Obecné dotazy kolem zakázkového sestavování PC

Zdravím,
co všechno je nutné zařídit a na co všechno je nutné myslet, kdybych chtěl začít vytvářet konfigurace PC se záměrem je prodávat? PC už by byl sestavený.

Jestli je nutné oprávnění hrabat se v elektronice. Něco jsem o tom v minulosti četl, ale už to nemohu najít ani si to nepamatuji přesně.

Záruku bych ošéfoval nálepkou, aby PC nešlo rozmontovat zákazníkem. Co ale dál?

Díky moc

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nejspíš asi živnostňák, nějaké povědomí o tom, a to je asi vše... Ale nepočítej, že je to nějaký lukrativní byznys.. Pokud postavíš drahý počítač kolem levných komponent, budeš ho mít v servisu tolikrát, že si budeš trhat vlasy..
Samozřejmě pokud budeš prodávat s OS, tan znalost EULA smlouvy, což ostatně asi u všech komponent.. Jinak by tam asi nic dalšího být nemělo...

Obrázek uživatele Peca

Pokud chceš stavět a prodávat PC (oficiálně), tak musíš mít samozřejmě živnosťák.
Dále by jsi asi měl mít splněnou vyhlášku 50/78 Sb. (vyhláška o odborné způsobilosti v elektrotechnice), teda pokud se nechceš někdy dostat do problémů se zákonem.

Obrázek uživatele Salab

Živnostník jsem už delší dobu a padesátku bych měl mít platnou ještě z bývalého zaměstnání pro které jsem si ji dělal u externí společnosti. Otázka jestli je padesátka opravdu nutná...

Eulu bych asi neřešil, když bych k sestavě přibalil systém či jej jen nainstaloval. Nebo co to přesně je? Našel jsem definici "Uživatel musí před stažením nebo použitím programu souhlasit s podmínkami použití autora programu." a to mi právě moc smysl nedává.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No předpokládám, že na počítače bys instaloval OEM verzi systému, u které platí, že musíš na skříň nalepit CoA štítek, systém kódem aktivovat, a za servis a problémy jsi právně zodpovědný. Já eulu nikdy nečetl, ale určitě tam bude schované i něco, co tě samotného nenapadne, ale někdy by ti to mohlo způsobit ošklivé výrazy v obličeji. Pokud se pouštíš do něčeho takového v IT, je dobré si tu eulu alespoň přečíst. Vsadím se, že MS myslel na spoustu věcí a zavřel každá zadní vrátka, která našel.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Dál by sis také měl ošéfovat smlouvy s dodavatelem komponent, na které platí reklamace dle obchodního zákoníku, kdy např. 30-ti denní limit záruční reklamace neplatí, jako ty potom budeš muset dle občanského zákoníku dodržet se zákazníkem, ale pokud již živnost provozuješ tak to asi víš.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.