Čeština / odinstalování ubuntu

Zdravím
mám hned dva dotazy týkající se ubuntu

1. Jak tam mám naistalovat češtinu otevřel jsem si language support a vybral jsem si czech k nainstalování ale v tom výběru jazyků mám češtinu jakoby neaktivní(napsaná světle šedou) takže mi nejde nastavit a nevím proč.

2. Mám ubuntu a windows na svém PC na jednom pevném disku lze nějak odinstalovat ubuntu aniž bych musel smazat celý disk a aby mi to nepoznamenalo Windows když jsem se naposledy snažil púřes windows ubuntu smyzat zhroutily se mi oba dva systémy

předem děkuji za odpovědi

smycma

Obrázek uživatele Jiří Moos

1. Odkud máš Ubuntu stažené? Stahuj z českého webu www.Ubuntu.cz :wink: Překlad by měl být hodně rozsáhlý, ale všechno přeložené nejspíš není..

2. Bohužel pokud máš opravdu oba systémy na jednom oddílu (partition), tak to bude velký problém, doporučuju naformátovat, rozdělit disk na dva oddíly a nainstalovat Windows na jeden a Ubuntu na druhý.

Obrázek uživatele smycma

1. To jsem stahoval jenže pak jsem to asi jednou stáhnul a vypálil odjinud a ted jsem si to takhle nainstaloval ale už je to v pohodě konečně se mi povedlo ji tam dostat

2. S tím rozdělením je trochu potíž už když jsem to dělal poprvé tak jsem měl disk rodělen přes windows instalaci jenže když pak instaluju ubuntu tak se mi ukáže jen celý disk a to že na něm je další systém a jakou část disku chci zarat takže každý systém si to rozdělí a zobrazuje podle sebe..

přeinstalovávat to nebudu toho jsem si za poslední dobu užil celkem dost :-D

Obrázek uživatele Jiří Moos

1. Tak to jsem rád, že se podařilo. O jakou verzi se jednalo? Odkud jsi ji stahoval? Kdyby měl někdo stejný problém ať ví jak na to :)

2. Ubuntu by mělo rozeznat disky včetně partitionů, které byly vytvořeny jiným systémem.. Pokud to bylo provedeno korektně. Systém nevidí partitiony při instalaci?

BTW: Během několika málo dnů startujeme nový projekt týkající se Linuxu na linux.pcporadenstvi.cz, info bude publikováno určitě na hlavní stránce www.pcporadenstvi.cz, tak určitě vydrž a "stay tuned", projekt by měl přinést novinky obecně ohledně Linuxu a také přímo k distribucím..

Kdybys měl zájem se na projektu podílet svými zkušenostmi (publikování článků nebo pomoc zde v Linux sekci PCP), kontaktuj mě na mailu (mozek@pcporadenstvi.cz), pomoc určitě uvítáme a oceníme, dík.

Obrázek uživatele smycma

Co se týče češtiny zkusil jsem všechno co mě napadlo a pak jsem došel k závěru že stahovat ubuntu z czshare a podobných není dobrý nápad když jsem již jednou před tím použil ubuntu.cz kde je všechno česky a v pohodě takže jsem stáhl nejnověješí verzi a normálně jsem to přeinstaloval bez komplikací jako formátování disku jen jsem vybral možnost přeistalovat původní ubuntu před touto operací je samozřejmě nutné zálohovat vškerá data která máte uložena pod systémem ubuntu o data pod windows a jinými systémy se bát nemusíme...(není to zrovna genální řešení ale nic lepšího a jednoduššího mě nenapadlo :-)

co se týče podílení se na projektu o linux to nevím protž nejsem zase tak zběhlý v tomto systému :-) ale když můžu tak pomůžu samozřejmě


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.