Náhlé samovolné restarty.

Dobrý den,

nevím si rady s následujícím problémem. Při běžné práci např prohlížení na internetu se mi občas z ničeho nic sám restartuje počítač. Naběhne modrá obrazovka s nějakým textem, který ani nestihnu přečíst a následně začne nabíhat počítač. V momentě kdy se zobrazuje černá obrazovka s údaji o počítači atd mi na spodním řádku naskočí hláška: DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER. Stalo se mi, že když jsem PC restartoval znovu tak naběhlo hned a zrovna dnes jsem musel restartovat PC až napočtvrté než se zadařilo.
Včera jsem prováděl test Avastem po restartu. Nic nenašel. Operační systém je Windows XP.

Obracím se tedy s prosbou o radu za vámi. Díky za odpověď.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mám W7, takže tě nenavedu uplně správně, ale nejprve odstraníme restart a přečteme tu BSOD:
vlastnosti Tohoto počítače -> upřesnit -> nastavení spouštění a zotavení -> nastavit -> odškrtnout Restartovat automaticky -> restart -> čekat na BSOD -> opsat (vyfotit) STOP:.... A_TY_VELKÝ_PÍSMENA..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jestli dobře chápu. Mám zrušit automatický restart abych mohl přečíst tu modrou stránku (BSOD) která se objeví pouze na zlomek vteřiny? Nejsem co se týče tohoto tolik zdatný? Takže se optám kde ten automatický restart zruším?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak si prosím přečti to co jsem napsal :) snažil jsem se ti napsat postup.. ale mám W7, takže to mam trošku jinde..

ano, chceš nastavit, aby BSOD vydržela svítit a tys ji opsal.. ;)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Okey okey, tak jsem udělal co jsi psal. No zkusil sem pak restartnout PC a Windows naběhl normálně. Budu si muset počkat až PC zase někdy klekne. Zatím se mi to stalo vždycky když jsem během dne PC prvně zapnul a hned po chvilce kdy jsem byl na internetu. Snad se to zítra se stejnou přesností zopakuje a budeme doufám moudřejší.

Obrázek uživatele Milhaus

Eh sorry, jsem se zapomněl přihlásit...:-)

Obrázek uživatele Milhaus

Takže po dlouhé době se PC zase náhle restartlo a naběhla níže uvedená obrazovka jak jsem psal už minule. Dělá to zásadně jen při práci na netu např když kliknu na Zpět. Při hraní her nebo jiné práci vůbec. Díky za radu.

Obrázek uživatele MirekPluskal

Zkuste spustit PC v nouzovém režimu.Potom nainstalujte všechny důležité aktualizace.Dále ve vlastnostech systému zakažte automatický restart po chybě.Jak to vše provedete,otestujte počítač na havěť.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak tady se jedná o problém s poškozením samotného systému - jak vidíš, padá kernel a vyhazuje chybu ovladače acpi.sys.. nejspíš nákaza nějakým bacilem, ale počítám, že šance na záchranu bude velmi nízká, nejlepší bude přímo reinstall systému.. avšak záloha dat je poměrně pochybná - bacily mohly nakazit i jiná data a jejich přenesením by jsi si mohl nakazit i nový systém.. takže jen to nejnutnější a důkladně proscannovat..

Obrázek uživatele MirekPluskal

Mě se to takto podařilo,jen jsem chtěl zachránit uživatele od reinstalu.

Obrázek uživatele Milhaus

No to mám radost teda. Zkusím teda nejdřív co navrhoval Mirek Pluskal. Restart už jsem změnil jak tady radil Tobias. Jen bych potřeboval poradit s tím spuštěním v nouzovém režimu a s těmi aktualizacemi. O které aktualizace jde konkrétně?

Obrázek uživatele MirekPluskal

Nouzový režim-před naběhnutím OS,mačkat klávesu F8.Aktualizace-nainstalovat všechny důležité aktualizace z webu,Microsoft Update,nebo Windows Update.Ty aktualizace by se měly týkat hlavně vašeho OS.

Obrázek uživatele Milhaus

Oukej...mrknu na to. Díky. Jinak projel sem počítač krom Avastu dodatečně ještě Ad-Awarem a Malwerbytem a našel jsem 20 infikovaných položek z toho byly 2 kriticky. Takže jsem to smáznul. Třeba dělalo neplechu právě tohle. Tak uvidím. Jinak je zajímavý, že Avast nic nenašel a tohle ano.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

avast je na viry, malware a tohleto zase filtruje ten ad-aware nebo malwarebytes.. ;) důležitá je taky aktuálnost programů..

Obrázek uživatele Milhaus

Aha, no tak to jsem zase o něco chytřejší. Míval jsem problém s tím, že mi nešli aktualizace. Tak mi tu Tatik poradil tyhle dva prográmky a bylo po problému. Tak snad i tohle pomohlo. Pokud ne, začnu to řešit již výše uvedenými radami. Zatím díky.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.