Postupné tvoření sestavy - a teď procesor

Ahoj, kupuji si sestavu kolem 20000,-, každá koruna navíc bude bolet. Chtěl bych nakoupit u firmy Losan, kterou mám za rohem, a na jejichž stránkách jsem našel i konfigurátor sestavy. Z něj mi po chvíli vyšel tento výsledek:

INTEL Core 2 Duo E8500 3.16GHz, 6MB, 1333MHz, socket 775, BOX
MSI P45 NEO-F, s.775, 4xDDR2, PCIE, GLAN, ATX
2 x KINGMAX RAM DDR2 2GB 240pin PC6400 800MHz
Sapphire Radeon HD 4850 512MB DDR3 PCIE dual DVI-I dual slot
WD 640GB WD6400AAKS, SATA/300, 7200ot, 16MB cache
LG DVD±R/±RW/RAM, GH22LS30, SATA, černá, bulk, LightScribe
SAMSUNG čtečka karet interní černá All in 1 xD, USB slot
AirLive LFE8139HTX 10/100Mbps RJ-45 PCI Realtek
Avermedia AverTV Hybrid + FM PCI, analogový + digitální
FORTRON zdroj 400W ATX-400PNF, 12cm fan, PFC
MidiTower ANTLER MidT PC375

Cena v tuto chvíli vychází na 19536 Kč,-

Nechtěl bych udělat chybu zejména ve 2 komponentech.

1/ U procesoru váhám mezi INTEL Core 2 Duo E8500 3.16GHz, 6MB, 1333MHz, socket 775, BOX a INTEL Core 2 Quad Q6600 2.4GHz, 8MB, 1066MHz, socket 775. Jsou přibližně za stejnou cenu. Jsem jen příležitostným hráčem, ale chtěl bych, aby mi nové hry alespoň slušně chodily, alespoň chvíli. Jinak se věnuji jen kancelářským úkonům a úpravám fotografií.

2/ Druhé dilema řeším samozřejmě u grafické karty. Váhám mezi levnější Sapphire Radeon HD 4850 512MB DDR3 PCIE dual DVI-I dual slot (http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=44158) a o cca 1000,- dražší Sapphire Radeon HD 4850 Toxic 512MB DDR3 PCIE dual DVI-I (http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=40647), která má ale vyšší frekvence. Vyplatí se připlatit si v tomto případě? U obou je uvedeno, že se jedná o dualslotové chlazení, přičemž u Toxicu by se mělo jednat snad o chladič Zalman VF900-Cu. Po pravdě by se mi líbil poněkud tišší stroj, než mám teď. Taktovat nikdy nebudu a koukám na LCD LG L226WA, čili 22 palců.

3/ V neposlední řadě bych vás chtěl požádat o komentáře k motherboardu. V konfigurátoru (http://www.losancomputers.cz/?Mode=Cfg&CFMStiId=22251) jinou ani nenabízí, ta je ale příjemně levná, cca 2400,-.

Za jakékoliv dobře míněné rady děkuji.

Waawe

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, tak pro začátek uvedu, že Tvoje sestava je vcelku vyvážená, ale má pár vad drobných a pár závažných a myslim, že i funkčnost a stabilita by nebyla příliš dobrá..

Takže základem všeho je deska! nekvalitní deska je kničemu a MSI mezi světové výrobce fakt nepatří! Zvol spíš ASUS nebo Gigabyte, ale počítej, že za desku dáš nejvíc. Pokud by si chtěl bejt připraven na pozdější upg, tak vem desku klidně i za 3K..
Co se procesoru týče, chválím, C2D, dost velká L2, s výkonem nebdue problém.
Ramky všem doporučuju Geil Black Dragon DDR2 2x2GB 800MHz CL4 , sou boží :wink:.
Dalším problémem je grafika, když chceš výkon, tak vyjde draho, ale jinak i HD 4670 je na hry dost silná, a je i vcelku levná, tam myslim, že by nebyl problém vzít tuto, tim by si něco ušetřil. lepší je brát od stejnýho výrobce, jako desku, zajišťuje to lepší kompatibilitu.. pro řadu 46** neni třeba víc jak 512MB paměti, pro 48** je gigovka optimální.
Největším problémem je ale zdroj! Chválím sice výber značky - Fortron - ale pod 500W to neutahne, kor s dvoujádrem. takže Fortron Blue storm2 500W..
Disku této velikosti by líp slušela větší 32MB Cache, značka je OK
Mechanika je OK, v TV kartách se nevyznám.
Skříň může být, ale chtělo by to aslespoň jeden větráček dozadu do skříně..
Ale co absolutně nechápu je ta 100Mb síťovka.. každá deska má neska gigovou síťovku a ty lepší desky rovnou dvě.. pokud nepotřebuješ víc síťovejch protů, tak je nesmysl přidávat síťovku..

