alespoň na 2 oddíly, případně ve tvém případě na tolik, aby velikost oddílu odpovídala velikosti volného místa.. postupně bys data přesunul přes celý disk, až by jsi měl všechny oddíly naformátované čistě na NTFS, pak by jsi ty 100GB oddíly mohl sloučit na dvojici 300GB, případně podle typu dat na 500:100 filmy:hry atd...

Obrázek uživatele Czech Lion

Mám tam asi 300 GB, takže to nikam nenacpu :) flashdisky se asi taky dělají FAT32, takže tím bych to nevyřešil. Tak teď nevím no.
Dá se ISO soubor nějak rozdělit? A pak zase dát dohromady?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud tam teď máš FAT32, tak to klidně můžeš přelupat na flešky, ale moc místa neušetříš...
no 300GB stačí udělat 3 oddíly a postupně data přoházet a přeformátovat.. jen to bude pracnější a časově náročné... ale asi nejlepší, co můžeš udělat...

nebo to zararuj a rozděl na 2 rary po xB... ale je to nepohodlné to zase odrarovávat.... radši si ten disk přeformátuj postupně, pokud fakt nemáš nějaký známý, ke kterým si ty data dočasně narveš...

Obrázek uživatele Czech Lion

Čili abych to shrnul... nejjednodušší je si ta data dočasně dát někam jinam a disk přeformátovat na NTFS. Je tu někde na webu (nebo kdekoliv jinde) napsaný postup? Abych neudělal nějakou blbost :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

máčkneš pravym na disk a dáš formátovat, vybereš NTFS a zakřížkuješ rychlé formátování... o rozdělení (ale i formátování) je zmínka ve výše zmíněném článku...

Obrázek uživatele Czech Lion

OK, díky moc, někam to zazálohuju, to bude ais nejschůdnější :)

Nedá mě se nezeptat, proč není ten externí disk není rovnou NTFS, FAT32 má nějakou výhodu?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

FAT32 má proti NTFS jedinou výhodu - je starši a jednodušší.. umí indexovat menší soubory, ale je starý dost na to, aby ho znala většina STB a DVD přehrávačů s USB.. pokud to k nějakému takovém zařízené, které NTFS nezná nepřipjuješ, hoď tam rovnou NTFS.... ale některé levnější nebo starší STB a DVD, nebo i TV prostě NTFS nepřečtou...

Obrázek uživatele Czech Lion

Tak jo, díky moc za rady, zařídím se podle toho :)

Obrázek uživatele Czech Lion

Ještě jeden asi úplně stupidní dotaz, ale když si to téma ještě nezamkl... :)
Předpokládám, že nemusím všechno z toho externího disku před tím rychlým formátováním ručně smazat, nevím totiž, jaký je rozdíl mezi normálním a rychlým formátováním.

Obrázek uživatele Jiří Moos

Dotaz není stupidní, ale nemusíš nic mazat - i rychlý formát disk "vyčistí".. Rozdíly mezi rychlým a pomalým formátem jsme řešili s Tobem v diskuzi pod článkem - jestli tě to zajímá, tak tam koukni.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a pokud to tam není, tak ve zkratce - pomalý formát celý disk přepíše na "nuly", zatímco rychlý smaže jen "adresy" souborů, tzv MBR a NTFS tabulku.. data jako taková v podobě 10101001001011 tam zůstanou.. nikdo ale nebude vědět, kde který úsek dat začíná a jakým způsobem se čte (to určuje přípona souboru).. existují programy, které dovedou většinu takotých dat najít a opravit pomocí obecných odhadů integrit souborů.. to tě trápit nemusí.. funkčně rozdíl nepoznáš..

Obrázek uživatele Czech Lion

OK, díky moc za rady :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.