Ntb na 3D/2D grafiku

Zdravím. Potřebuju si koupit ntb na studium průmyslovýho designu. Požaduju cenu do 20k bez dph a pochopitelně jí úměrný výkon a hlavně kvalitu, podle mě chtít nadupanou konfiguraci za úkor kvalitního zpracování je hloupost, výkon musí stát na kvalitě, toť můj názor. Pod dlouhém hledání jsem se mi dost zalíbil tento model:
http://www.h-elektro.cz/178603-ntb-sony-vaio-vpcec2m1e-wi-cez.html

Co myslíte je to dobrá ne-li nejlepší volba v poměru cena/výkon/kvalita, nebo snad víte o jiné? Mimochodem ten odkaz je na nejnižší cenu v Česku, nevíte někdo něco o tom obchodu? Ta cena mi připadá podezřele nízká, tak aby se mi to nevymstilo, ikdyž ty stránky nevypadaj jako podvod.

Předem díky za případné odpovědi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

http://www.pcporadenstvi.cz/notebook-acer-aspire-5551g-recenze co říkáš na tento model? je poněkud silnější v procesorové části a více vybaven.l. ale je to Acer, i když poměrně bytelný.. Vaio by mělo být kvalitativně výše, ale co jsem jeden viděl, působily na mě jeho plasty dost lacině..

Obrázek uživatele dsgn

Tento určitě ne z několika důvodů:
1) rozlišení 1366x768 na 15,6" displeji je kámen úrazu, v grafických programech je základem velká pracovní plocha, což s tímto rozlišením není možný.
2) cpu je u sony rychlejší, nevím jak jsi přišel k opačnému názoru, navíc amd v nb nechci - víc žere a víc topí
3) cokoliv jen ne acer... špatnou zkušenost s ním mám nejenom já, ale i mí známí, takže o kvalitě zpracování pochybuju... a navíc je to mainstream, takže to má každej druhej. Řídím se zásadou, že velký výkon musí stát na kvalitním zpracování, bez něj je ten výkon naprd. Takže radši slabší, ale kvalitní, než za tu samou cenu výkonnější low-end, kterej se za rok a kolikrát mnohem dřív podělá.

Co se recenze týče... to má bejt vtip?.) Je dost k ničemu, ale chápu to, když to dělal amatér nadšenec.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ve specifických aplikacích je opravdu o kousek rychlejší Phenom, ale to byly zejména pro něj optimalizované aplikace, ve většině případů ale (což byly místa, kam jsem nekoukal), je opravdu pomalejší.. je to spíš herní, nežli pracovní NTB.. zejména tím rozlišením.. máš pravdu, nekoukal jsem příliš dobře.. mám Full HD monitor a také dělám 3D grafiku, takže moc dobře vím, o čem mluvíš.. ta plocha je fakt znát..

kažopdáně záleží, v jakých aplikacích děláš.. většina z nich jsou aplikace, optimalizované pro grafické karty nVidia Quadro, zejména Autocad.. Quadro je alie jiná cenová relace, takže zde bych se zaměřil na co nejsilnější normální grafiku.. pokud bys dělal i rendering, potrřebuješ naopak silnější procesor..

s tím Acerem já zkušenosti nemám, ale jde kvalitativně nahoru.. co jsem ale viděl to Vaio, působilo jako velmi nekvalitní dětská hračka, kroutilo se a bylo z pěkně divných plastů..

že AMD hřeje a žere jsou přdsudky, staré již léta.. to už teď z pravidla tolik neplatí, ale proti velmi moderním Core i* procesorům jsou na tom hůře ve všech ohledech.. asi nemá smysl volit cokoliv jiného, než Core i..

samozřejmě máš pravdu, že chtít nadupaný výkon za málo peněz je hloupost, ale za kvalitu se platí.. a otázkou je, jak moc ti bude výkon, který ti to Vaio poskytne, užitečný.. může se stát, že stačit nebude.. žádný silák to není a nemůže se měřit ani se staršími stolními počítači..

popravdě, v NTB jsem nikdy neměl kompletní přehled a v profesionálním segmentu žádný.. takže bych asi nic lepšího než to Vaio, nenašel.. mnozí říkají, že Vaio je špičková kvalita, já tomu ale nevěřím, stejně, jako nevěřím Aceru a MSi..

