Upgrade CPU FX-8300/8370E

Ahoj,
teď tak koukám, že tomu je cca přesně 5 let od doby, co jsme zde probírali moji stále současnou sestavu:).

Teď mám CPU FX-4100 chlazený Tranquillem rev 2 a posazený v ASUS M5A99X EVO - AMD 990X.

Můj cíl:
Na hraní už není moc času, (takže přechodchozí navržená sestava sedla úplně přesně za tu cenu) ale začal sem trochu fušovat do enkodovaní videa. No tady už ta FX-4100 vcelku zaostává. S tím by mě měl FX-8300/8370E podle toho něco mála co už sem nastudoval pomoci vcelku hodně, za vcelku málo peněz.

Nechci nyní přecházet na intela, na to nejsou peníze.

Výkon na jedno jádro, který má AMD nižší, by v této konkrétní operaci, kvůli které uvažuji o koupi, neměl hrát roli, protože enkodovaní dokáže využít všechny jádra. A nyní stejně už mám zmíněnou FX-4100.

Zkoušel jsem si to zatím na 22min anime, kde mi převod jednoho dílu se dvěma průchody trval cca 45min. Takže teoreticky zdvojnásobením počtu jader díky FX-8300 bych se mohl dostat tak na 25min třeba, nebo i méně (tím líp :)) ).

No a teď hlavní dilema:
hledal a googlil sem, ale nenašel sem hmatatelný rozdíl mezi FX-8300 a FX-8370E. Krom toho, že teda FX-8370E má o 100MHz vyšší hodnotu v turbu a toho, že je to o 2 roky mladší procesor.

Takže otázka zní, nevíte náhodou důvod proč bych měl utratit o cca 700 víc za FX-8370E?
Zmíněných 100MHz nehraje vůbec roli, protože z několika pročtených článků sem zjistil, že se turbo neaktivuje, protože tím jak je udělané jej omezí TDP, když vytížím všechny jádra.
Chtěl bych zkusit rozdíl mezi základním nastavením a následně mezi přetaktováním cca na 4GHz a vypnutém turbu. Jestli by tam byl nějaký markantní rozdíl v čase zpracování.

O vyšších verzích FX neuvažuji. Chci se držet max TDP 95W,

Tranquillo rev 2 by mělo nový procesor snad dobře uchladit i po zmíněném přetaktování. Nebo se pletu?

Závěrem:
Za cca 3200-3900Kč bych měl na enkodování získat mnohem víc výkonu než mám teď, a ve zbytku operací na PC a nějaké postarší hře nepoznám moc rozdíl. Nebo se pletu?

Díky za názory a rady. :cool:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ahoj,

já bych spíš počkal ještě dva týdny na uvedení zbrusu nové generace procesorů AMD Ryzen. Lepší výkon na jádro a velmi zajímavé ceny.
Každopádně většina SW pro práci s videem podporuje OpenCL nebo Cuda výpočty na grafice, které jsou řádově stokrát rychlejší, než nejlepší procesory. Jaký SW používáš? Třeba by se ti grafika za 1500 vyplatila víc.

Obrázek uživatele BiLLG

No ale ten ryzen nebude do AM3+ ne? Ted mam grafiku Sapphire HD 6870 FleX 1GB. Takže asi lepsi jak nynejsi grafika za 1500.

Program na prevod pouzivam starsi verzi Xvid4PSP 5.10.XXX, protoze ten mi kamaradi pomohli nastavit. Respektive tak, aby to zaroven bylo kompatibilni s online prehravacem na serveru.

Jelikož je to 5let stara sestava, tak sem do toho nechtel uz moc investovat. Ten procesor za cca 3000 Kc mi prisel jeste celkem v pohode, kdyz je na toto kodovani 2x vykonejsi nez mam ted.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Vyzkoušej vestavný AMD video encoder:
http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/737-21793HowtoConvertVide...
Následně jsou nějaké programy s podporou OpenCL renderování na grafice:
https://www.iskysoft.com/other/gpu-optimization.html
https://handbrake.fr/docs/en/latest/technical/system-requirements.html
https://www.wondershare.com/topic/gpu-optimization.html

Snad ti to pomůže. :) Jinak určitě počkat na Ryzen (AM4, takže novou desku).

Obrázek uživatele BiLLG

Jaj, takze myslis že ani za ty 3200 v podani fx-8300 se nevyplati? Ryzen spolu s deskou, pokud bude sedet chladic a ramky bude za vic. Chápu tvůj úmysl a dekuji moc za radu. Ale myslis ze ten fx-8300 nebo 8370e je tak moc spatna varianta, že se fakt nevyplati? Nebo to tranquilo rev2 to 8mi jadro neuchladi. Planuji za 2 roky kompletni upgrade, takze ted chci minimum investic pokud vubec. Nenasel sem nic jineho nez to co sem napsal a nevim kerej z tech dvou cpu.

Či si to vazne myslel že to je uplna blbost? To snad ne a chladic by to uchladil...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak jako.. FX8300 je zhruba 2x výkonnější než FX4100 díky dvojici jader na stejné frekvenci.
Takže nákup to není úplně blbý, ale je to prostě stará platforma, takže zahozené 3 tisíce..
Rozhodně se nevyplatí 8370e, to je "úsporná" varianta.
Zkus to renderování na grafice, třeba se nákupu vyhneš. :)

Obrázek uživatele BiLLG

Oki, dekuji moc. Ze je ryzen tak blizko sem netusil. To s tou grafikou zkusim a uvidim. Dulezite je ze vim, ze nejdriv za 2 roky spis o neco pozdeji bych chtel novou mašinu a tuhle nechat jak je. Uvidíme jak to pak bude vypadat Intel vs AMD.

Zkusim tu grafiku. Minimalne pak budu vedet aspon neco. Treba ty stare diky ryzenu jeste klesnou cenou. Ale ted mi de primarne jen o upsporu casu ktera nebude tak moc casto tydne kvuli casu co se muzu venovat kodovani. Takze i 3200 Kč je moc i malo podle situace. Primarne vim ze teda kdyz uz tak fx-8300. Chladic to zdase utahne kdyz si o tom zatím nepsal.

Ja vím, bizzarni pozadavky. O to vic sem rad že je muzu probrat.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jo, chladič to zvládne.
Jinak výhoda Ryzenu je mimo jiné velký technický pokrok, takže to 8jádro bude žrát a topit méně, než současné 4jádro. :-) Je o hoooodně modernější.

Obrázek uživatele BiLLG

Jop, tomu rozumim. i7-5600U co mam na firemnim notesu, kdyz sem zkousel, tak to same video na to same nastaveni, prevede o 4min rychleji a pritom ma mensi takty nez to moje FX-4100. Takze i tam je to videt. Ryzen je sympatickej co sem vcera stihl precist trochu neco malo o nem. Diky moc za informace.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To je zajímavé. i7 5600U má zhruba o 10% vyšší multicore výkon, zbytek už záleží na optimalizaci aplikace pro ten konkrétní procesor.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.