instalace win XP na Acer aspire one zg5 (*VYŘEŠENO*)

Procesor Intel Atom 1,6 GHz
System: Windows XP
1 giga RAM,
HDD 160 GB
Zravim, dostala se mi do ruky tato mrcha mrnavá s problémem při instalaci. Kolega z práce se pokoušel přeinstalovat tento NTB na win XP prof. po pádu původních win XP home ed. Přes bootovací flešku byl oddíl C formátovám a zahájena instalace, která při kopírování souboru vyhazovala chyby kopírování. Následně jsem to dostal do ruky a při instalaci z jiné nové bootovací flešky jsem instaloval systém do NTB, po kopírování to chce restart, kde ale nenaběhne systém k pokračování instalace již ve win okně, ale píše to SYSTEM WINDOWS NELZE SPUSTIT Z DUVODU POTIZI S HARDWAROWOU KONFIGURACI POCITACOVEHO DISKU.
ZE ZADANEHO SPOUSTECIHO DISKU NELZE CIST. ZKONTROLUJTE SPOSTECI CESTU A HARDWARE DISKU.
POZADAVKY NA KONFIGURACI DISKU NALEZNETE V DOKUMENTACI K SYSTEMU WINDOWS.
DALSI INFORMACE NALEZNETE V PRIRUCKACH K HARTWARU.

Doplním snad akorát že skrytý oddíl1 NÁSTROJE EISA ještě nebyl odstraněn
c: oddíl2 byl už formátován
nemám k dispozici dokumentaci ani příručku ja kto píše v té hlášce, ale asi by mi to stejně bylo k ničemu.
Máte-li někdo zkušenost s instalací do těchto stroječků, prosím o radu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

co ej zač ten skrytý oddíl? je velký problém ho smazat?

já mam mrchu malou taky, ale isntaloval jsem na ní jen W7, protože pro XPčka jem nebyl schopen vytvořit bootovatelnou flešku.. :))

nevím, jestli je dobrý nápad pcát tam Profi..

Obrázek uživatele Michal Čížek

to je ten oddíl pro obnovu systému do základního stavu, nevim jestli k něčemu ještě ted je, každopádně při startu instalace ho mohu zrušit. zespoda NTB je štítek s reg key, ale nemáme k němu žádné CD takže ani nevím přesně k jaké verzi win xp patří,neni to ani na tom štítku napsaný. k dispozici máme cd s multilicencí pro win xp prof nebo jen to reg key bez cd. neni 1 Gb RAM pro win 7 málo?

Obrázek uživatele petapl

neni,ikdyž já mam na tý malý mršce XP ;-)
měl jsem tam naposledy win7 beta ... a to šlapalo...

Obrázek uživatele Michal Čížek

:)) to tady XP byly taky, ale co stim, když po zahájení instalace a prvnim restartu to vůbec nenaběhne do win okna pro pokračování instalace.

Obrázek uživatele petapl

a Acer E recovery nejde ? (myslím alt+f11 při startu ntbku)

Obrázek uživatele Michal Čížek

nejde vždy to skončí nápisem NTLDR nenalezen, restartujte ...

Obrázek uživatele Jiří Moos

Doporučoval bych Googlit, určitě nejste jediný, kdo přeinstalovává.. Alternativním řešením by mohla být instalace ze síťového umístění - nastavit v BIOSu.

Obrázek uživatele Michal Čížek

googlim jak o život :D , zajímalo by mě jestli vtuhle chvíli je k něčemu ten skrytý sektor disku na obnovu, když obnova nefunguje, než to smažu, ještě chvilku a zkusím tu instalaci ze sítě

pokud to zvládnu, nikdy jsem to nedělal :-(

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ten reg key je pro verzi XP ULPC, což jsou XP Home.. stačí ti jakákoliv isntalačka XP..

pokud ale nejde recovery ani Profi a obojí mají očividně problém s diskem, bude asi problém někde tam..

giga je málo, ale běhat se na tom dá.. naprázdno 600MB plno, ale dá se to rychle vybydlet.. ale jak co, podle mě jsou XPčka otřesný a běhá to snima pomalejc.. navíc baterka na W7 vydrží déle..

chtělo by to kouknout se do BIOSu, co je možné ohledně disku nastavovat.. protože vidím problém někde tam.. a možná tam právě překáží ten recovery oddíl.. smaž ho i ten druhý, vytvoř jeden celý, naformátuj ho, smaž ho a vytvoř alespoň 2, 50Giga pro systém a zbytek pro hry a data.. já bych udělal 30gb na sys a programy, 50 na hry a zbytek na data, filmy atd.. všechny tři je naformátuj a pokus se spustit instalaci profíků.. fakt nemáš možnost vytvořit instalačku na flešce z Home licence? ty profíky nwm, jestli se tam vůbec hodí, profíky nikdy s použitím na NTB nepočítaly..