Obrázek uživatele dsgn

Hraju jen občas, já to potřebuju hlavně na práci v 3D Studio MAX, Photoshop, Corel apod. programech. Nejsem strojař, takže v CADu nedělám.

O VAIO toho bohužel moc nevím, jen mám už léta dobrý dojem ze značky Sony jako takové, protože šmejdy oni nedělají. Co se těch použitých materiálů týče, tak asi je to problém všech nb v týhle cenový kategorii... zase ani tolik nezáleží na tom, jestli je to kov nebo plast, ale spíš jestli je to kvalitně smontovaný. Navíc Sony má dobrej servis.

Doteď jsem dělal veškerou práci doma na starým pc (AMD Athlon 2,1 Ghz, 1Gb ram, 256 Mb graf. :)) a zvládlo se to, takže několika násobně výkonnější Nb bude pro mě několikanásobně rychlejší než můj stávající pc.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

záleží, co v tom PC bylo za grafiku, ale pokud to bylo nad GeForce 8600 nebo HD4600, tak mi věř, že ten komp je rychlejší, než ten NTB.. pro představu - notebooková grafika HD5870M má stejný název, jako desktopová HD5870 za 10000 korun, jenže její výkon je poloviční.. u HD5770M je čtvrtinový, s HD5650M se dostáváme na úroveň výkonu HD4670 za 2000 korun, kterou mám v počítači já..

procesor bude asi rychlejší ten v NTB.. ono celkově je u NTB největší problém právě s grafikou, protože desktopová HD5870 si veme 180W, notebook celý, pokud má vydržet něco na baterii, se musí vejít do 100W.. zatímco stejný desktopový procesor jako má ten NTB, nebo nejbližší podobný, bere do 45W.. jeho NTB verze se vejde do 32W, grafika bere 90W, ta tvoje o dost míň, ale také má tomu úměrný výkon..

je to velice komplikované, ale prostě to je tak, že NTB jsou velmi slabé proti stejně drahým počítačům.. o nějakém násobku výkonu grafiky zde tedy nemůže být příliš řeč..

ono nejde tak ani o to, jeslti je na povrchu plas či plech/hliník, ten je potřeba v šasi, ale ten krycí plast zejména na víku byl na tom Vaiu poměrně dovný. působil fakt velmi levně a nebytelně, dost měkký byl.. bál bych se při neopatrném nošení poškození displeje následkem prohnutí tohoto krytu.. plasty vůbec nelícovaly na sebe, prostě nezdál se mi.. byl sice už starší, ale jeden z dražchích a používaný jen doma.. fakt nevím, co to vydrží, ale můžeš si přočíst pár diskusí k tomu modelu, který chceš, kdo ho má, určitě se o tom zmínil..

chtěl jsem asi říci Autodesk - to je ta firma, co dělá 3DS max, CAD,.. plus Adobe.. zejména tytop dvě firmy mají programy silně optimalizované na quadra.. ve tvém případě většinu práce zobrazení Photoshopu udělá procesor, grafika bude jen ukazovat.. v případě modelování v maxu vše udělá ugrafika, ale její odezva bude při větší scéně špatná, nebode to stíhat, i když by měla ještě výkonu mnoho.. a render pak udělá procesor.. určitě by bylo fajn sehnat si upravenou verzi - určitě mnoho nadšenců optimalizovalo jeho render (pokud používáš interní) pro instrukce jak AMD tak Intel procesorů. Intel optimalizace ti přinese výkon renderu navíc.. ohledně modelování ti ale nic nepomůže, pro tyhle grafiky nic optimalizované není, ostatně to není ani pro tu, co máš v PC.. ale jak říkám, nečekej extrémní nárůst výkonu.. kdybys za stejnou cenu koupil PC, byl bys výkonem opravdu násobně jinde

