Nový HardWare do mého PC

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

K téhle grafice rozhodně nepotřebuješ šestijádro. Už jsem to hodněkrát rozebíral ve starších tématech, je to hodně obsáhlá polemika o důvodech proč je lepší koupit počítač "na teď", budoucnost se rychle mění, hardware zlepšuje, ceny klesají. Ve výsledku když i si koupíš teď výkon, který nepotřbeuješ (navíc) a zaplatíš za něj, v budoucnu, až ten výkon začneš potřebovat, bude takový stát polovinu (každý rok zlevní výkon o 50% ceny), bude efektivnější, novější, bude mít celou životnost před sebou atd...

Pokud rozeberu, co jsi postnul. Šestijádro na hry? Ani za dva roky se nebojím, že by poměr her, které šestijádro umí, ku těm, co umí alespoň 2 jádra (myšleno 2 a 4) byl větší, než poměr Ferrari ku Škodovkám v České Rapublice. A jako čtyřjádro je docela drahé, neefektivní, zbytečné. Phenom 955 BE utahne opravdu hodně a kam mu nestačí 3,2GHz (nebo 3,4, nevím kde teď je), tam mu přetakt díky odemčenému násobiči a dobré základovce pomůže ke 4,4GHz na vzduchu (rekord je 5GHz na vzduchu, 7GHz na vodě) a to mu přidá ještě nějakých těch 20% nahoru.. Jen málokteré grafice v málokteré hře to nebude stačit, za všechny jmenujme Metro2033, které je rozhodně mimo tvoji pokladničku..
Kdyby jsi se ptal proč AMD a ne Intel, nějaké odpovědi najdeš zde: http://www.pcporadenstvi.cz/jaky-si-vybrat-procesor-aneb-amd-vs-intel

Základovka je levná a od výrobce, který se mě poslední 2 roky marně snaží přemluvit, že jeho komponenty jsou opět tak skvělé, jako byly před 10 lety.. Nejsem dost bohatý, abych si každý rok kupoval tutéž základovku. Kamarád tu chybu udělal a v jeho dnes 3letém počítači řešíme jeden problém za druhým, z 50% z nich viním levnou základovku v "herním dělu CZC za 35K"..
Ideálně ASUS M5A99X EVO, pro Phenom 955BE a méně může stačit M5A97 PRO..

Ramky dejme tomu, ale nechápu, proř Kingston nazývá ty "horší" HyperXy přídomkem Genesis.. Tady brát CL8, ale spíš volit Corsair Vengance, taktéž 1600MHz CL8, nebo při lepším procesoru (šestijádro) 1866MHz.. 8GB je ale až až, to jen v případě mnohem dražší grafiky, s touhle HD4850, byť není špatná, se dá běhat na dvoujádru a 2GB ram, aniž by se grafika nudila.. O pamětech pojednává článek www.pcporadenstvi.cz/obecny-pruvodce-vyberem-operacni-pameti-ram

O zdroji pojednává celý můj článek www.pcporadenstvi.cz/jaky-vybrat-zdroj-do-pc
Fortrony patří mezi dobré, ale za 1000 korun opravdu čekej jen nutný základ. Řadu SagaII považuji za minimum, níž bych nešel. Tady je jasnej Fortron Black Power 450W/550W/650W zase podle toho, jakej bude tvoje konkrétní konfigurace (která neni jistá) požadovat..

HDD jako systém, o tom pojednává další článek. www.pdporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd I když jen okrajově. Primární je nemít disk zbytečně moc velký, sekundárně nemít ho příliš pomalý. Bez dlouhého přemýšlení jednoznačně nejideálnější systémový HDD dneška je WD Caviar Black LX 500GB
Jako sekundární datový WD Caviar Green RS 2TB, 1TB je málo, protože poměr cena/kapacita je nejlepší v případě 2TB velikosti, eště 1,5TB a 2,5TB jde, ale 1TB je mizerně nevýhodný..
Samsung a Seagate (teď už jedna firma) je cesta do pekel..

Co do skříně, Elite 430 docela ujde, ale jsou i lepší skříně za ty peníze, mimoto se mi vůbec nelíbí.. Patří mezi takový ty základní, co do pevnosti i chlazení. Dá se říct že ok, pouze doplnit sekundárně ventilátorem ještě dozadu na odtah od procesoru, otázka 200 korun..

