Pomalý internet od 17h do 3h

Dobrý den, máme internet od http://www.jon.cz/. Objednaný máme 6 Mb/s.
Přes den je to celkem v pohodě, ale po 17h je to velice pomalý až 300 kb/s. Volali jsme ji tam a oni nám řekli, že to je anténou. Tak přijeli a vyměnili anténu a zvýšili nám rychlost z 4 Mb/s na 6 Mb/s. Ale problém přetrvává. Tak jsme ji zase volali a oni nám řekli, že to bude routrem, ale router je nový vámi doporučený TP-LINK WR543G.

Já už nevím už co s tím je proto prosím o rady a pomoc. Děkuji

Obrázek uživatele Michal Čížek

zvláštní, že to dělá jen v tuto dobu a na novém routeru? jediné co můžeš udělat je v průběhu zpomalení router resetovat, po naběhnutí budeš vědět jestli je stále rychlost pomalá, nebo opravdu router vykazuje tuto anomálii.
Jedná se opravdu o router dokoupený, nebo spíš o router společnosti? Jak a čím je propojená přijímací anténa s routerem? Ten nový router je jediná krabička od antény?

Obrázek uživatele marek.jansta1

Zkoušel jsem dát ten starej router zpět nepomohlo to pak jsem zkusil to připojit na přímo taky nepomohlo. Router je dokoupený. Internet je napojený tak že na střeše máme anténu (vypadá jak satelit) od antény vede kabel do pokoje pak vede do malé černé krabičky a z černé kravičky do routeru. Takže máme 2 kravičky.

Zde máte fotku té malé černé krabičky

Šedý kabel vede na střechu do antény a ten modrý do routru.

Obrázek uživatele Michal Čížek

takže je to jen výmluva na nový router, no v průbehu zpomalení restart routeru i PC, pokud žádná změna změřit rychlost a znova na providera.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Řiká se tomu agregaec a je to parametr připojení, který by tě měl zajímat. Jakou ti udávají agregaci? Jedná se totiž o čas v nejvyšší zátěži internetu a oni očividně poměrně hodně agregují všechna připojení.. Ale jestli máš psanou agregaci 20:1 tak je ta rychlost vcelku normální :-)

Obrázek uživatele marek.jansta1

Koukal jsem se do smlouvy a máme agregaci 1:4

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak to by ti určitě nemělo padat až k 300kb/s.. Já třeba ale mám klasicky 4Mbit a jede mi to 3200-4000KB/s

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Podle mě je to zcela možný, že při téhle agregaci to padne na výše uvedenou rychlost.

Velmi jednoduše vypočteno: 6Mbit = 6144kb = 768kB = agr 1/4 = 192kB (byl bych za 300kB ještě rád).

Tenhle typ připojení moc dobře znám, sám jej mám na chalupě, úplně přesně to samé zapojení (výše popsaná anténa a modem na obrázku) a úplně s tím samým routerem (proto jsme jej také doporučili), takže mohu potvrdit, že určitě není chyba v něm. Je úplně jasné, že v danou dobu určitě budou uživatelé nejvíc na internetu.

Zkusil jste měřit rychlost například pomocí "rychlost.cz", když se ten net takhle brutálně zpomalí?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Spíš speedtest.net je důvěryhodnější.. BTW Jome pozor na písmenka, jemu to paká k 300kbps, ne 300 kBps, takže mu to stále jede s 5x větší agregací, než by mělo.. (pokud i on správně napsal písmenka :D )

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Já si právě myslím, že nenapsal - předvídám. Já mám v písmencích jasno... ;)
(Předpokládám, že Marek zjistil rychlost ze stahovacího dialogu - a ten ukazuje zásadně v kB! ;))

Jinak rychlost.cz je dobrá služba a myslím si, že i dost důvěryhodná. Ale proti gusto žádný dišputát...

Obrázek uživatele marek.jansta1

Musím vás ujistit, že to fakt padalo až k 300 kb/s a pak to padalo i k 600 kb/s. Rychlost jsem měřil speedtest.net, rychlost.cz a nebo http://www.zive.cz/test-rychlosti-pripojeni/sc-25/default.aspx

Nechci to zakřiknout, ale ted to dlouho nepadalo. Takže až to zas spadne tak to změřím a hodím to sem.

EDIT: Hmmmm tak jsem to zakřikl 8-)

Ted je to dokonce menší.

A zde další jenom o pár minut později

Já už nevím ta rychlost vždycky spadne a pak najednou se zas zvýší.

Obrázek uživatele marek.jansta1

A tady o 5 minut později

Obrázek uživatele marek.jansta1

A zde naměřeno pomocí speedtest.net

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Máte koukám podobný problém jako nyní já na svém bezdrátovém připojení - hlavně problém se stabilitou. Ona celkově u vašeho poskytovatele se pohybuje v průměru 50% (http://rychlost.cz/isp/jon-cz-s-r-o/wifi/). Takže v tom bych asi hledal problém.

Něco mě napadá, máte ten problém i třeba v létě? (Já mám totiž podezření, že u mě se to fakt razantně mění s počasím.) :-/

Obrázek uživatele marek.jansta1

No nám to šlo v létě v pohodě, ale před 2 měsíci to začalo.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Přesně jako mně - je to tedy problém na straně poskytovatele, protože to není jinak možný. Vliv outdoorových excesů je prostě u Wifi připojení možný. Lze to vypozorovat na té stabilitě, signál kolísá, prostě lítá nahoru a dolů...

Obrázek uživatele marek.jansta1

My jim tam budeme volat v pondělí. Takže uvidíme. Pak vám sem napíšu jak to dopadlo.

Obrázek uživatele marek.jansta1

Tak jsme jim tam volali. A řekli nám že když to začne být dost pomalý tak jim tam máme zavolat. Sranda je v tom, že ten internet je pomalý ve večerních hodinách a to asi těžko tam někdo bude. Takže se tam stavíme osobně. Nevím jestli si myslí, že jsi vymýšlíme. Nevím no, ale už mě to celkem s prominutím sere. Na skype nemohu volat, protože se zpomalí internet a pak dokonce spadne.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Sakra, to je ale divočina. Když si to tak znovu celé vlákno procházím, počasí na to mít vliv určitě nebude, to jsem nějak přestřelil. Když to přes den jde a zpomalí se to takhle na večer a pravidelně, tak to jedině bude tou agregací (lidé sedají k PCčkům) a to vám zřejmě k odstoupení od smlouvy stačit nebude. Každopádně osobní střetnutí by mohlo dát záležitosti do pohybu...

Obrázek uživatele marek.jansta1

Tak tu jsem zpět s dalšíma informacemi. Jelikož si začali stěžovat další lidi s rychlostí, začali s tím něco dělat. Takže to snad bude lepší.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Vida, takže přeci jen chyba na straně poskytovatele. Obvykle nechceme problémy vyřešit "chyba je u providera", proto hledáme všechno možné okolo, čím by to mohlo být. Ale očividně v tomto případě se fakticky něco bezproblémově nesešlo na straně providera. Tak "zaplaťpánbůh", že se to řeší... :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.