Obrázek uživatele dsgn

V desktopu mám Radeon X550. Mít tu možnost, tak si vylepším pc a nic neřeším, jenže já studuju v jiným městě, kde nemůžu mít pc a k tomu je to spoustu cestování, takže notebook mít prostě musím. Zase pro mě čas neznamená peníze jako pro profesionála, co potřebuje rychle vyrenderovat zakázku do uzávěrky. Jak jsem se už zmínil, design zatím jen studuju, takže práce v zmíněných programech je pro mě tréning a ten je časově nenáročnej. Halvně mi záleží na kvalitě a dobrým servisu, takže Acer jde mimo mě. Kromě sony jsem uvažoval i o Dell, HP a Toshiba, ale nevím jak je na tom hp a toshiba s kvalitou... opět se bavíme o modelech kolem 20 tisíc.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jasně, rozumím ti.. no proti x550 to bude velký skok kupředu :) to jo.. ale i tak, nějaké komplexnější modely jsou problémem i pro HD4670.. když chceš pak modelovat něco, co má komplexnější mesh.. o 2D nemluvím, tam není moc co hnát a většinu akceleruje procesor, ale taky je naprd, když chceš hýbat výřezem obrázku 4000x4000px a ono to jede po řádcích.. procesor to většinou nezmákne.. to se pak mnohem hůře manipuluje a jen správné umístění trvá minuty, než se trefíš..
ve 3D máš stejný problém, ale má ho grafika.. nestíhá vykreslovat složitou scénu a musíš kompromisovat, snižovat kvalitu vyhlazení (subsurf) a rozděovat po vrstvách.. a také hlavně rozdělovat po objektech, protože jeden samotný komplexní mesh je velký problém.. ale záleží, jak pokročilé modely chceš/budeš dělat..

co se kvlaity týče, s ASUSem jsem nejspokojenější, ale mezi nejlepší patří také HP, Dell, Toshiba, Sony a také Lenovo.. a pak i některé méně známé značky, které na našem trhu neparticipují.. ovšem otázkou je, zda pro tvé potřby najdeš účelnější.. procesor by pomohl s renderingem a 2D grafikou, ale pro 3D grafiku by něco slabšího mohl být problém, takže je na tobě, zda investuješ do procesoru Core i5 nebo HD5650.. já ale spíše mapuji herní a multimediální NTB, takže ti asi nic lepšího než jsi našel, neukážu..

Obrázek uživatele kopejda

Ahoj jestli se můžu připojit do diskuze... našel sem od toshiby dva modely cenově levnější a výkon by měl byt stejný, spíš lepší :) konkrétně http://www.alza.cz/hp-pavilion-dv7-3190ec-d149894.htm ale myslím, že je poměrně dost slabá.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

podle notebookcheck.com je HD5165M (defacto HD4650M) 52., HD5650M 40. když započtu, plnou podporu všech featur, které poskytuje ředa HD5000M, HD5145 ani HD5165 padá mimo můj zájem. zejména pak spotřebou bude vítězit právě HD5000, jenže dvě předchozí jsou přejmenované a upravené jádra HD4000..

ta i5 je dost výkonnější jednak než Phenom X3 N830 a také i3 350M, jenže u Vaia se cena odráží v jeho kvalitě..
za stejnou (lehce nižší) cenu by zde byl NTB s Phenom Ii X4 X920, který ve dvoujádrových aplikacích lehce zaostává, ale ve vícevláknových aplikacích je kus před i5 430.. bavím se zejména o renderu a práciv 2D grafickém neoptimlaizovaném programu.. tam by se tento výkon navíc projevil..