Obrázek uživatele Michal Čížek

stahnul jsem si na zkoušku instalace xp home jestli se alespon rozjede druhá část samotné instalace a po restartu furt ten samý problém, tak jsem ten recovery i C: oddíl zrušil a znova nastavil disk na 2 oddíly, ted formátuje mrcha malá tak uvidim jestli se rozjede ta druhá část. Jdu zatim sehnat verzi XP ULPC. pak dám vědět a znova kouknu do biosu, ale nic převratného s nastavenim disku jsem tam předtim neviděl

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ta ULPC se ničím neliší od HP Xome :) jen se jinak jmenuje..

Obrázek uživatele Michal Čížek

jo ted jsem to zjistil :D

Obrázek uživatele Michal Čížek

takže výsledek je nulovej, opět to háže tu samou chybu. v biosu neni téměř vůbec nic na změnu nastavení ani pro HDD, jen heslo mu můžu dát. takže nejspíš budu hledat závadu opravdu disku

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a na tom disku původně nějaký systém byl? proč se to přeinstalovávalo? kvuli nějakým problémům? které vypadaly jako problém s diskem?

snad jen reklamace nebo servis, vypadá to na disk error, i když je možné, že je jen uvolněný nějaký kablík..

Obrázek uživatele Michal Čížek

ano byl tam system win xp, co jsem slyšel bylo to, že při instalaci myslím antiviru začala házet instalace chyby, prý že nastala chyba propojení k jádru, poté zatuhl a po restartu nenabíhal, jestli a jaké chybové hlášení nevím, jen to že se pokoušel přeinstalovat systém z bootflešky a dál už viz co jsem psal.
Ted jsem se odhodlal vyndat HDD a zkusit ho v stolnim PC a ejhle chyba se objevuje také úplně ta samá, takže je opravdu problém na HDD. Jen mi nejde do hlavy proč disk kterej se tváří jako zdravej, jde snim pracovat způsobem zcela běžnym, odstranovat a přidávat svazky, formátovat, kopírovat na něj jen bootovat se zněj nedá ikdyž svazek se nastavil jako aktivní a jsou na něm nakopírované instalační soubory. Ted mi dojela kontrola toho disku a je vše OK tak fakt nevím. :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ty máš v kompu redukci na tenhle sdílenej mini konektor? tak to je fajn..

no vypadá to, že disku se něco nelíbí, možná je alergický na MS :)) zkus to vyreklamovat nebo něco..

Obrázek uživatele Michal Čížek

nemám redukci, je to klasickej sata konektor, jen je to tip top že se to tam vešlo, už jsem takhle připojil plno disků z NTB a divil se že se mi do ruky nedostal ještě NTB s diskem na redukci o kterém tu občas čtu. Ještě udělám poslední pokus a to ve stolnim PC instalovat přímo z CD mechaniky, předtím jsem to instnul z flešky a když to krachne taky, tak zítra dám vědět jak to půjde s jinym diskem.

Obrázek uživatele petapl

z flashky je to sázka do loterie... já mám osobně externí DVD-mechaniku a instaluju z dvd ;-) :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no já nebyl schopen pouze udělat boot flešku pro XP, resp nějak sjem tam asi nedal všecky data, ale W7 mi z flešky bootuje krásně i na 20 pokus..

externí mechanika jsou zbytečné finance navíc, pokud ji chceš jen na install systému..

sata konektor v tomhle malim zmetku?? dosud jsem je viděl jen s ATA a integrovanym napájenim! no pokud je to klasickej SATA, tak fajn.. ale má i vlastní napájení? to bych musel vidět.. máš foto? řikal jsi, že to tam šlo tak tak..?