Jestliže dané komponenty ani jinou desku v tvém obchodě nenabízí, myslim, že by nebylo od věci změnit prodejce!

zajímá mě ale přesně, k čemu bude pc sloužit, od toho se totiž jeho výkon odvíjí, pokud nehodláš hrát Crysis na maximální detajly na DX10, tak sou 4gigový ramky zbytečný stejně jako HD 48**..

Obrázek uživatele Waawe

Ahoj, díky za reakci.

Re: Deska - Jakou bys tedy doporučil? http://www.losancomputers.cz/?Mode=StiList&StrId=11555&OrderBy=SipPrice MSI P45 NEO-F, s.775, 4xDDR2, PCIE, GLAN, ATX stojí v Losanu 2 421.65 Kč, je možné za podobnou cenu sehnat kvalitnější desku? Opravdu bych chtěl nakupovat v Losanu, jsou tam poměrně vstřícní a mám to za rohem.

Re: Paměti - zůstal bych u těch, které nabízejí. Přeci jen jsou o 100% levnější, a kdybych měl vylepšovat každý díl, dostal bych se někam k 30000,- Kč, a to nemohu.

RE: Grafická karta - pročítal jsem zkušennosti různých uživatelů, a opravdu mi z toho vyplynuly tyto dva typy: váhám mezi levnější Sapphire Radeon HD 4850 512MB DDR3 PCIE dual DVI-I dual slot http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=40647 která má ale vyšší frekvence. Vyplatí se připlatit si v tomto případě 1000,- Kč za vyšší frekvence?

Re: Zdroj - Beru na vědomí, důležitá věc, půjdu do silnějšího, doporučil bys nějaký? http://www.losancomputers.cz/?Mode=StiList&StrId=11518&OrderBy=SipPrice

Re: Síťovka - Moje neznalost. Neuvědomil jsem si, že je součástí desky. Takto jsem ušetřil stokorunu na zdroj. :-)

Re: Využití - Mám doma PC 6 let staré a ušetřil jsem si na nové, které budu mít dalších 6 let. Alespoň v příštích dvou letech bych si rád zahrál nějakou moderní hru, těším se na Mafii II a chtěl bych si koupit i poslední COD. Účel - občasné hraní a nemuset investovat do PC dalších pár let, to vše kolem 20000,-. Jak jsem zjistil u svého současného počítače, grafika je základ, před 2 lety jsem investoval do nové grafiky a razantně prodloužila život mého PC. Takže na grafice zase nechci úplně šetřit. Cena kolem 5000,- mně nepříjde přehnaná. Vzhledem k ceně pamětí, ačkoliv budu pracovat nadále s WIN XP, si myslím, 4 Giga paměti nevadí, koneckonců jeden modul stojí 500,- Kč.

Díky za Tvé postřehy. Chci udělat dobré rozhodnutí.

Současná konfigurace vypadá takto: http://ukazto.com/?img=3469641~Losan28.11..jpg

Waawe

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, tak já jsem malinko jiného názoru. v dnešní době už totiž neni základem grafika, i ta nejnovější bude zvládat tak 2 roky a pak bdue čas na další nejnovější kousek.. proto je zbytečné, kor pro občasného hráče, utrácet za drahou grafiku.
ty ramky nejsou zas tak o moc dražší, ale řikám, jde hlavně o kvalitu a Kingmax neni kvalita, je to ten přesně opačný konec..
Zdroj sem ti už doporučil FBS2 http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=45075 , nejsou 10x dražší, jak si řikal, jen 3x, ale za to mnohem kvalitnější a i výkonnější.. myslim, že stojí za to..
já bych to udělal takto no..