HD5730 je jen o malinko výkonnější než HD5650, ale využívá většího jádra a menších frekvencí, takže spotřeba by měla být lehce vyšší.
samosebou o výkonu i7 Q nemá smysl diskutovat, výkonnější čtyřjádro v NTB nenajdeš, nejvýkonnější model AMD je poněkud slabší (a taky levnější).. jenže jsi přestřelil cenu možná trochu moc, je to uplně jiná, vyšší, kategorie NTB.. ve všem je lepší, než předchůdci, také o 40% dražší..

výkon a vlastnosti GT230 nemá smysl zmiňovat, patří jí 64. příčka výkonem, ale je to dost starý čip, nemá žádnou novou technologii, ani neexceluje ve sptřebě (to neexceloval ani v době, kdy byl nový)..
je tam sice Qéčko, ale ta grafika nestojí ani za ten název..

takže teď je to, zase na tobě, dsgn :))

Obrázek uživatele dsgn

Tak nakonec zůstanu u Sony Vaio EC2M1E. Napomohlo k tomu to, že jsem navštívil showroom, kde jsem se od prodejce dozvěděl aktuální informace, že Dell už nění to, co býval, protože kvůli finančním problémům šetří a že Toshiba je sice dobrá, ale na Sony nemá, není tak kvalitní a hlavně má horší displaye... na Soňacích je podání barev mnohem lepší - černá je fakt černá a né šedivá nebo namodralá a celkově je obraz čistší... zkrátka pod 50k maj nejlepší displeye a to je pro práci s grafikou hodně důležitý. Takže to jen tak všeobecně... deď konkrétně k EC2M1E. Mimochdem původně jsem chtěl Toshiba Satellite L670-105.
Sony má i3 350M narozdíl od Toshiby s i5 430M, z toho vyplývá, že oba dva procesory jsou téměř totožný, jedou na stejný frekvenci 2,26 Ghz jen i5 umí TurboBoost na 2,53 Ghz, což je podle mě zanedbatelný. Grafárna je stejná HD5650. Co Toshiba nemá je asi jen Express Card a mnohem hezčí a praktičtější design. Takže sečteno podrženo za ty peníze má Sony všechno, co chci - relativně dobrej výkon zabalenej v pěkným designu a kvalitě... v tomhle je Sony zkrátka špička.

kopejda
Toshiba Satellite L670-105 krom těch pár desetin Ghz navíc je Sony Vaio EC2M1E ve všem lepší
Toshiba Satellite Pro L550-1CT absence directX 11 by mě docela mrzela, chtěl bych zahrát i něco novýho.
Asus N71JQ-TY005X se mi dost líbí, přidáš mi na něj 6 000 ? :)
HP Pavilion dv7-3190ec i7 je sice fajn, ale ta grafárna zaostává za HD5650 o 50 % a má jen directX 10 http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-230M.17646.0.html ... přeplatit 2000 za notebook z naleštěnýho levnýho plastu s i7 a o polovinu horší grafárnou a se mi fakt nechce

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zrovna DX11 není nic, co by jsi využil.. rozhodně ne ve hrách.. ale jako tím nepopírám, že nevolit HD5000 by byla chyba..

co se i3 vs. i5 týče, tas tak málo rozdílů v nich není.. mají sice stejné frekvence, ale ne stejná procesorová jádra, i3 je menší a lehce pomalejší.. a zrovna turbo boost je docela dobře využitelná věc, když jedeš na zásvku.. no já proti tomu Sony Vaio nemám výhrady..

Obrázek uživatele dsgn

dx11 ale některý hry podporujou ne... třeba mafie 2 bude... to zanemná že se to prostředí vykreslí hezčejc než s dx10 ne?

aha... tak to jsi mě vyvedl z omylu a vsadil mi brouka do hlavy, ale stejně asi pujdu do sony ... mimochodem, co bys bral ty?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

po pravdě, ono nejde o to, zda to hry podporují.. ano, některé ano, ale pod DX10 běhaj taky.. a jen nepatrně poznáš grafický rozdíl mezi DX10/11, ale poznáš to an FPS - DX11 má efekty lepší, ale cyhtřeji udělané a přináší to i 25% FPS navrch.. při lepší grafice toho samého produktu..

