rychlý procesor

hodlám sestavovat PC a potřeboval bych rychlý procesor pro svojí práci která se týká multimédii převážně videi.
vesměs se jedná o hardsub, softsub, korekce, converzi a kompresi
chtěl bych se zeptat který procesor byste mi doporučili

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a finance jsou jaké? máš už nějaký základ, kterému se musíme přizpůsobit, nebo se vše vybere podle procesoru?

Obrázek uživatele vlk

finance to mám k dispozici 6 tisíc (na procesor) a zbytek se uvidí podle toho jestli to bude intel nebo amd

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

asi takhle - podle kompletní částky se uvidí celá sestava, kterou ti z toho budu moci psotavit, aby měla vše podstatné.. 6K znamená jen dvě možnosti, čtyřjádro Intelu nebo šestijádro AMD.. musel bych vidět aplikace, ale pokud umí využít šestijádra, šel bych do AMD.. deska za 3000, kit alespoň 4x2GB pamětí 6000, disk, mechanika, zdroj, grafika nějaká střední třída kolem 3000, určitě kvalitní zdroj za 2000, nějaká ta skříň a větráky plus chladič na cpu (1000) aby se to nepeklo, OS, periferie..

v případě Intelu by deska vyšla na 4500+ ale zas by se tam získalo více výkonu z trojkanálových ramek, kterých by mohlo být až 12GB (6x2), což by šlo ale i kombinací na AMD.. jinka by ty sestavy byly stejné..

obecně jako výpočetně silnější procesor je Intel, ale za stejnou cenu dá více výkonu AMD, zvláště pak výkonu ve smíšených multimédiích.. navíc se jedná o fyzické šestijádro, které výkonem prostě poráží konkurenční čtyřjádra (virtuální osmijádra) tam, kde lze opravdu využít všechna jádra.. musel bych ale znát názvy aplikací, abych podporu ověřil..

Obrázek uživatele vlk

nejčastěji používám winrar, avirecomp, aegisub a format faktory

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

řada těchto programů bude bržděna spíše diskem, než procesorem, ale six-core by jim neměly činit problémy.. takže bych šel do AMD 1055T ve spojení s ASUS M4A79XTD EVO

Obrázek uživatele vlk

a nebylo by lepší jít do nějaké zakladky s lepším chipsetem?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nepoznal bys rozdíl.. tento čipset je ve smyslu komunikace s procesorem stejně rychlý, jako ostatní.. 890X ještě není a 890FX/790FX jsou čipsety pro overclockery.. tenhle čipset bude naprosto dostačující ;)

Obrázek uživatele vlk

na trhu se oběvila nová nabídka desek trváte stále na názoru že byste šel do eva?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nopvý čipset obecně pro tvé využití nenabízí mnoho nového, snad jen tyto desky už primárně pošítají se šestijádry, které sežerou o něco více, takže mají silnější napájecí obvody..

nejbližší varianta, co by se nabízela je buď http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=76844 která je silidně drahá, protože je založena na nejhighendovějším čipsetu, tedy má největší výbavu a odpovídá jí cena..
nebo http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=76841 , ktedá je ale založena na nižším čipsetu, který má sice nativní podporu lepších pamětí a procesorů a je stavěna pro šestijádra, ale čipset jako takový je z nižší kategorie, tedy nabízí i neznatelně méně výkonu.. u této desky bych už ale čekal stejnou napájecí kaskádu, jako má M4A79XTD EVO..

novinky, co přináší nový čipset pro tebe moc nejsou.. nějaké optimalizace, snížení spotřeby, podpora USB3 a SATA3..

takže ano, bude sice potřeba update BIOSu, aby deska pobrala šest jader, ale pak nevidím jediný důvod proč ne.. ;)

Obrázek uživatele vlk

a šel by na tuto desku http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008O0V41NKP5G (mam ho doma pul roku a nechce se mi kupovat nový) nedělalo by to paseku

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak napojit by šel každý, ale o jeho napájecí schopnosti bych se bál.. Seasonicu jsem jednak nikdy nevěřil.. a jednka je to OEM zdroj, který není tak levný jen proto, že jde koupit jen s 4 základními stavebními prvky počítače - deska, procesor, ram, grafika, zdroj.. což by problém nebyl.. ale jeho výkon, bude li ceně úměrná i kvalita.. u 400W bych se bál o napájení šestijádra, HD5870 k tomu by už nejspíš nezvládl.. není to kdovíjak kvalitní kus.. nás bude zajímat spíše něco jako http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66058

Obrázek uživatele vlk

vy jste taky hovořil o tom že tyto programy budou bržděná diskem doporučil byste nějaký?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

těžko...ten procesor, pokud provádí konverzi, extrahování dat či tak něco, nikdy nejede naplno, protože musí data z disku číst a pak je zapisovat, pokud není nějak inteligentní, že by je už na pozadí četl do paměti a pak je v ní nechal konvertované a zas je zapisoval na pozadí, ale to je blbost, protože by se s nimi nedalo pracovat, než je dozapíše..

každopádně limity běžných i nejrychlejších HDD disků jsou kolem 100MB/s jenže tady při výkonném procesoru můžeme potřebovat daleko více.. jenže to už nám dovolí jen SSD disky, kde se bavíme o extrmní ceně neúměrné velikosti, ale přenosových rychlostech až ke 300MB/s.. bohužel zde i malý 64GB rychlík stojí 6000 korun..

pokud se ti chce investovat, řekni kolik je GB minimum a za kolik.. pokud tolik ne, jednoznačně jdi do Western Digital VelociRaptor,nejrychlejší HDD..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.