Obrázek uživatele Michal Čížek

je to přesně tenhle disk http://2-5-harddisky-do-notebooku.hledejceny.cz/wd-scorpio-blue-wd1600be...

externí mechanika jsou právě vyhozené peníze proto ten boot z flešky, ještě jsem přemýšlel koupit redukci z IDE a SATA na USB za cca 300,- a připojit ktomu normal mechaniku, jen si nejsem jistej jestli by to takhle fungovalo vpohodě.
zítra dám vědět jak jsem dopad s instalací systému do toho disku připojenym ve stolnim PC a normálně instalovaný z cd mechaniky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

sakra fakt že jo, normální SATA disk!

ten netbook mě překvapuje.. jsou v něm snad Sata konektory dva? či je tam dokonce i IDE?

Obrázek uživatele Michal Čížek

:D ne, je tam jen jeden SATA. Takže instalace toho disku daného do stol. PC a instalováno z CD mechaniky proběhlo v pořádku. Tudíž neni chyba ani v disku ani v instalačce. Nedalo mi to a našel jsem si jinej naprosto jednoduchej program pro tvorbu boot z flešky pro snad všechny OS od win 95 po win 7. (Tohle zvládne i naprostej neznalec). Výsledek byl takový, že po bootu a spuštěné instalace po restartu nastal opět problém který jsem popisoval. Na to jsem si vzpomněl jak jsem naposled cca 1,5 roku, dělal instalaci z bootflešky naposled a ejhle, najednou byl ze mě idiot, páč při spuštění instalace z flešky potvrzuju spuštění položky TXT modu a po 1 restartu musim zadat do GUI..., poté se instalace rozjede do známých win oken a dál to pokračuje jak jsem zvyklej. Takže se omlouvám za váš čas a jestli má někdo zájem o ten program, je to free http://wintoflash.com/download/en/ , možná už ho znáte, já zatim postupoval dle pradávných postupů.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

misacek3030 wrote:
při spuštění instalace z flešky potvrzuju spuštění položky TXT modu a po 1 restartu musim zadat do GUI...,

toho jsem si tedy nikdy nevšiml, ta instalace XPček, a že jsem ji dělal stokrát, se mi spouští jediným možným způsobem:

Quote:
stiskněte libovolnou klávesu pro spuštění systému z disku

modrá obrazovka
Quote:
načítání souborů systému - pokud chcete instalovat RAID a blabla, stiskněte F6

výběr isntalace, výběr disku...

docela mě to zajímá, můžeš mi to popsat? :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

ano, ty citace takhle fungují při instalaci z CD. Z flešky mi to funguje takto: za předpokladu že je nastaveno v biosu boot z USB nebo pokaždém restartu volit F12 boot z USB a naběhne to viz obr. musí se zvolit bod 1. txt ...., kde začne instalačka klasicky zavádět soubory, pak potvrzení F8 souhlasu, na to vyběr oddílu a následně kopírování instalačních souborů. Pak to hodí restart a znova to musí nabootovat z flešky, kde se o5 objeví viz. obr. ale tentokrát už se musí zadat bod 2. GUI... jinak bude probíhat zase instalace od začátku, nebo když se po tom 1 restartu dá boot z HDD hodí to tu hlášku jak jsem popisoval předevčírem. Po 2 restartu opakovat spuštení přez bod 2. GUI až do konce instalace. Po třetim restartu už nastavit boot z disku a jede to do prvního spuštění windows.
Ono to tam je napsané, jenže to bych se vždy nesměl sebrat a odejít :D ,až dnes jsem si vzpomněl že jsem tam něco volil, tak jsem si to přečet.

obrázek nahraju někam jinam a hodim sem odkaz, tady mi to píše toto:
Promiň, ale celkový diskový prostor vyhrazený v±em přílohám v±ech u·ivatelů/ek byl u· vyčerpán. Má±-li nějaké dotazy, kontaktuj administrátora/ku fóra.

tak jsem to nahrál sem:kliknout na 1.jpg http://leteckaposta.cz/912129918

EDIT by Mozek: Upload na Imageshack pro pouhé zobrazení:

Obrázek uživatele Jiří Moos

Zajímavé... takže problém vyřešen? Můžu zamknout?

Obrázek uživatele Michal Čížek

jj pro mě určo problém vyřešen takže lock

Mozek: Ok, díky. LOCK

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

díky za objasnění.. instaloval jsem z flešky jen W7 a ty jsou stejné z felšky i DVD, v obojím jedou rovnou v GUI..

taky když mi to nejde, teprv začnu číst ty popisky :))

hlavně, že jsi na to přišel ;)