Mafie 2 je ale sice hezká, ale DX11 tam nikde není.. je to defacto jen velmi náročná DX9/10 hra.. pokud tam bude DX11, tak jen v základních věcech (jako je 16x AA na Radeonech a 8x/16x na GeForce..

co bych bral já? jako procesor? no rozdíl mezi Core i3 a i5 je znát hnedle na ceně.. v COre i5 je navíc silnější grafika, kdyby jsi chtěl přepínat.. je prostě silnější a má turbo (které by na baterce mělo být vyplé), které je schopno zvýšit výkon jednoho jádra, a tí popohnat jednojádrové aplikace.. ovšem platí jen v případě, že se druhé jádro fláká, protože dvoujádrová aplikace, která by jej využila, tu není.. jedná se zejména o 2D grafické programy, které jsou líné učit se pracovat s více jádry, i když by jim to problém nedělalo..

core i5 navíc trpí hyperthreadingem, který se vyplatí, když běží několik nenáročných jednojádrových aplikací, tedy je skvělé pro multitasking, jenže jak přijde něco, co by bylo schopno využít 4 jádra (render), tak je HT jen na škodu a to samé dvoujádro bez HT by bylo podstatně rychlejší..

ve stejné cenové relaci se pak nachází i pěkný NTB se stjenou grafikou a Phenomem II X4 (x920), který má 4 plnohodnotná jádra a v případě renderu by se na něj i5 430M nedotahlo ani bez HT? natožpak s ní.. v případě jednovláknové 2D grafiky by zase u Phenomu spaly 3 jádra, nebo alespoň 2.. no to je setsakramentské dilema! teď musíš věědt, jestli bdueš hlavně modelovat a tvořit 2D (a vzít i5), nebo hlavně renderovat 3D výsledek (a volit x920 http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=77732 N830 X3 by byl v renderu rychlejší, než Core i5)

no jak na to tak koukám, volil bych spíše Core i5, i když má spoustu zbytečností - grafika v něm bude hlavně spát (a z hlediska úspornosti HD5000 nebude muset vstávat) a má HT, které ti často bude nanic.. a hlavně je to značka, které věříš..

Obrázek uživatele dsgn

Zamyslel jsem se nad tvými slovy a řekl jsem si... proč já blbec se nezeptal ze všeho nejdřív u svých kamarádů a spolužáku grafiků a designérů, kteří na noteboocích pracujou a mohli by mi sdělit svoje dojmy a názory, který by můj výběr dost ovlivnily. Hned na to jsem se teda poptal a světe div se, všichni mi řekli, ať se na 17" vyprdnu, že je to velký, nepraktický a zbytečně přeplácím, že ať radši beru výkon a nějakej externí monitor můžu časem dokoupit... ale že ta grafika se dá dělat i na 15,6" ..... No tak jsem zapátral a našel bezkonkurenční model od Lenovo konkrétně http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-y560-d174458.htm - výkon, kvalita, styl, dobrý display i zvuk za bezkonkurenční cenu. Škoda jen, že mu chybí numerická klávesnice, jinak jsem z něj nadšenej :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

cena je sice fajn, ale nevím, jestli budeš ze čtyř/osmi jádra nadšený! víš, jak jsem ti povídal o 2D grafických editorech, které podporují jen jedno jádro? tenhle běhá na 1,6GHz a pokud bude zaplý HT a nějaké okolní vlivy, vyjde ti na program jen něco jako 800MHz jednojádro.. ne že by nebyl výkon, ale program využije jen jedno jádro a HT v některých případech rozdělí právě to vytížené.. tobě by se spíš vyplatilo dvoujádro na vysoké frekvenci.. jenže to vše je otázka, kterou jsem ti položil a odpověď nedostal - zda děláš 2D a 3D modelování, nebo rendery.. vícejádro se hodí na rendery, ale bez HT bude lepší.. HT je vyložené vhodné do domácího prostředí..