A teď dokončit sestavu. CHladič na procesor, dle jeho příkonu něco okolo Gelid Tranquillo, a chybí nám tam ta grafika.. HD4850 Už je opravdu málo a záleží na tobě, co od toho vlastně chceš. Musíš mít nějaký cíl - třeba hrát hry na plné detajly, nebo alespoŇ moct hrát nové hry atd.. Také jak důležitá je pro tebe spotřeba atd.. A taky kolik máš v kasičce :))
Co do grafik je pak jasná HD6870 Toxic, nebo HD6950 Toxic s odemknutím a přetaktem někam nad HD6970 jako příjemný bonus od výrobce.. Jenže to už jsme překonali obsah dvou kasiček :D
Kdyby jsi měl pochybnosti, proč ATi/AMD a ne nVidia, pojednává o tom ještě další článek http://www.pcporadenstvi.cz/ati-vs-nvidia-v-roce-2010-vybirame-si-tu-spr... Byť jsou již trochu starší, pravda platí dodnes..

No a k tomu ještě "windousy", Win7 Home 64bit jsou jasné, ale běda běda warez nee :-)

Obrázek uživatele Ceccuppo

Fajn Tomáši sestav mi PC za 14 000 korun...!! I s novou grafikou!!

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

I s operačním systémem? To není bohužel možné...

Obrázek uživatele Ceccuppo

Operační systém si naistaluju sám :) jen HardWare!!

Obrázek uživatele Ceccuppo

Přetáhl jsi to o 800 kč a to jsem nepočítal DvD ROMku!! A ASUSovská deska?? Já s nima mám špatné zkušenosti měl jsem dvě a ty se mi do půl roku vysrali :( Corsair = kvalita podle jména to uznávám, podle mě by 450 W zdroj nestačil ale když myslíš, Disk skvěle rychlej :) ale jen jeden a jen půl tera?? Málo...sám Tome nemáš rozhodně jen půl tera, Case je podle mě stejnej jako jsem vybral já, a pěknej chladič....a větrák tak akorát....ke grafice podle mě by stačila ATI Radeon 5800 serie (5870 ) úplně bohatě :)

Tomáši stejně bychom jsme se na půlce nedohodli každej máme svůj názor....

Obrázek uživatele Ceccuppo

Ale i tak děkuji za tvůj čas a tvůj názor :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Kdybys byl registrovaný na CZC, viděl bys mou sestavu (http://www.czechcomputer.cz/view_user_list.jsp?id=K080430194910594297312...), ano, já mám ten samý 500GB disk, mám však aji 1,5TB externí. Mluvil jsem o sekundárním "pomalém" a levném disku v prvním příspěvku.. Jeho váznam je jasně popsán v článku.. Samozřejmě takový komfort skvělé funkčnosti prostě není zadarmo..

Můj bratr konkrétně šlape na počítači postaveném z poctivých komponent, jež pracují v mizerném prostředí za hranicí živostnosti. Teď mluvím hlavně o zdroji, který běží žu 10 let a je vytížen kolem 80% v průměru.. Čest a slávu Fortronu. ASUSka se mi neodporoučela žádná, zato jiné desky ano... Zrovna tyhle ASUSky máme ověřené, nejsi jediný, kdo se zde radil o podobě jeho počítače.. Je to tak 5 lidí do týdne a většinou jsou to tytéž sestavy, stejné komponenty, nebo stejné série/generace/řady komponent.. Možná už to bude tak 100 sestav, které běží na M479X EVO, předchůdce M5A99X EVO.. Snad jeden s ní měl problém, že mu něco nefakčilo, ale zatím ji nikdo nereklamoval.. MSička letí do servisu jako první, Gigabyte je následují. O Abitu a Biostaru nebo Asrocku ani nemluvě...

450W rozhodně stačí, pokud neplánuješ extrémně taktovat to, co jsem k tomu zdroji přiřadil.. 550W verze je o něco dražší a její deální zátěž je vyšší, než tyhle komponenty dají, čili je předimenzován a stavěn na o něco výkonnější sestavu..

Case je stejný, protože je to hlavně věc vkusu, jsou lepší skříně, ale za více peněz a tahle, byť se mi nelíbí se dá považovat za solidní skříň s obstojnou pevností i chlazením..

HD5870 by ti stačila, ale sežeň ji dneska v rozumné verzi a ne z bazaru. Bazarové komponenty jsou zase jiná kapitola.. HD6000 jsou úspornější, lepší, výkonnější, novější, mají novější technologie atd.. HD6870 je výkonově lehce nad HD5870, tohle je ovšem ještě přetaktovaná verze a ještě s lepším chlazením a kuponem na Dirt 3..

Ale můžeš se hádat, to je na tobě... Někdo má zkušenosti a někdo si myslí, že má jiný názor :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.