Obrázek uživatele Waawe

Děkuji, myslím, že náš dialog je konstruktivní. Zkusím konfiguraci upravit, přepočítat, a uvidím, jak to bude vypadat. Nechci odmlouvat, jen se snažím bránit své finance. :-)

Děkuji za pomoc.

Waawe

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, já jsem tu od toho, abych radil a pomáhal, ne rozkazoval, můžu ti poradit cokoliv a když se ti to nebude líbit, tak s tim nic nenadělám, ale tak dej na mě.. škoda, že v tom krámu, jak řikáš, nemaj grafiky ASUS, když už máme desu ASUS, takže nvm no.. buĎ bych teda vzal od Sapphiru a v případě nějaký nekompatibility bych vyměnil, to si s nima ale dohodni předem, aby si měl jistotu, že pozdější "kdyžtak" výměna by byla možná.. a pak by si musel vzít jinej model.. a nebo grafiku rovnou vem od někoho jinýho no..

Obrázek uživatele Waawe

Tak si od tebe nechám poradit, a rád, a jako první krok k lepšímu rozhodnutí nainvestuju do slušnější základní desky. Koukal jsem na sklad firmy Losan a zjistil jsem, že od firmy Asus nabízejí 16 desek s čipsetem Intel® P45 v rozmezí od 2400,- do 6300,-.

http://www.losancomputers.cz/?Mode=StiList&fulltext=Asus%20p45&OrderBy=S...

Koukal jsem na ně, ale kromě ceny rozdíly nevidím či nechápu. Mohl bys mi obecně vysvětlit tvoji volbu pro http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=39329

Je to volba nějaké zlaté střední cesty? Vidím, že v nabídce je to první deska bez přívlastku SE. Na internetové prodejně CZC jsem si všimnul, že nejprodávanější je deska ASUS P5Q PRO, s.775 http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=39328

Stojí o 250,- Kč víc. Umí ještě něco navíc, než tebou vybraná? Nevyplatilo by se mi přidat teda ještě těch 250 Kč? Získal bych tím něco navíc? Děkuji za trpělivost. Omlouvám se za své možná dětské otázky, ale rád bych alespoň zhruba věděl, co kupuji.

Díky. Waawe

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

vpohodě, jsem tu od toho, abych odpovídal an dotazy ;) ano, je jich spoustu, když se na to podiváš, všechny sou P5Q modelová řada, ale pouze modelovým přívlaskem Pro, C, E, WS, Deluxe, SE, Wifi-AP.. kdo se v tom má vyznat?
vypadaj stejně, ale liší se v té výbavě, prostě každá má něco.. klidně ti vypíšu, kterej model se čim pyšní. Třeba ASUS Maximus Formula je prostě upe herní deska, má bezva chlazení, několik grafických portů, dodává se k ní supr zvukovka, dovoluje maximální přetaktování. P5Q Pro, ta co se o ní zmiňuješ, je takový herní kompromis, 2 sloty, dobrý chlazení, kvalitní možnost přetaktování..
Já ti doporučuju tudle kvului dobrý výbavě, kvalitě, má dobrý a i vzhledný chlazení, myslim, že ti bude dobře sloužit.. :wink:

Obrázek uživatele Waawe

Nene, rozhodně nic nevypisuj. Taktovat nikdy nebudu, o vzhled mi rozhodně nejde, důležitá je ale zvukovka, protože extra zvukovou kartu bych kupovat nechtěl.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, tak každá deska má neska 6 - 8 kanál integrován, samozřejmě jeho výkon a hlavně podpora kvalitních efektů a kvalitní zvuk neni takový, jako u samostatných zvukovek typu ASUS XOnar nebo Creative X-Fi :( ty jsou ale zas nějaký tisíce nevíc a integrovaný běžnýmu uchu postačí..