Obrázek uživatele dsgn

no já dělám spíš jenom v 3D Studio Maxu, nejdřív v něm něco vymodeluju, dám na to materiály, nasvítím a pak renderuju... 2D dělám jen málo kdy, ale začnu v něm dělat víc, protože bude potřeba. V BIOSu se dá HT vypnout ne? Teda pokud není ten BIOS v Lenovu blokovaný.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jo, většinou to jde, ale jestli je blokovaný ti nepovím..

na rendery by se ti líp oplatilo to čtyřjádro, na modelování postačí cokoliv a na tvorbu textur si hold při generování třeba nějaké úpravy obrazu počkáš :)

Obrázek uživatele dsgn

no a když teda ve photoshopu poběží jenom to jedno jádro, tak se při zátěži automaticky přetaktuje na 2,8 Ghz ne?
Pokud říkám absurdní věci, tak buď shovývavej, moc se v tom nevyznám :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, ale ono je to proměnné.. defacto se ten procesor bude dynamicky přetaktovávat, ale nesmí se při tom překročit hodnota TDP (spotřeby), jakou by měl při 4 plně vytížených 1,6GHz jader.. coz většinou znamená jen jedno plně vytížené jádro a zbitek skoro spící..

Obrázek uživatele dsgn

takže pokud to chápu správně ... v 2D poběží při zátěži ze 4 jen 1 jádro s kolísavými 2,8 Ghz podle DPT ... v CPU s 2 jádry poběží taky jenom 1, ale dejme tomu s 2,53 Ghz...to znameá, že 4 jádra jou lepší než 2 ne? nebo mi něco uniká?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ne, to i5 má opravdu menší turbo.. proč to tak je ti nepovím :))

jinak ano, ale jen v případě použití nějakého bezpaltného, který využije jen dvě jdára.. ty placené už některé využijí i jádra 2 :))

Obrázek uživatele dsgn

photoshop je jeden z nejrozšířenějších grafických editorů.. samozřejmě že zadarmo není... znamená to tedy, že se nemusím bát těch 4 jader? Protože 2D grafika, kterou budu dělat já, nebude zas tak náročná, doufám.. nejvíc to budu využívat na 3D modelování a následný rendering a pak taky na hraní... nebo v hrách záleří především na grafárně a na CPU už zas tak moc nezáleží, jestli je 4jádrový nebo 2jádrový ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no.. vzhledem k tomu, že hry podporují většinou jen 2jádra, vyplatí se zde mít silnější dvoujádro raději, než čtyřjádro s HT, aby nám 6 z 8 jader (při HT) spalo..

takže ber an vědomí, že budeš mít jen slabé dvoujádro na 1,6GHz.. ale většina těch supernáročných, jako GTA IV podporuje čtyřjádra.. každopádně u starších náročných her se čtyřjádrem jako je toto, nepochodíš..

photoshop taky moc neumí mluvit se dvoujádry, pokud bychom se bavili o legálně získané verzi..

Obrázek uživatele dsgn

na GTA moc nejsem... spíš chci hrát střílečky nejvíc quake live a automobilový simulátory nebo honičky typu flat out nebo NFS apod... z těchhle dvou žánrů samozřejmě i ty nový, nejenom starý klasiky.

To je jedno... jsem rozhodnutej... 4jádro mi pomůže v 3D, na co si to primárně taky kupuju... jestli to bude zaostávat v něčem teď, tak co už... hlavně se 4 jádra budou hodit do budoucna.
4 jádra - budoucnost ... 2 jádra - teď, minulost

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pohužel, přesně takhle to chápe každý, ale vtip je v tom, že čtyřjádra jsou naší přítomností a pomalu minulostí.. AMD má první šestijádro, intel taky, Intel dělá na dvanáctijádře, AMD má dvacetičtyřjádro a plánuje somijádra a dvanáctijádra pro běžný trh, osmijádra pro běžný trh od intelu jsou taky na cestě :) ale bohužel, realita je taková, že zatímco čtyřjádra už jsou tu pár let, skoro nic je nepodporuje a nejsou chápány jako standard.. vývojář třekne "vždyť to nikdo nemá" a kupec "vždyť to ten program neumí".. naštěstí AMD svojí politikou velmi protlačilo čtyřjádra, jejich levné Athlon II X4 jdou na dračku a je to jen dobře.. omůže to vývoji aplikací..

jasně, tyhle hry taky žeru, ale na většinu z nich stačí i 1,6GHz dvoujádro..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.