Krátké nepřetržité záseky PC (*VYŘEŠENO*)

Zdravím. Až doteď fungoval můj PC skvěle, ale náhle se objevil podivný problém. Po zapnutí se vše na kratičké chvilky seká. Člověk si toho hned nevšimne, ale je to vidět, jakmile se pustí například video nebo hudba. Stejně tak je to právě i jasně slyšet (hudba hraje pomaleji se znatelným prskáním nebo přerušováním). Záseky jsou opravdu velmi krátké (v řádu desetiny sekundy), ale hodně nepříjemné. Zajímavé je, že jakýkoli náročný program běží tak jak má, jen právě opět se záseky. Například hry mají stále stejný počet FPS a video se renderuje stejně rychle. Zkoušel jsem nabootovat Linux Mint a ten běží skvěle, takže to není hardwarový problém. Stejně tak jsem zkoušel nainstalovat jiné ovladače grafiky nebo zvuku, opět bez změny. Podivné je, že se takto PC chová i v nouzovém režimu, takže problém pravděpodobně nezpůsobuje žádný mou nainstalovaný program, ale něco přímo od Microsoftu. Neví někdo co s tím, kromě reinstalu? Obnova systému také nepomohla.

PC:
MSI P67A-C43
Intel Core i5 2500k
8GB 1600MHz Kingston HyperX RAM
AMD 6970
128GB Plextor HDD
1TB Western Digital Caviar Blue
Windows 8 64bit (legální)

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, po jaké době od čisté instalace to začalo dělat? Obnova systému, myslím tím obnovit počítač do dřívějšího stavu s vybráním datumu do doby, kdy PC ještě fungoval to je to co jsi dělal? Co aktualizace, zkus je odstaranit.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak jsem ze zoufalosti PC uplne preinstaloval. A z nejakeho duvodu to dela porad (udelal jsem naprosto cistou instalaci). Jsem opravdu bezradny, protoze nevidim pricinu problemu. Na Live distribuci Linuxu Mint je vse OK :(

(Omlouvam se za absenci diakritiky, nemam cas prepinat klavesnici na linuxu :D)

Obrázek uživatele Michal Čížek

Pak nejspíš teda W8, ovladače pro GK jsou v podpoře W8 a ostatní komponenty také?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

S ovladaci jsem se pokousel hrat, ale bezuspesne. Odinstaloval jsem je, zkousel poustet zvuk pres HDMI a preinstaloval jsem kazdy ovladac, ktery jde.

Obrázek uživatele Michal Čížek

no a deska s komponenty jsou v podpoře W8? Moc zkušeností s W8 ještě nejsou, takže to bude asi těžké hledání.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

To ano, deska je oficialne podporovana a jsou dostupne i ovladace primo pro win8. Nejdivnejsi je, ze si ani nejsem vedom toho, ze by vcera probihala nejaka aktualizace, ktera by to zapricinila.

Obrázek uživatele Michal Čížek

pokud jsi nyní udělal komplet reinstal, tak to aktualizací nebude. Jak se to chovalo hned po přeinstalaci, dokud jsi tam nenasypal určené ovladače?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Uplne stejne. Ted me tak napada, jestli by to nemohlo byt pevnym diskem, protoze ten prakticky nepracuje, kdyz mam nactenou live distribuci linuxu a tudiz se ani problem nemuze objevit. Ale pripada mi nelogicke, ze by to bylo neustale.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Právě jsem si všiml, že se to děje především, když je kvůli něčemu nějaký výkyv v zatížení CPU. Nezáleží na tom, jak moc velký, zkrátka výkyv a zvuk prskne. Nicméně to z ničeho nic přestalo dělat tolik.

Obrázek uživatele Michal Čížek

to by mohl být i zdroj, jak je starý a co je to zač?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Je to CoolerMaster eXtreme Power Plus 550W. Se značkou CoolerMaster ale mám vcelku dobré zkušenosti... A navíc, proč by na Linuxu bylo vše OK?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jinak ještě by asi chtělo napsat, že je to všechno strašně náladové. Sleduji stále zátěž PC a dneska ráno je to opět horší, než včera večer, kdy už to bylo dokonce snesitelné. Zátěž je ale totožná.

Obrázek uživatele Michal Čížek

hmmm, mrknem na disk dej sem screen ze záložky HEALTH HD Tune trial 5 www.hdtune.com/files/hdtunepro_500_trial.exe, ale i tak bych pro jistotu odzkoušel jiný zdroj.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Přišel jsem na ten problém. Je vadná zvukovka na základní desce. Když připojím externí a vypnu integrovanou v Biosu, vše je OK. Když jsem tak procházel internet, zjistil jsem, že v tom nejsem sám, jen se to pokaždé trochu jinak projevuje. Hlavní příznak ale je, že ve správci úloh je více než 2% (někdy i desítky procent) vytížení procesoru na "Systémové přerušení". Většinou pomůže, když se komponenta vymění, ale problém může být i ve vadném kabelu nebo konektoru.

Zajímavé je, že také pomáhá, když se PC převede do režimu spánku a poté obnoví - problém téměř zmizí. Někde na internetu bylo celkem komplikované vysvětlení, ale už ho nemůžu najít. Nicméně pokud bude mít někdo stejný problém, zkontrolujte, že je vše úplně nadoraz připojené a zkuste povypínat integrovanou zvukovku, síťovku, pohrát si s automatickými otáčkami větráku atd. Pokud to nepomůže, tak zkusit odpojovat i další karty v PCI slotech anebo i HDD konektory (ty to prý zapříčiňují také často).

Obrázek uživatele Michal Čížek

super, gratulka za vyřešení, nezkoušel jsi pro zajímavost jen tu integrovanou odinstalovat, nebo použít jiné ovladače?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Zkoušel a bez výsledku.

Obrázek uživatele Michal Čížek

ok, tak zamykám.