Obrázek uživatele Waawe

Takže desku už máme - pro připomenutí pro nově příchozí - ASUS P5Q za 2 971.43 Kč http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=39329

V dalších 24 hodinách bych chtěl na základě obecné diskuze dospět ke konečnému rozhodnutí ve věci procesoru. Již jsem zmínil své rozhodnutí nedbat na řeči o plýtvání penězi a investovat do krasavce INTEL Core 2 Duo E8500 3.16GHz za 5 159.27 Kč http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=35234, jehož cena od včerejška vzrostla o více jak 100,- Kč. :-(

Tobiasi, dokázal bys ospravedlnit moji volbu, podpořit ji nebo naopak zviklat? :-) Je to dobré rozhodnutí?

Pokud se podívám na seznam procesorů http://www.losancomputers.cz/?Mode=StiList&StrId=11529&ScaId=134&StiList... , za stejné peníze se nabízejí ještě dvě alternativy:

INTEL Core 2 Quad Q6600 2.4GHz za 5 215.25 Kč http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=27997
a
INTEL Core 2 Quad Q8200 2.33GHz za 5 215.25 Kč http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=43750

Jiná varianta pro mě neexistuje, asi. Asi bych měl připomenout, že tento počítač "stavím" hlavně proto, abych si užil novějších her a vydržel mi alespoň 2 roky jakžtakž herně provozuschopný. (Současný stroj mám od roku 2001.) Chtěl bych, aby mi mé WinXP nenabíhaly minutu a půl, a abych mohl pracovat s více otevřenými okny Office, několika slovníky a WinAmpem, hrajícím na pozadí pěkné šlágry, případně sledujíce namísto toho TV vysílání z TV karty. Občas také edituji fotografie v ACDSee, opět u toho poslouchám hudbu. Zůstanu u WinXP, s kterými jsem se trochu naučil pracovat, nikdy nebudu nic taktovat, maximálně bych v budoucnu přidal nějaké paměti či, pokud to bude možné a nezbytné, upgradoval grafiku. Takže Tobiasi, co radíš? Dvoujádro nebo čtyřjádro na tu pěknou desku, kterou jsi vybral mně, i mému kamarádovi, který si ji také bude pořizovat?

A důležitá otázka jako bonus? Předpokládám, že pokud se jedná o verze BOX, jsou v ceně i nějaké obyčejné chladiče s ventilátorem. Pokud slíbím, že nikdy nebudu taktovat či jinak zvyšovat výkon stroje, mohu se spokojit s dodávaným chladičem? Připomínám grafiku, která by mohla trochu hřát. http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=40647

Díky za pomoc. Klidný večer a nespěchej s odpovědí. Rád počkám na moudré rozhodnutí. :-)

Waawe

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, ona nabídka společnosti Losan je velice omezená, takže je to vše těžší..
ale co se týče procesoru, ten druhej Quad nemá smysl, má příliš malou L2 na čtyřjádro, což jej handicapuje.. ale ani ten první prakticky nemá smysl, když už, tak nešetřit a vzít s frekvencí 3GHz, ono opravdu tady se výkon liší v každym MHz, samosebou Qvéčko je mnohem silnější investice do budoucna, i když je to napováženou, v době, kdy budou všechny aplikace umět používat dvoujádra a některé už se budou učit čtyřjádra, tak už budou i 16ti jádra, takže možná bude lepší kooupit dvoj a pak rovnou šestnáctijádro :D
podle mě je C2D nejlepší volba.. možná by se chladič hodil, přecijenom je to model výkonnější série, ale zjevně na něm animace renderovat nebudeš, takže retailový chladič (pokud je součástí balení) bude stačit..
akorát u tý grafiky je lepší ta "zakuklená" verze, co má protáhlej chladič a ten vede i přes paměti, ale myslim, že tenhle kvalitní měďák to uchladí..

takže odemě je to vše, tak ať slouží :wink:


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.